szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:253/407)

Domowa mielonka (słoikowa) 91

alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka!    Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy (nie żałować ;)). Wszystko(...)wymieszać. Przygotowane mięso przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na średnim ogniu około 45 minut* - na drugi dzień gotowanie powtórzyć). Przechowywać w chłodnym miejscu.  *czas liczyć od momentu wrzenia wody

Ugotować
Domowa pizza gyros 153

szklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać sól, cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo(...)Dokładnie połączyć, posypać delikatnie mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Bazylię pokroić. Pomidory i bazylię zmiksować. Przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. 3. Mięso pokroić, doprawić przyprawą do gyros i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę

A Ty Smakuj Mnie
Zupa serowa z mielonym mięsem i pieczarkami 234

chlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki pokrojone w talarki lekko doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodka(...)serki są słone. Serki rozpuszczamy w 1 l gorącej wody, mieszamy trzepaczką wtedy szybciej się rozpuszczą.  Do płynu dodajemy mięso z porem i pieczarkami i uzupełniamy resztą wody. Gotujemy ok. 20 min. żeby smaki się przegryzły. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Zapiekanka: brokuł pod kołderką 166

brokuł nie traci wtedy swojego pięknego koloru), w tym czasie kroimy cebulę i wędlinę w kostkę, a następnie podduszamy razem na oleju. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy na plastry i gotujemy w lekko posolonej wodzie do uzyskania średniej twardości (żeby się nie rozsypywały). Paprykę kroimy w kostkę. Gdy brokuł będzie już odpowiednio ugotowany ( ja dogotowuję go dłużej niż na al dente(...)następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę:  Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Chifferi rigati . I kropka. 154

listków bazylii * o bazylii nie będę się wypowiadać , bo to zupełnie inna historia...Bazylia i bazylia to co innego  - kiełbaska wiejska od wujka ,z ubitego świniaczka * miała być szynka parmeńska,ale ALMA za daleko i do tego ta burza! - parmezan - oliwa z oliwek - czosnek różowy polski - papryka czerwona nasza polska . Nie mogłam dać ostrej papryczki, bo by mi się(...)przecież jeszcze doprawiać tę sałatkę! Zamiast papryki słodkiej ,możecie dać kilka plasterków ostrej papryczki , no ale wtedy to winko musowo ! -naturalnie chifferi rigati MALMA Woda się gotuje, dobrze- wsypuję , jak zwykle na oko chifferi rigati MALMA i wraz z nimi szybko te dwa pomidory . Kilka sekund dosłownie, nakłuwam wykałaczką, skórka schodzi sama.  Na gorącą oliwę z oliwek wrzucam całe

Z Kuchni Do Kuchni
Francuskie tosty z jajkiem 160

pieczywa tostowego 100g sera żółtego 4 plasterki szynki 2+1 jajko 1/2 szklanki mleka masło sól pieprz Przepis na francuskie tosty z jajkiem Na kromce pieczywa układamy 2 plasterki szynki i posypujemy startym żółtym serem . Przykrywamy drugą kromką delikatnie dociskając. W misce z mlekiem, roztrzepujemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Tosty maczamy w masie jajecznej, a następnie smażymy(...)mieć jeszcze płynne żółtko. Usmażone tosty przekładamy na talerze, a następnie układamy na nich usmażone jajko. Smacznego! Artykuł Francuskie tosty z jajkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe 95

innego jak samodzielnie uwędzić go we własnej wędzarni. Wędzenie kabanosa jest banalnie proste. Może być pierwszym krokiem w przyswajaniu sztuki wędzenia. Jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga dodatkowego gotowania. Jest wręcz kiełbasą idealną na każde wędzenie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wędliny Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe(...)kabanosów. Z tym przepisem przygotujesz najlepsze na świecie kabanosy. Krótki czas przygotowania (24h) i wędzenia (2h) sprawia, że po przepis ten możesz sięgnąć w każdej chwili. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 500 g karczku 400 g chudego boczku 400 g podgardla 200 g wołowiny 100 ml wody 30 g mieszanki ziół i przypraw do kabanosów Browin* 30 g soli

ProstePesto.pl
Quesadilla z pieczarkami, kukurydzą i szynką 113

Przepyszna Quesadilla robiona przeze mnie po raz drugi. Do pierwszej dodałam zbyt dużo składników i pomidory tak, więc rezultat odbiegał znacząco od wzorca. Teraz jednak wszystko

Karola gotuje
Kanapki zapiekane z mozzarellą 116

Propozycja śniadaniowa lub kolacjowa. Zdrowsza alternatywa zwyczajowych tostów. Sami będziecie zdziwieni jakiego smaku nabiera mozzarella. Zapiekane kanapki bez sera żółtego, bez majonezu i innych kalorycznych dodatków

Karola gotuje
10 pysznych sylwestrowych przekąsek vol. 2 265

Po raz drugi przygotowałam dla was zbiór moich przepisów, które idealnie nadają się jako przekąski sylwestrowe. Mam nadzieję, że każdy z was wybierze coś dla siebie

Kolejny blog o gotowaniu
Filet drobiowy faszerowany. 185

Filet drobiowy faszerowany to nic nad zwyczajnego.  Filecik i farsz. Właśnie w tym farszu jest pole do popisu, że tak powiem. U mnie zmienia się

Eli Gotowanie
Quiche z bakłażanem 195

Quiche to pyszne danie, idealne na każdą okazję, które możemy przyrządzić o każdej porze roku, modyfikując je w zależności od aktualnie dostępnych produktów oraz naszych potrzeb

Taste Of My Day
Paluchy serowe z ciasta francuskiego 104

Paluchy serowe z ciasta francuskiego.  Chrupiące paluchy serowe z ciasta francuskiego z paprykowo-pomidorowym pesto.      Niezwykle chrupiące paluchy serowe z szynką, paprykowo-pomidorowym pesto, z tartą mozzarellą i tymiankiem. Pyszna i szybka przekąska na imprezę albo kolację. Składniki na serowe paluchy z serem z ciasta francuskiego: 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego słoiczek pesto paprykowo-pomidorowego starty(...)serowe z ciasta francuskiego: Krok 1. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na płasko, posmarować pesto paprykowo-pomidorowym, następnie ułożyć plasterki szynki i posypać tartym serem, oprószyć tymiankiem. Drugi płat ciasta francuskiego również posmarować pesto, przykryć nim wcześniej przygotowany płat z szynką i serem.  Pokroić ciasto na paski o szerokości około 3cm. Każdy pasek ostrożnie skręcić wokół własnej osi, aż powstanie

Moja Książka Kucharska
Drobiowa Rolada Z Szynką Na Kanapki 65

Tak przygotowana wędlinka na pewno Wam posmakuje, mięsko jest aromatyczne, dobrze przyprawione i nie suche. Składniki na  roladę: duża pierś z kurczaka 10 małych plasterków

Gotowanie...to proste !
Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy 276

fetą Roladki z kurczaka faszerowane botwinką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z makreli pikantna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Sos musztardowy Brokuł smażony Ośmiorniczki parówkowe Jak gotować jajka by nie pękały Noodle z tuńczykiem Pesto ze szpinaku Jajka sadzone na szpinaku Polenta Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Sos pomidorowy do makaronu Kiełki na patelnię stir- fry Sałatka(...)occie Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z kuskusem perłowym, ogórkiem i papryką Caprese z kaki Kalafior z pesto Sałatka z owocami morza i fasolką – szybka, dietetyczna Jajka z szynką Jak ugotować bób Cukinia smażona Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule z jarmużem i pomarańczą czerwoną Kanapka z boczkiem BLT Kanapka z masłem orzechowym i bananem Koreczki z szynką

Dorota Smakuje