szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:261/407)

Spaghetti w sosie śmietanowym z pesto 86

więc bierzesz to, co wpadnie Ci w ręce i kręcisz z tego jakieś danie na szybko ;) Było szybko, prosto i pysznie! Zamiast wędliny wykorzystałam kawałek upieczonej kilka dni wcześniej szynki. Dodatek mięsny w zasadzie zależy od tego, co akurat macie w lodówce :D Z podanych składników przygotowałam 1 porcję makaronu. Składniki: 100g suchego makaronu spaghetti 1 łyżka śmietany(...)płatków chili kilka plastrów ulubionej wędliny 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy na drobno. Wędlinę kroimy w małe paseczki. Makaron gotujemy al dente. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem i chili. Dodajemy wędlinę i podsmażamy chwilę, aż się zarumieni. Zmniejszamy gaz na minimum, dodajemy śmietanę

Prosto z Kotła
Gulasz z papryką 77

Składniki: -1 i 1/2 kg szynki wieprzowej -1/2 szklanki bulionu warzywnego -1 cebula -2 ząbki czosnku -2 oleju -2 łyżki sosu sojowego -po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki -2 czerwone papryki -1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Mięso pokroić w większą kostkę (ok. 3cm). Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i również drobno pokroić. Obsmaż mięsko z cebulą(...)oleju w garnku. Następnie zalej wodą dopraw do smaku oraz pół szklanki bulionu i gotuj aż mięso będzie pół miękkie. Dodać pokrojoną paprykę i gotuj jeszcze przez  ok. 15 minut. Pod koniec gotowania odlej jedną chochlę sosu do szklanki dodaj mąkę, wymieszaj aby nie było grudek i dodaj do gulaszu. Wymieszaj i zagotuj. Podawać z ziemniaczkami lub ryżem jaśminowym

I LOVE LIFE
Filet w pysznym sosie z pieczarkami 128

Olej do smażenia ·        ½ kg pieczarek ·        Pomysł na zapiekankę   makaronową   z szynka ·        Cebula ·        Papryka czerwona ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy na mniejsze plastry(...)Paprykę drobno kroimy dodajemy do grzybów. 9.    Sos rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. 10.         Hartując wlewamy do pieczarek, chwilę gotujemy. 11.         Polewamy sosem z pieczarkami mięso. 12.         Danie gotowe

Kulinarna Chwila
Gryczane kotlety z łososiem 88

kęsy, zagryzę ogórkiem kiszonym i jestem najedzona. 😆 Niby głupie, ale zalicza się jako pełnowartościowy posiłek😎I taki wynalazek jest o wiele ciekawszy i zdrowszy niż standardowa kanapka z serem, szynką i sałatą.😋 T Takie kotleciki można zarówno usmażyć lub upiec. Wartości odżywcze 2 porcji pieczone: 791 kcal  B 52 g W 102 g T 19 g smażone: 970 kcal(...)porcje: -160 g kaszy gryczanej -120 g łososia wędzonego -1 jajo -koperek, sól, pieprz  -2 łyżki tłuszczu do smażenia/można również upiec Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Łososia siekamy na drobne kawałeczki. 3. Kaszę, łososia, jajo, koperek i przyprawy wrzucamy do większej miski i blenderem ręcznym mielimy do powstania konsystencji pasty. (jeśli nie posiadacie ręcznego, może być

zdrowo i aktywnie
Berlińska zupa ziemniaczana 153

Currywurst. Ale tutaj nie będzie ani keczupu, ani curry. Ok starczy tego pisania przejdźmy do przepisu. Przepis Składniki: 1,25 kg ziemniaków 2 cebule łyżka masła 125g boczku, lub szynki pokrojonej w kostkę pół kilo mieszanki mrożonej na zupę łyżka bulionu w proszku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 500 kilo parówek pół pęczka pietruszki Oczywiście może ktoś powiedzieć(...)mają więcej składników niż włoszczyzna, a zupa ma smakować, no i trochę z lenistwa. Bulion natomiast z czystej oszczędności i również lenistwa. Jeżeli potrzebuję go niewiele, nie będę gotował rosołu. Zresztą pewnie jak ktoś śledzi nasze przepisy to na pewno zauważy, że my nie silimy się na jedzenie bardzo zdrowe, gotujemy tak jak się gotuje w domu, oszczędnie i szybko

KasiaiKrzysiu.pl
Risotto con prosciutto + warsztaty fotograficzne 169

Melixir -oliwa z oliwek extra virgin -kieliszek białego wina -sól i pieprz do smaku Wykonanie: Po pierwsze spokój i lenistwo! We włoskiej kuchni nie może być pośpiechu! A więc... Gotujemy bulion. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę na oliwie z oliwek, dodajemy ryż i mieszamy dokładnie tak aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem i lekko zeszkliły. Następnie dodajemy białe wino(...)widzicie że ryż wysycha dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy to aż ryż będzie al dente. Gdy jesteśmy pewni, że jest gotowy zdejmujemy go z ognia i dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę, masło, parmezan oraz miód i przyprawy. Mieszamy dokładnie i serwujemy!  Pozwolę sobie napisać jeszcze parę słów o użytym przez nas greckim miodzie.   Miód sosnowy ze względu na niski

Gawron w rosole
Bitki wieprzowe w sosie cebulowym 127

Bardzo lubię takie mięso, robię je często w większej ilości i mam obiad na kilka dni. Bitki najlepiej smakują z kluskami śląskimi i surówką. Składniki: 1 kilogram mięsa z szynki 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Przyprawa maggi w płynie 3-4 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Sposób(...)obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pierz i gotujemy do miękkości mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przekładamy na patelnię po smażeniu mięsa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, przekładamy do garnka z mięsem. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną

Bajeczna Kuchnia
Domowa biała kiełbasa! 106

ząbków czosnku 8 ziaren zmiażdżonego w moździerzu jałowca 2 łyżeczki majeranku 1 czubata łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 250ml bulionu jelita wieprzowe Sposób wykonania: Łopatkę lub szynkę mielimy w maszynce do mięsa o małych otworach, natomiast do boczku używamy dużych otworów. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jałowiec, majeranek, sól i pieprz. Do całości dodajemy bulion(...)namoczyć jelita w wodzie. Następnie za pomocą końcówki do robienia kiełbasy napełniamy jelita, przekręcając je co 12cm. Na śląsku surową, białą kiełbasę zapieka się w cieście (tzw. murzyn), zaś gotowaną dodaje do żurku. Zgodnie z tradycją nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole.  Polecam ją również ze względu na fakt, iż dokładnie wiemy jakie składniki się w niej znajdują

Kuchnia Pani Wiosny
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 168

całość smażymy, stale mieszając, około minuty. Do zasmażki wlewamy sos z rondla (2 łyżki wazowe wystarczą) i mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie(...)dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów, na dwa, trzy dni. SKŁADNIKI 500g wieprzowiny na gulasz — z łopatki lub szynki 200g mocno uwędzonych surowych frankfurterek 500g pieczarek 200g cebuli 2 garści suszonych leśnych grzybów (najlepsze będą podgrzybki) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 gałązka selera

Karo in the Kitchen
Roladki wieprzowe z mięsem mielonym. 192

     Przygotowałam je na jedną z imprez rodzinnych i okazały się hitem!!! Cieniutko rozbite mięsko nadziane soczystą masą z mięsa mielonego, do tego papryka

Rozpustne gotowanie
Miodowa wędlina z piersi indyczej z szynkowaru 161

okazało się, że nie każdy może z tych naszych przepisów korzystać. Otóż część naszych znajomych po prostu najzwyczajniej w świecie nie ma piekarnika. Ciężko jest więc upiec jakąś soczystą szynkę bez piekarnika. No i problem powstał... Zatem naradziliśmy się z Dobrą Kiełbasą i stwierdziliśmy, że trzeba coś poradzić na to, przecież nie może tak być, że ktoś będzie odcięty(...)wdzięcznej nazwie szynkowar. Dobra Kiełbasa nam ten szynkowar dostarczyła, a my dostarczymy wam kilka doskonałych przepisów na domowe wędliny. Bo w tym szynkowarze się nie piecze, tylko tak jakby gotuje. To znaczy mięso się wkłada do szynkowara, szynkowar do wody, czeka się godzinę, dwie lub trzy i wędlina gotowa! :) Brzmi łatwo i prosto? To bardzo dobrze, bo i cały proces

Marder&Marder Manufacture
Rolady wieprzowe-2 137

już wspominałam bardzo lubię eksperymentować w kuchni, poszukiwać nowych  smaków. Zadowolenie moich bliskich i gości jest dla mnie bezcenne. Cieszy również bardzo fakt, że wielu z Was gotuje ze mną, to wielka radość z tworzenia tego bloga. Nie ma tu nic, czego nie wypróbowałam! Ponieważ rolady, czy jak kto woli zrazy zawijane to mięso, które zadowoli każde podniebienie - szukam(...)plastrów schabu (grubość około 1cm.)  przyprawa do wieprzowiny ketchup  sól, pieprz FARSZ: 7-8 śliwek suszonych 1/2 małej papryki czerwonej około 10dag. boczku wędzonego około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów w zalewie pomidorowej (myślę, że ogórki konserwowe też będą ok) WYKONANIE: składniki farszu mielimy na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy, mięso

Kuchnia Beaty
Makaron na obiad z resztek obiadowych? 77

wykorzystać resztki mięsa, makaronu czy serów? Ja najczęściej gotuję sos do makaronu . Obiadowe resztki jak pieczony kurczak, kremowe sery czy nawet makaron to świetna okazja aby przyrządzić z nich pyszny makaron na obiad. Resztki obiadowe nigdy nie były dla mnie problemem. Można z nich stworzyć naprawdę smaczne i pożywne przepisy jak sos do makaronu czy zapiekankę. Moja rodzina bardzo lubi(...)ziołach. Osobiście wybrałam tymianek i odrobinę rozmarynu, a to dlatego, że do sosu dodałam smażone kurki. To makaronowe danie jest bardzo uniwersalne. Do serowego sosu możecie również dodać szynkę, kiełbasę lub zrobić sos z warzywami jak cukinią czy dynią. Jest to danie zarówno na obiad jak na kolację. Jak wykorzystać resztki z tego obiadu? Ja zapakowałam je na jutro

codojedzenia
Szaszłyki z chleba tostowego 197

Lubicie pyszny chleb tostowy? Ja bardzo. Gości u mnie bardzo często w postaci smacznych kanapek na śniadanie. Jednak pewnego dnia wpadłam na facebooku na pyszny przepis

Gotuję Testuję