Dziś przepis na moje ulubione danie. Wystarczy parę minut, by włożyć je na palnik, a po 90 minutach mieć pyszny obiad. Idealnie smakuje z keczupem. Wyśmienity
Gotuję TestujęNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Dzisiaj propozycja na bardzo szybką sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy
Związek na patelniPrzedstawiam Wam kolejne wspaniałe miejsce, które poznałam przy okazji świętowania moich niedawnych imienin. Było one niespodzianką, kolejnym przystankiem w poznawaniu nowych smaków. Karczma okazała się rewelacyjna
Karola gotujeWędzenie jest zatem metodą konserwacji żywności, przedłuża trwałość produktów spożywczych. To dym wędzarniczy konserwuje żywność, działając jednocześnie przeciwbakteryjnie. W procesie wędzenia nadaje się produktom charakterystycznego smaku
Ciasna Kuchniachrupiące, a do tego tanie w przygotowaniu. To świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu i pyszna alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Składniki Sznycel: 500 g mięsa mielonego (z łopatki lub szynki wieprzowej) 1 jajko 1 bułka średnia bułka tarta cebula czosnek łyżka musztardy przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mielonego sól, pieprz Kapusta zasmarzana: kapusta kiszona 500 g 2 cebule(...)łyżki mąki. Cebulę z masłem i mąką zasmażamy, kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewamy na patelnię pół szklaki wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty. Zasmażkę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy zawartość patelni do gotującej się kapusty. Na koniec przyprawiamy kapustę solą i pieprzem. Całość podajemy z ziemniakami i mięsem mielonym. Smacznego ! Uwagi Do kapusty można dodać
NieziemskiApetyt.plwypadku smaki się doskonale uzupełniają. Pasty to jeden z naszych ulubionych dodatków do pieczywa. Zapewne dlatego, że są proste w przygotowaniu oraz okazują się doskonałą i zdrową alternatywą dla szynki i mielonki. A zatem zapraszamy na przepis. PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Składniki: makrela w oleju: 1 puszka jajka: 3 szt. ogórek korniszon: 1 duży lub 2 mniejsze(...)łyżka szczypiorek: 1 nieduży pęczek sezam: 1 łyżka słonecznik: 1 łyżka siemię lniane: 1 łyżka majonez: 2 łyżki PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. 2. Ogórka i cebulę kroimy w malutką kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Makrelę odsączmy z oleju. 3. Wszystkie składniki umieszczamy
Kuchnia Na WypasieSzybki Gulasz pieczarkowy Bardzo prosta do zrobienia potrawa z aromatycznymi pieczarkami. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · ½ kg pieczarek · Cebula · Sos w słoiczku pieczarkowy · Sól · Pieprz(...)cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 4. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Gdy mięso jest miękkie łączymy z grzybami. 6. Wlewamy sos pieczarkowy i 5 minut gotujemy. 7. Można podawać z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. 8. Danie gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilajest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki: ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe(...)majeranku gałka muszkatołowa sól,pieprz, czerwona czubryca bądź czerwona papryka Mięso i boczek pokroić w kawałki,włożyć do garnka i zalać wodą.Włożyć ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem,aż mięsko będzie miękkie. Wyjąć,odstawić do przestygnięcia. W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć. Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Wsypać
Niespełnione zdolności kulinarnemięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki. Składniki: * 5 parówek na dzień dobry z szynki * 6-7 większych pieczarek * 1/4 czerwonej papryki * 1/4 żółtej papryki * 2 łyżki masła * sól i ostra papryka do smaku * pół łyżeczki majeranku * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * woda Wykonanie: Pieczarki(...)Następnie dodać pokrojone w plasterki parówki i drobno pokrojone obie papryki. Podlać wodą ( tyle by zakrywała ona parówki i pieczarki ). Doprawić do smaku sola i papryka ostrą, majerankiem. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem
Zrób to smaczniechłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki jak i łopatki wieprzowej. Składniki: 2 l wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg karkówki 0,5 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 duża marchewka(...)selera sól, pieprz 2 listki laurowe zielona pietruszka do posypania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejszą kostkę. Do garnka wlać 2 l wody, dodać mięso i listki laurowe. Gotować około 30 minut. Co jakiś czas zbierać szumowiny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i zalać wodą (aby nie zmieniły koloru). Marchewkę i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce
UgotowaćPonieważ święta zbliżają się wielkimi krokami, postanowiłam przetestować nowe pomysły na sałatki, które staną na naszym stole. Niedawno zakupiłam słoik selera konserwowego z nadzieją na pomysły
Gotowanie z pasjąNiedawno robiłam pikantną sałatkę do słoików. Przepis wzięłam z gazetki "Moje Gotowanie". Chciałam wypróbować tę sałatkę i przygotowałam wszystko jak w przepisie, wlałam ocet bezmyślnie i nagle mnie olśniło, że taka ilość może być zdecydowanie za duża. I miałam rację! W oryginalnym przepisie na taką ilość jest 1/2 l octu, to zdecydowanie za dużo, ona nie jest pikantna tylko ostra(...)zieloną. Najbardziej lubię takie sałatki z octem, z olejem nie bardzo mi odpowiadają, Po moich zmianach sałatka smakuje pysznie i idealnie nadaje się do obiadu lub do grzanek z szynką, pycha. Spróbujcie mojej wersji tej sałatki. Pozdrawiam i życzę Wam radosnego dnia! PIKANTNA SAŁATKA MARCHEWKOWA. Składniki: około 700 g marchewki około 250 g selera (bulwa) po 1 strąku czerwonej
Zakątek rozkoszy kulinarnychszybkie (przygotowanie trwa ok. 40 minut), a efekt zaspokoi nawet wybredne gusta. Polędwiczka z ajvarem na puree z selera: 500-600 g polędwiczki wieprzowej (1 duża sztuka) 100 g szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej, serrano) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1 łyżka świeżego 3 łyżki Ajvaru ostrego Podravka 4 łyżki oliwy z oliwek 100 g szpinaku baby 2 duże ząbki czosnku(...)soli oraz jeden obrany i zgnieciony (płaską stroną noża) ząbek czosnku. Zalewamy całość szklanką mleka i uzupełniamy wodą tak, aby seler był przykryty płynem. Wstawiamy rondel na palnik i gotujemy ok. 20 minut – do czasu, aż seler zmięknie. Po ugotowaniu zachowujemy ok. 1/2 szklanki płynu, resztę odlewamy. Blendujemy seler z czosnkiem na gładko, dodając dwie łyżki masła, łyżeczkę soku
Poezja smakuczosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu) 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki ziół prowansalskich 400 ml krojonych pomidorów około 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu Worhestershire świeżo zmielony(...)mięsa i smażymy przez kolejne 5 minut. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy zioła, sos sojowy, sos worhestershire , koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrajamy na pół i mieszamy z sosem. Jeśli używamy dyni z zalewy to dorzucamy ją dopiero w tym momencie
Mania Gotowaniarodziny. Można przyrządzić je z różnych rodzajów zmielonych uprzednio mięs, najczęściej wieprzowego, wołowego lub drobiowego, mixów, np. mięsa wieprzowo-wołowego lub indyczego i wieprzowego. Dziś połączenie mięsa wieprzowego z szynki i mięsa indyczego. Delikatne i soczyste, przesmażone na maśle klarowanym dostają dodatkowego maślanego aromatu. Do kotletów możecie dodać kukurydzę, tarty ser, posiekaną paprykę lub pomidory, tarte pieczarki, marchew lub cukinię(...)kopytkami, z ryżem, makaronem lub kaszą, z gnocchi, z kluskami kładzionymi, z plackami ziemniaczanymi i sosem. Świetnymi dodatkami do kotletów są: marchewka z groszkiem, buraczki tarte lub kostka, gotowane, zasmażane lub pieczone z folii , mizeria , surówka z kiszonych ogórków i cebuli, pikle, sos grzybowy lub pieczarkowy , surówka z pomidorów , surówka z marchewki , surówka z pora , sałata masłowa z jogurtem/śmietaną
Zasmakuj KuchniSkładniki : ok.80 dag szynki z dzika papryka czerwona i żółta 1 kalarepa 2 garście fasolki szparagowej 2-3 marchewki 2 duże cebule olej lub smalec do smażenia mąka sól, pieprz czarny, liść laurowy, oregano, estragon, kilka ziaren jałowca Przygotowanie : Pokrojone mięso obtoczyć w mące, usmażyć krótko na patelni na tłuszczu Przełożyć do woka, wlać pół szklanki wody, dodać olej(...)smalec , kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, przykryć pokrywką i gotować do lekkiej miękkości Obrane cebule i marchew pokroić, dodać do prawie miękkiego mięsa W następnej kolejności dołożyć pokrojoną w słupki kalarepę i fasolkę- gotować pod przykryciem Papryki pokroić w paski i również dodać do całości, posolić, doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, oregano, estragonem, jałowcem Na koniec dodać pokrojoną
Proste PotrawyRano trudno znaleźć czas na urozmaicone śniadanie, ponieważ zazwyczaj spieszymy się do pracy. Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis, który jest bardzo prosty, szybki i smaczny
Związek na patelniTosty hawajskie Tosty hawajskie to miła odmiana dla zwykłych kanapek które czasem robią się nudne i nieciekawe. Pomysł jest prosty, realizacja nie wymaga dużo
Gotuj Się Kto Możeobsmażamy kawałek wołowiny z każdej strony - każdej, boki też. Wolnowar Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia, wlewamy bokiem wodę, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół. Ustawiamy program do wolnego gotowania, zostawiamy na 10 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Piekarnik Piekarnik ustawiamy na 100*C, bez termoobiegu. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy umytą(...)szczelnie zamykamy. Rękaw wkładamy na blaszkę, wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Zostawiamy na 6-7 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut Szarpiemy jak Reksio szynkę. U nas szarpanie było niemal niekontrolowane, stąd wołowinka nie załapała się do dalszych zdjęć
Gotowanie i blogowaniebóle reumatyczne. Warto też wspomnieć, że chrzan rozrzedza krew i w skuteczny sposób obniża zły cholesterol. Składniki: 1 duża główka kapusty pekińskiej 350 g – 400 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 200 g – 250 g pieczarek 80 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2-3 łyżki oleju(...)czarny mielony, Kurkuma mielona, Papryka słodka mielona, Papryka ostra mielona, Majeranek otarty, Bazylia, Gorczyca, Wykonanie: Kaszę ugotować wg wskazań producenta. Pieczarki pokroić, obgotować w wodzie z ½ łyżeczki soli. Ja gotuję na małym ogniu ok. 5 minut. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami (ok.5 minut). Kasza i pieczarki muszę trochę ostygnąć zanim dodamy je do mięsa
Przepisy Babciodstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Czosnek drobno siekamy. Podsmażamy go w rondelku, na rozgrzanej łyżce oleju, tylko przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą i gotujemy aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy suszoną bazylią, oregano, szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki i wykładamy jedną część ciasta(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Posypujemy tartą mozzarellą i rozkładamy pozostałe dodatki – u mnie to pokrojona w piórka cebula, pokrojona na paseczki papryka, szynka pokrojona na szerokie paski, plastry salami, pokrojone na plastry surowe pieczarki, garść kukurydzy oraz plastry mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. W trakcie pieczenia
Smaki Na TalerzuPrzepyszna domowa mielonka z szynkowaru. Jak każda wędlina z szynkowaru potrzebuje nieco czasu, aby mięsko odpowiednio przegryzło się z przyprawami. Chociaż dla mnie większą udręką jest
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzepyszne! Takie słowo może określić to Leczo. U mnie w rodzinie bardzo smakowało. Akurat pomału pojawiają się coraz częściej na straganach różne odmiany papryk, a w
Gotuję Testujębędąc na wczasach nie miałam możliwości zakupu takiego sosu więc zrobiłam swój Był równie pyszny. 10 fig 3/4 szklanki czerwonego wina (wytrawne) Figi kroimy na pół, owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Grillujemy (25 minut 160 stopni Celsjusza). Ta porcja jest porcją dla 4 osób. Sałatę rukolę układamy na talerzach. Na nią kruszymy kozi ser, grillowane figi, cienko pokrojoną czerwoną cebulę(...)sprawdziła mi się w tym przepisie super), polewany wszystko delikatnie sosem. Na koniec pieprzymy czarnym pieprzem. Sos wykonałam bardzo prosto. Wydrążyłam figi z miąższu, dodałam do niego wino i gotowałam na małym ogniu do momentu aż całość lekko zgęstniała. Na końcu wszystko przetarłam przez drobne sitko. Smacznego! Figi, których użyłam były średniej wielkości. Jeśli będziecie używać większych fig to może
mecooksjest to jedno z najpyszniejszych dań jakie jadłam. Nowością w tym przepisie jest dodatek ormiańskiego sudżuk - jest to długo suszona wędlina o bardzo intensywnym smaku, można ją zastąpić szynką parmeńską lub inną suszoną wędliną/kiełbasą. Polecam jednak spróbowanie tego ormiańskiego specjału - ja długo szukałam zastosowania dla tej kiełbasy - tutaj pasuje idealnie. Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i wiórkami ormiańskiego(...)suszone pomidory 1/2 opakowania dowolnego makaronu Malma kilka łyżek startego na wiórki ormiańskiego sudżuka lub innej długo suszonej kiełbasy oliwa z oliwek sól, pieprz Do dzieła!!! Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i dusimy na oliwie aż będzie miękka. Posypujemy solą i pieprzem. Sudżuk (jest bardzo twardy) kroimy ostrym nożem w formie drobnych wiórek. Makaron łączymy
sierotka maRysia w kuchnibidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przepis Pierś kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą(...)kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Taką wersję sałaty pakujesz w lunch box i masz pełnowartościowy lunch w pracy, czy drugie śniadanie w szkole :) A tu zajdziesz inne przepisy na szybkie, zdrowe sałaty
Mój Smak na ŻycieNiby nic bardziej oczywistego. Jajecznicę potrafi przyrządzić chyba każdy, bo nie wymaga umiejętności kulinarnych ani techniki. Jest domeną prostej kuchni kojarzonej z typowo "męskim" lub "kawalerskim" gotowaniem :) Jednak pomimo pozornej prostoty zasługuje na uwagę. Już z pozoru banalny wybór tłuszczu, na jakim będziemy przyrządzać naszą jajecznice, może znacząco wpłynąć na jej smak. Smażymy m.in. na maśle, smalcu, oleju, oliwie, margarynie(...)tych tłuszczy ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, a to dopiero początek, ponieważ zam ogrom dodatków jakich możemy użyć jest nieograniczony. Najpopularniejsze z nich to kiełbasa (boczek, wędzona szynka), cebula oraz szczypiorek. Przykłady możemy mnożyć, poniżej przedstawiam kilka dla inspiracji: - grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami - ser żółty - pomidory bez skórki, cukinia, szparagi, młody groszek, opieczona i pozbawiona skórki
Taste Of My Day