szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:273/407)

Sałatka caprese, czyli pomidory z mozzarellą i bazylią 100

Składniki: 2 pomidory malinowe 1 kulka sera mozzarella Listki świeżej bazylii Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Sól do smaku Sekretem doskonałej sałatki caprese są najwyższej

Gotujemy i jemy
Karkówka w jogurcie na grilla 221

Karkówka to jedno z najbardziej popularnych mięs używanych do grillowania. Jednak aby nie była zbyt sucha warto wiedzieć w jaki sposób przygotować odpowiednią marynatę. Karkówka w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka makaronowa 180

Pyszna sałatka makaronowa, która na pewno zaspokoi podniebienie wielu smakoszy. -- Skład : makaron op.250 g, szynka lub polędwica w plastrach op. ~150 g, ser żółty w kawałku np. pół serka Liliput ~175 g , cała lub połowa czerwonej cebuli, 4-5 jajek ugotowanych na  twardo, sól i pieprz do smaku- po dużej męskiej szczypcie i 3 duże stołowe łyżki majonezu. ***opcjonalnie(...)link do przepisu  .../majonez-domowy-w-10-sekund.html ... Wędlinę kroimy w paski lub wg swojego uznania. -- Ser i jajka ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a makaron gotujemy aldente wg zaleceń producenta i schładzamy. -- -- -- Wszystkie przygotowane produkty wkładamy do dużej miski, przyprawiamy, dokładnie i  zarazem delikatnie mieszamy całość żeby wszystkie smaki dobrze  się połączyły ze sobą

chleba naszego
Makaron z karczochami 97

innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu  przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu  najlepsze przepisy na makarony –  makaron z kurczakiem –   penne z szynką parmeńską  –  makaron z boczkiem –  makaron ze szpinakiem –  makaron z polędwicą –  makaron z krewetkami –  spaghetti aglio oilo –  spaghetti bolognese –  spaghetti carbonara –  spaghetti z krewetkami(...)oleju/oliwie – 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki – 3-4 łyżki drobno startego parmezanu – sól i pieprz Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gotowania posiekaj natkę pietruszki i zetrzyj parmezan. Do ugotowanego makaronu włóż karczochy ze słoiczka z 2 łyżkami oleju/oliwy w której się marynowały. Dodaj sól i pieprz do smaku. Makaron włóż na talerz

nietylkopasta.pl
Świąteczna szynka pieczona w rękawie 128

Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy rękaw do pieczenia takiej wielkości, aby zmieścić mięso oraz przygotowujemy spinki do spięcia.   Wszystkie składniki na marynatę łączymy i dokładnie mieszamy.   Szynkę myjemy, osuszamy. Ostrym nożem robimy 2-3 nacięcia na wierzchu, aby marynata dostała się też do środka mięsa. Wkładamy mięso do worka, dodajemy marynatę i dokładnie ją wcieramy w mięso. Zamykamy(...)piekarnika. Wszystkie płyny z mięsa zlewamy do rondelka, dodajemy do nich bulion wołowy i zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do sosu cały czas go mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia,   Mięso podajemy gorące, z przygotowanym sosem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Gulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej) 190

Gulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej). To zupełnie inny gulasz niż te dotychczas mi znane:). Dodatek kapusty dodaje mu oryginalności i niepowtarzalnego smaku.  1 kg szynki wieprzowej  1/4 białej kapusty  2 marchewki 2 cebule 1 pietruszka 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka  olej  1. Mięso kroimy w kostkę. Kapustę i cebulę kroimy(...)wlewamy 1 litrt wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw przez około 1,5 godziny.  3. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody. Wlewamy do garnka, gotujemy jeszcze kilka minut aż gulasz zgęstnieje. Doprawiamy do smaku

Szefowa kuchni
Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym 122

się moczyły, zachowaj). Mięso umyj i osusz. Z kurczaka usuń skórę i kości. Wieprzowinę oczyść z nadmiaru tłuszczu i ewentualnych pozostałości krwi i błon. Zarówno piersi drobiowe jaki i szynkę wieprzową pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Zmielone mięso przełóż do większej miski i wbij do niego jajka. Do mięsa dodaj także odciśnięty chleb, bułkę tartą i czosnek(...)Grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, przełóż do garnka. Do grzybów dodaj cebulę i marchewkę. Całość zalej taką ilością wody, żeby można było ugotować pulpety, i zacznij gotować. Do gotującego się sosu włóż pulpety, listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko delikatnie wymieszaj i gotuj do momentu, gdy mięso i marchewka oraz grzyby będą miękkie. W czasie gdy pulpety

blog.moje-pasje.info
Fasolka po bretońsku 217

suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa wieprzowego (z szynki) 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki słodkiej papryki sól i świeżo mielony pieprz Fasolę przepłukać. Przełożyć do garnka i zalać(...)namoczenia. W razie potrzeby dolać wody. Po tym czasie odlać wodę, w której fasolka się moczyła i nalać świeżej na tę samą wysokość. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Fasolkę gotować pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę. Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć

Czerwień i błękit
Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki 161

grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sos grzybowy Składniki :    30 dag mięsa wieprzowego  3 średniej wielkości cebule pół miseczki grzybów (prawdziwki) 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup) sól i pieprz Vegeta  olej(smalec) Przygotowanie(...)kostkę i dusimy w garnku pod przykryciem 30 min. W czasie gdy mięso się dusi przygotowujemy grzyby obieramy, kroimy. Pokrojone grzyby wsypujemy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez 5 min. Następnie odcedzamy grzyby. Kolejno kroimy cebulę w gruba kostkę. Po 30 minutach duszenia grzyby i cebulę wsypujemy do garnka z mięsem. Całość solimy, pieprzymy, dodajemy vegety i dusimy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Ziołowy sos do sałatek 138

przygodę z kuchnią. Były zupki chińskie, gorące kubki, puree z ziemniaków w proszku. Były również wizyty w barach mlecznych, z których najbardziej pamiętam pierogi leniwe. Kupowałam sosy w proszku, gotowałam makaron i obiad na dwa dni był gotowy. Szaleństwem było kupienie kalafiora i zrobienie z niego kotletów :) Dzisiaj młodzież studiująca ma zupełnie inną świadomość i podejście do żywienia. I chwała(...)prawie w ogóle.  Sos do sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw.  Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie wtedy ciemniejszy) albo soku z cytryny zamiast octu jabłkowego. A jeśli

bistro mama
Jajka nadziewane chorizo 68

Jajka nadziewane szynką, łososiem, tuńczykiem, pieczarkami czy z chorizo, podawane z sosem chrzanowym, musztardowym lub z samym majonezem. Ekspresowy przepis na proste  nadzienie do jajek, krok po kroku. Najszybszy farsz do jajek, oto on. Potrzebujemy kilka jajek, dwa razy więcej plasterków chorizo, odrobinę majonezu i szczypiorek. Jajka faszerowane z chorizo to bardzo prosta w wykonaniu i efektowna potrawa(...)jajek faszerowanych vel nadziewanych robimy najwięcej. Szybki farsz do jajek , wielkanocne jajka faszerowane, jajka z chorizo, proszę bardzo.  Zapraszam na przepis 🙂 Przepis na jajka nadziewane chorizo jajka gotowane na twardo 4 sztuki chorizo 8 cienkich plasterków majonez 2 łyżki szczypiorek Jak zrobić jajka nadziewane chorizo ? Ugotowane jajka obierz ze skorupek, a następnie przekrój wzdłuż na pół.  Każdy plasterek

Dieta moja pasja
Sałatka imprezowa z kurczakiem 163

karnawałowa. Przepis na sałatkę imprezową jest bardzo uniwersalny. Możesz ją dopasować do własnych upodobań lub do tego, co aktualnie masz w kuchni. Sałatka będzie bardzo dobrze smakować też z szynką zamiast piersi z kurczaka. Do składników możesz dodać ananas z puszki. Sałatka na imprezę to skład zawsze lubianych i prostych w przygotowaniu smaków. Jeśli szukasz więc pomysłu(...)Sałatka imprezowa z kurczakiem Przygotowanie: Czystą pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości masła z każdej strony. Wkładamy do miski. Jajka gotujemy na twardo. Po lekkim wystudzeniu oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ścieramy na tarce na małych oczkach i odstawiamy. Białka kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Kukurydzę odsączamy z zalewy

Kuchnia Na Wypasie
Ślimakowe polędwiczki 93

Ślimakowe polędwiczki Zakręcone szaszłyki z delikatnego mięsa, polędwiczek wieprzowych, faszerowanych szynką, ogórkiem oraz papryką, podane w pysznym sosie. 7 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        3 polędwiczki wieprzowe ·        10 dag szynki ·        1 papryka czerwona ·        4 ogórki konserwowe(...)Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, nacinamy, wzdłuż ale nie do końca i lekko rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.    Na środku mięsa układamy plasterki szynki, obraną pokrojoną w piórka cebulę, pokrojona w podłużne paski ogórki oraz paprykę. 3.    Mięso zwijamy w roladę, kroimy na dwucentymetrowe krążki i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. 4.    Układamy

Kulinarna Chwila
Śniadaniowe jajka sadzone smażone w parówkach 54

Możesz przygotować od święta i na co dzień, gdyż poniższy przepis jest szybki. Tyle cudowności możemy przygotować z jajek. Jaja na twardo, na miękko, jajecznica, naleśniki, jajka sadzone, jaja gotowane po benedyktyńsku, pasta jajeczna. Jajka są niezastąpionym produktem spożywczym, szczególnie te swojskie z chowu ściółkowego, z pomarańczowym żółtkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajo sadzone smażone wewnątrz parówki(...)kcal Jaja sadzone smażone wewnątrz parówki. Śniadaniowy pomysł na przygotowanie jajka w niecodzienny sposób. Jajko w parówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 jajka z chowu ściółkowego 2 parówki z szynki, dobrej jakości 1 łyżka oleju rzepakowego garść świeżo posiekanego szczypiorku sól i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz. Parówki przetnij wzdłuż zostawiając złączone końce

ProstePesto.pl