szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:261/407)

Rolady wieprzowe-2 146

już wspominałam bardzo lubię eksperymentować w kuchni, poszukiwać nowych  smaków. Zadowolenie moich bliskich i gości jest dla mnie bezcenne. Cieszy również bardzo fakt, że wielu z Was gotuje ze mną, to wielka radość z tworzenia tego bloga. Nie ma tu nic, czego nie wypróbowałam! Ponieważ rolady, czy jak kto woli zrazy zawijane to mięso, które zadowoli każde podniebienie - szukam(...)plastrów schabu (grubość około 1cm.)  przyprawa do wieprzowiny ketchup  sól, pieprz FARSZ: 7-8 śliwek suszonych 1/2 małej papryki czerwonej około 10dag. boczku wędzonego około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów w zalewie pomidorowej (myślę, że ogórki konserwowe też będą ok) WYKONANIE: składniki farszu mielimy na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy, mięso

Kuchnia Beaty
Makaron na obiad z resztek obiadowych? 88

wykorzystać resztki mięsa, makaronu czy serów? Ja najczęściej gotuję sos do makaronu . Obiadowe resztki jak pieczony kurczak, kremowe sery czy nawet makaron to świetna okazja aby przyrządzić z nich pyszny makaron na obiad. Resztki obiadowe nigdy nie były dla mnie problemem. Można z nich stworzyć naprawdę smaczne i pożywne przepisy jak sos do makaronu czy zapiekankę. Moja rodzina bardzo lubi(...)ziołach. Osobiście wybrałam tymianek i odrobinę rozmarynu, a to dlatego, że do sosu dodałam smażone kurki. To makaronowe danie jest bardzo uniwersalne. Do serowego sosu możecie również dodać szynkę, kiełbasę lub zrobić sos z warzywami jak cukinią czy dynią. Jest to danie zarówno na obiad jak na kolację. Jak wykorzystać resztki z tego obiadu? Ja zapakowałam je na jutro

codojedzenia
Szaszłyki z chleba tostowego 206

Lubicie pyszny chleb tostowy? Ja bardzo. Gości u mnie bardzo często w postaci smacznych kanapek na śniadanie. Jednak pewnego dnia wpadłam na facebooku na pyszny przepis

Gotuję Testuję
Bułeczki z pieczarkami, cebulą i szynką. 210

     Przepyszne, delikatne bułeczki, wypełnione smakowitym farszem, w sam raz na śniadanie, kolację, dodatek do zup, lecz idealnie sprawdzą się również jako przekąska do

Rozpustne gotowanie
Pizza na cienkim spodzie 359

Kto lubi pizzę? Może to głupie pytanie ale z własnego doświadczenia wiem, że nie wszyscy. Ale dla tych co lubią i pieką w domu mam dzisiaj

Ala piecze i gotuje
Bigos z pieczarek, z pulpetami. 170

pozwoliłam, by ten przepis zapodział mi się kilka lat całkowicie zapomniany. Lubię wspominać ciasto drożdżowe z jeżynami podane w sierpniowy ranek przez babcie, czy kompot z rabarbaru i papierówek gotowany przez mamę na ochłodę lata. Podobnie jest z tym przepisem, pamiętam go od zawsze, taki bigos podawany był w naszym domu szczególnie w chłodniejsze dni. Kiedyś mówiło się(...)pieczarkami w roli głównej! :-) Składniki: 2 kg młodych, białych i zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki, niezbyt tłustego 2 jajka opcjonalnie bułka tarta do pulpecików słoiczek koncentratu - 200g pieprz, sól, czosnek granulowany, słodka i ostra czerwona papryka w proszku, łyżka majeranku tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Pieczarki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Keczup z cukinii z jabłkiem na zimę. Domowe przetwory. 120

czasie garnek stawiam na gaz ( nie odlewam soków ), dodaję cukier, starte na tarce jabłka i gotuję na wolnym ogniu około pół godziny, bez pokrywki. Aż lekko odparuje sok. Co jakiś czas mieszam. Następnie do garnka dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy i ocet. Całość gotuję jeszcze około 20 minut na wolniutkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Sprawdzam smak i ewentualnie dodaję(...)minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem.  Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna

Kuchnia z widokiem na ogród
Caccio e peppe – rzymski makaron 84

innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu  przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu  najlepsze przepisy na makarony –  makaron z kurczakiem –   penne z szynką parmeńską  –  makaron z boczkiem –  makaron ze szpinakiem –  makaron z polędwicą –  makaron z krewetkami –  spaghetti aglio oilo –  spaghetti bolognese –  spaghetti carbonara –  spaghetti z krewetkami(...)typu spaghetti lub tagliatelle – 80 g sera pecorino – 1 łyżka czarnego ziarnistego pieprzu – 2-3 łyżki masła Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej 1/3 szklanki wody z gotowanego makaronu, przyda się za chwilę do sosu. W czasie gotowania makaronu przygotuj pozostałe składniki. Pieprz utłucz w moździerzu, tak aby nie było już bardzo

nietylkopasta.pl
Poniedziałek: Bób z pecorino, czyli rzymski klasyk 69

cytryny 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Opłucz bób, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na dość intensywnym ogniu 5 minut. Odcedź, odstaw do przestudzenia. Jeśli bób jest młody i ma cienką skórkę, nie obieraj, go. Jeśli skórka jest już twardawa, zdejmij ją z nasionek(...)połowę bobu, a na niego połowę roszponki. Skrop oliwią i sokiem z cytryny, posyp wiórkami pecorino. Znowu kładź bób, roszponkę, polej oliwą, sokiem z cytryny. Na wierzchu układaj plastry szynki prosciutto. Posyp otartą skórką z cytryny. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Bób z pecorino, czyli rzymski klasyk pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Bób z pecorino, czyli rzymski klasyk 78

cytryny 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Opłucz bób, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na dość intensywnym ogniu 5 minut. Odcedź, odstaw do przestudzenia. Jeśli bób jest młody i ma cienką skórkę, nie obieraj, go. Jeśli skórka jest już twardawa, zdejmij ją z nasionek(...)połowę bobu, a na niego połowę roszponki. Skrop oliwią i sokiem z cytryny, posyp wiórkami pecorino. Znowu kładź bób, roszponkę, polej oliwą, sokiem z cytryny. Na wierzchu układaj plastry szynki prosciutto. Posyp otartą skórką z cytryny. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Bób z pecorino, czyli rzymski klasyk pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pęczak z pak choy i dodatkami oraz "Początek" 149

rozgrzewające dania. Co niedziela równolegle z chlebem piekę buraki. Tym razem wrzuciłam odmianę białą z czerwonymi pręgami. Piekę je w plastrach, więc po wyjęciu z piekarnika wyglądają jak szynka przerośnięta tłuszczem 😉 Początkowo myślałam, że danie będzie potrzebowało jakiegoś sera dla dopełnienia, ale okazało się, że danie samo się obroniło. Składniki (na 2 porcje): 120 ml pęczaku pak choy 2 cukinie(...)koperek natka pietruszki chili pół łyżeczki kozieradki sól pieprz olej do smażenia Pęczak dobrze wypłukać w kilku wodach. Zalać 250 ml wody, zagotować, uchylić pokrywkę, zmniejszyć moc palnika i gotować do zaniknięcia wody. Wyłączyć palnik, przykryć pęczak pokrywką, by pęczak doszedł. Dobrze wypłukane i przepołowione pak choy wrzucić na dwie - trzy minuty do wrzątku. Wyjąć na talerzyk. Gdy trochę ostygnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Jajka po szkocku - kotlety mielone z płynnym żółtkiem 184

sałatką z pomidorem, czerwoną cebulką i mini kulkami mozzarelli.  Składniki na 5 porcji, tj. 5 kotletów mielonych: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki lub szynki 6 jajek (5 - do ugotowania, 1 - do panierki) 1 mała cebula sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego trochę szczypiorku trochę natki pietruszki mąka do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia(...)garnka wlać 2 l wody i podgrzać ją, aż do wrzenia. Następnie pojedynczo wkładać jajka (ugotować 5 jajek!). Woda musi cały czas wrzeć! Od włożenia ostatniego jajka liczyć czas gotowania. Gotować około 4,5 minuty (jajka o rozmiarze M). Po upływie czasu, jajka zalać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Ugotowane jajka delikatnie obrać ze skorupki. Cebulę obrać, drobno pokroić

Ugotować
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 160

dodać zaledwie szczyptę soli.   Składniki: 3 jajka 50 g wędzonego łososia 1 pełna łyżka majonezu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz     *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki *** *** Z jajek delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążamy żółtka i umieszczamy je w miseczce *** *** Do jajek dodajemy majonez, sok z cytryny, kurkumę oraz(...)masę *** *** Powstałym farszem wypełniamy białka jajek *** *** Jajeczka z wierzchu możemy przyozdobić plasterkami wędzonego łososia *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: KOLOROWE JAJECZKA FASZEROWANE PRZEPIS TUTAJ JAJKA Z SOSEM CHRZANOWYM ZAWIJANE W SZYNCE PRZEPIS TUTAJ WIELKANOCNE JAJKA FASZEROWANE PRZEPIS TUTAJ SOS TATARSKI PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA W MUSZLACH PRZEPIS TUTAJ WIELKANOCNE MAZURKI PRZEPIS TUTAJ SZARLOTKA WIELKANOCNA PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Blog z Apetytem
Domowa mielonka wieprzowa z folii 287

problemu kupić w necie lub w sklepach z artykułami masarskimi. Polecam wykonać jej większą ilość i część zamrozić. Doskonale się przechowuje. Składniki: 2 kilogramy mięsa wieprzowego: 1 kg szynki, 1/2 kg mięsa z łopatki, 1/2 kg chudego boczku 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz ewentualnie 1/2 kg skórek wieprzowych - ugotowanych i wystudzonych ulubione przyprawy: majeranek, tymianek, etc. Skórki wieprzowe dają(...)utworzy się również przepyszna i ścisła galaretka. Można użyć 2 łyżeczek żelatyny ale ja wolę wersję naturalną. Skórki należy ugotować z dodatkiem przypraw: soli, ziela angielskiego i listka laurowego. Gotują się bardzo szybko, jakieś 30 - 40 minut.  Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa wybierając sitko o możliwie jak najgrubszych oczkach. Ugotowane skórki również zmielić. Czosnek obrać i przecisnąć

Ze smakiem bez glutenu
Roladki ze schabu w sosie śmietanowym 215

odstawiamy. Cykorie siekamy, posypujemy solą i zalewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Również odstawiamy na pół godziny. Przygotowujemy roladki. Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy, układamy po plasterku szynki i około łyżkę posiekanej cykorii. Następnie całość zawijamy w roladkę. Dla pewności można spiąć wykałaczką, aby się nie rozwinęła. Roladki wraz z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy z każdej strony(...)dusimy pod przykryciem około 45 minut, aż staną się miękkie (w razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą). Roladki wyjmujemy, a wywar w którym się dusiły zalewamy śmietaną i przyprawiamy. Sos gotujemy, aż zredukuje się mniej więcej o połowę. Z roladek wyjmujemy wykałaczki i polewamy je sosem. roladki ze schabu Artykuł Roladki ze schabu w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne

e-PrzepisyKulinarne