sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka mieloną szynkę dobrze wymieszać z ryżem, jajkami, kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie - z kapusty włoskiej wyciąć głąb, parzyć główkę i ściągać liście - mięso nakładać na liść, zawinąć i na gorącym oleju(...)podsmażyć z obu stron do szybkowara 9 l "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wkładam sitko rozkładane - nie przypali się kapusta - układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na małym ogniu z 20 minut, szybkowar otworzyć jak ciśnienie opadnie gołąbki z szybkowara są miękkie ale się nie rozpadają, smakują ciepłe i na zimno...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięChciałabym Was zachęcić do zrobienia BITEK WIEPRZOWYCH W SOSIE GRZYBOWYM. Wybornie smakują z kaszą jęczmienną i modrą kapustą. SKŁADNIKI: około 0.80 kg. polędwiczek(może być szynka, a nawet łopatka), średnia cebula, 2- 3 ząbki czosnku, parę grzybów suszonych (lub świeżych), przyprawa do wieprzowiny knorra, śmietana, 2-3 łyżki mąki, olej, 1łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren(...)ziela angielskiego. WYKONANIE: grzyby suszone moczę na kilka godzin przed przygotowaniem potrawy, może być dzień wcześniej ( ale awaryjnie robiłam to na pół godz. przed przygotowywaniem), następnie gotuję z dodatkiem vegety około 1/2 godz. polędwiczki kroję w poprzek na kotlety i lekko rozbijam, przyprawiam (jeśli chodzi o przyprawę knorra, to najchętniej mieszam kilka) i obtaczam w mące, na patelni rozgrzewam olej
Kuchnia Beatytorebka szpinaku 2-3 cebule 2-4 ząbki czosnku, olej do smażenia, do smaku pieprz czarny mielony Sól,estragon parę plasterków szynki pokrojonej w paseczki lub bez szynki(...)WYKONANIE. ..Zamrożona marchewke wrzucamy do wody i gotujemy do miękkośći .Pod koniec gotowania solimy wodę . MAKARON BABUNI RĘDZIŃSKI GNIAZDA SKŁADNIKI ...opakowanie makaronu ,woda ,sól
w mojej kuchniproblem z jej doprawieniem? Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam! Dziś były roladki z szynki a do nich bardzo fajnie pasuje właśnie czerwona kapusta na ciepło. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości) 1 jabłko 3 łyżki octu winnego sól do smaku cukier do smaku(...)boczku 1 łyżka mąki Wykonanie: Kapustę szatkujemy jak najdrobniej. Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty.Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Kiedy kapusta jest już ugotowana odcedzamy ją. Dodajemy ocet, sól i cukier do smaku wg upodobania. Na patelni, na łyżce masła przesmażamy
Walijskie Pichceniebrzegi aromatycznym farszem i ciągnącym się serem. Potrawa idealnie sprawdzi się na obiad oraz przekąskę na imprezę. Składniki: 3 młode cukinie 350 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 g ryżu (waga przed ugotowaniem, a po ugotowaniu około 140g) łyżka koncentratu pomidorowego olej około 4 łyżki pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki świeżo(...)przygotowanie farszu. Z wyjętego wcześniej środka cukinii wyjmuję i wyrzucam miękkie części i pestki. Twardsze kawałki kroję oczywiście w bardzo drobną kosteczkę i dodaje później do farszu. Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie, aż będzie all Dante. Przecedzam go oczywiście na sitku. Mięso mielone oczywiście dobrej jakości. Najlepiej przede wszystkim kupić kawałek mięsa i zmielić samemu lub zrobić
Ania gotujeKiedy gulasz przygotowujemy, to często długo go gotujemy, czekamy, czekamy i na dodatek mąką zagęszczamy. Ja mąki nie użyłam, dużą ilość warzyw podsmażyłam, mięso na cienkie plasterki pokroiłam, jedno z drugim połączyłam, delikatnie doprawiłam i tylko 30 min dusiłam. Na końcu mix warzywny z chili dodałam, dzięki któremu ciekawy smak uzyskałam, bo w puszce zostały schowane: cebulka(...)sosem pomidorowym połączone, ziołami, chili i grillowaną cebulką doprawione. I tak gulasz uzyskał smaku ciekawego, bardzo smacznego. Składniki: 1 opakowanie mix warzywny z chili Rolnik, ok. 1 kg szynki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 2 białe cebule (150 g), 2 pietruszki korzeń (150 g), 2 marchewki (150 g), ½ pora (150 g), 4 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny
Moniki SmakołykiDziś zapragnęłam czegoś mącznego, ale niestety wczoraj poparzyłam sobie mocno palec prawej ręki tak, że wyszły mi okropne bąble, więc stwierdziłam, że o wyrabianiu ciasta na
Karola gotujePrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem. Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno
Di gotujePonieważ zostało mi nieco ciasta z niedzielnego śniadania , postanowiłam je wykorzystać i następnego dnia na kolację zrobić ponownie tarteletki, tym razem z nieco innym farszem
Codzienne GotowanieZapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od
Mania Gotowaniasmaku... idealny. Foremka pasztetu to jednoczesnie symatyczny i smaczny podarunek wielkanocny. Składniki: (na 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm) 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób(...)wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Do masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki
Pyry na Gazzupę można potraktować dwojako – odławiamy łyżkę wędzonki, pora i brokułu. odkładamy do dekoracji, a pozostałą zupę blendujemy. Ale z powodzeniem można ją zostawić w takiej formie, w jakiej zakończyła gotowanie. Podajemy z czosnkową grzanką. Z tej ilości składników otrzymacie 6 średnich porcji. Jedna porcja zupy, bez grzanki, przy użyciu masła 82% tłuszczu i 2% mleka to około 170 kalorii(...)odgrzaniu wraca do płynnej formy, ale można ją też odrobinę rozcieńczyć rosołem. SKŁADNIKI 450-500g brokułu 150g pora, tylko biała i jasnozielona część 100g chudej wędzonki (szynka, łopatka, boczek) 250ml mleka 800ml domowego rosołu lub bulionu z kostki o obniżonej zawartości sodu 2 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 2 średnie ząbki czosnku 35g masła sól (sól czosnkowa
Karo in the KitchenKażdy wie, że w upalny dzień stanie przy garach to mordęga. Unikam więc gotowania na tyle na ile mogę. Część posiłków obiadowych można podać na zimno bo chłodniki czy sałatki nie tylko zaspokajają głód, ale są też zdrowe i pyszne. Mięso, którego użyłam do sałatki, upiekłam w nocy bo wtedy włączony piekarnik tak bardzo nie dokucza. Możecie użyć też porwanego(...)kawałki pieczonego kurczaka albo plasterków pieczonego schabu. Ostatecznie zastąpić gęś wędliną, jakąś dobrą szynką i też będzie smacznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza