szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:297/407)

Bruschetta do piwa 56

ciepło do piwa 😉. Moja przygoda z kuchnią i gotowaniem zaczęła się tak naprawdę od mojego pobytu i pracy we Włoszech. Po zrobieniu ponad półtora tysiąca potraw z całego świata, dalej uważam, że kuchnia włoska jest najlepsza na świecie, dlatego wracam teraz ponownie do niej… Czyżby moja historia z gotowaniem zatoczyła koło… Okaże się wkrótce 😉 Wracam do Bruschetty(...)Burgera w pubie zjeść coś innego i wypić dobre piwo na przykład Guinnessa😉. Moje kromki to tylko mój pomysł. Można zamiast awokado zrobić pesto, użyć innego sera czy też szynki parmeńskiej. Możliwości jest mnóstwo 😉 Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z Bruschettą do Piwa we włoskich barwach, która zacznie moją kolejną, sentymentalną podróż do Włoch

RafalCook
Charakterystyka kuchni niemieckiej i litewskiej 148

węgorze, okoń, pstrąg. Podawane są w różnych odmianach między innymi w zupach czy surówkach. Kuchnia niemiecka w swoim menu ma dużą ilość dań mięsnych przede wszystkim kiełbasy, kiełbaski i szynki. Najpopularniejszym daniem w Niemczech oprócz białej kiełbasy są również knedle . Najczęściej farsz składa się tylko i wyłącznie z mięsa mielonego czy wieprzowego. Ponadto bardzo często na niemieckich stolach znajdziemy golonkę(...)się one głęboki aromatem i smakiem kminku. Tylko tam dostaniemy takie sery nigdzie indziej. Post Charakterystyka kuchni niemieckiej i litewskiej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM 148

mięsne kuleczki, podane z delikatnym sosem śmietanowo koperkowym będą idealnym daniem obiadowym. Podane z makaronem lub całymi młodymi ziemniaczkami..mmm...pyszotka! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego np z szynki 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki śmietany 18% pół szklanki śmietany słodkiej 30% pęczek koperku sól, pieprz bulion drobiowy- 3 szklanki mąka - 2 łyżki Koperek siekamy. Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy(...)szklance śmietanę 18%  hartujemy gorącym bulionem, dodajemy mąkę wymieszaną z 3 łyżkami zimnej  wody, mieszamy i wlewamy do garnka z pulpecikami, mieszamy i jeszcze przez moment gotujemy do zawrzenia. Podajemy z ziemniakami lub makaronem, polewamy sosem

Z Majeczką w kuchni
Cykoria zapiekana w szynce 95

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotuj Się Kto Może
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 162

wstępie przyznaję się od razu, że prawdziwego Boeuf Stroganowa nie robiłam nigdy. To znaczy robiłam danie mięsne a'la Stroganow/Strogonow ale nie z polędwicy wołowej, tylko delikatniejszą wersję z szynki. Tak, wiem, profanacja oryginalnego przepisu ale dziś bardziej nie do pomyślenia jest dla mnie jedzenie mięsa w ogóle, w imię tradycji... No więc właśnie taki już lekko zmieniony Strogonow był(...)zamiast mięsa używam kotletów sojowych . Ale absolutnie nie żadnych kostek czy granulatów! ponieważ oryginalny Strogonow to polędwica krojona w długie i wąskie paski, a więc kupuję normalne kotlety sojowe, gotuję je chwilkę w osolonej wodzie i kiedy zmiękną na tyle, że można je kroić, odsączam je dobrze i kroję w paski właśnie. Po drugie - wiele osób uważa, że kotletów sojowych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa gulaszowa z pomidorów 187

zmodyfikowana gulaszowa, dzięki sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta. Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g karkówki wieprzowej 200 g szynki wieprzowej 800 ml rosołu z kury 600 g cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej(...)chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek), koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy razem, na małym ogniu 45 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 144

brzegi) – w środku zrobić wgłębienie, w które należy ostrożnie przelać oddzielone od białka żółtko (zdjęcie poniżej). Teraz ostrożnie przykrywamy pieroga drugim krążkiem ciasta i zagniatamy brzegi. Pierogi piemonckie gotuje się w lekko osolonym wrzątku przez 2 do 2,5 minuty (nie dłużej, bo żółtko się zetnie). Masło pokrojone na kawałki wrzucamy na patelnię (najlepiej o jasnym dnie – wtedy(...)Poniżej oprócz zdjęć przedstawiam Wam króciutki film, jak pięknie wylewa się żółtko z prawidłowo ugotowanego pieroga piemonckiego. document.createElement('video'); http://pociagdokuchni.pl/wp-content/uploads/2015/07/20150726_182816.mp4   Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Ośmiorniczki baby w czerwonym winie Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important

Pociąg Do Kuchni
Sałatki i surówki 571

Sałatka z pora Przystawka z serem korycińskim i gruszką Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka

Ala piecze i gotuje
Sałatka z rydzów i kuskus 194

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną(...)Sałatka z rydzów i kuskus, podana na ciepło, ale jej trochę została i byłą równie smaczna na zimno. W roli głównej duszone na maśle z cebulką rydze, kuskus, posiekane gotowane jajka, szczypta tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i chili w młynku do smaku. Miałam wieczorne natchnienie do zrobienia tej sałatki. Zaskakująco smaczne połączenie, bo u nas w domu zawsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowane ziemniaki 306

kolejny raz rusza Ziemniaczany tydzien . Ja osobiscie bardzo sie ciesze z tej jesiennej edycji, a to dlatego, ze gotowanie o tej porze roku rozni sie od tego gdy dni staja sie cieplejsze. Teraz nasza kuchnia staje sie bardziej kaloryczna, sycaca. W te chlodne dni w naturalny sposob odczuwamy potrzebe zjedzenia czegos cieplego i pozywnego. Do tego celu ziemniaki nadaja(...)bedzie nadzienie z miesem czy tylko z warzywami zawsze jest idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad. Ja zapraszam na lupinki ziemniakow z nadzieniem z szynki, sera i smietany oraz lekkiego jak chmurka bialka. skladniki: okolo 1kg wiekszych ziemniakow 100g szynki (moze byc surowa) cebula peczek szczypiorku 125 ml smietany 2 jajka sol, pieprz galka muszkatalowa okolo 2 lyzki oliwy

Przysmaki Karolki
Pulpety z ryżem w sosie grzybowym 126

suszonych grzybów i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Pulpety z dodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko! Pulpety: 300 g mięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3 ziarna(...)czosnkiem granulowanym. Z wyrobionej masy formujemy małe pulpeciki. W garnku podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion drobiowy lub rosół. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut aby zmiękły. PO tym czasie odlewamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę

VioletoweKucharzenie
Tosty z guacamole, chipsem z szynki parmeńskiej, truskawkami i sosem z masła migdałowego 112

swoich, tych którzy mnie otaczają. Bo tworzą moją przestrzeń a ja uwielbiam przestrzeń w której czuję się dobrze. Zatem mam multum gości a przy tym całe mnóstwo okazji do gotowania i robienia dobrze podniebieniom innym. I fajnie mi z tym bo to taka przemiła odmiana, to jest chyba czas na który czekałam.  W moim nowym mieszkaniu zdarzyły mi się(...)kilka kromek miękkiego pieczywa pszennego  awokado, pół szalotki, sok z cytryny, sól i chili  truskawki  masło migdałowe, olej z migdałów, sok z cytryny i miód  szynka parmeńska  roszponka  świeżo zmielony pieprz  Pieczywo grilluję na chrupko. Awokado rozgniatam i mieszam z sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekaną szalotką, solą i chili. Truskawki kroję

Mango Papaja
Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami 113

Pyszna i sycąca zupa krem, która idealnie sprawdzi się na obiad. Jeżeli nie przepadacie za łososiem, to można zastąpić go plasterkiem szynki dojrzewającej. Jeżeli zaś nie przepadacie za szparagami, to zupę krem można udekorować jedynie świeżą natką pietruszki. SKŁADNIKI 1 duży kalafior 2 czerwone papryki 500 g zielonych szparagów 1,5 l rosołu drobiowego lub 1 kostka rosołowa(...)szparagów odłożyć górę, a pozostałą część również dodać do pozostałych składników. Warzywa zalać około 1,5 l rosołu lub wodą z kostką rosołową (można dodać również gałązkę lubczyku) i gotować pod przykryciem do zmięknięcia.Całość zmiksować np. blenderem ręcznym na krem (jeżeli dodaliście lubczyk, to go wyciągnąć) i doprawić solą, pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Górę szparagów ugotować osobno

Passions hobbies life
Sałatka z zielonych szparagów 122

Sezon na szparagi w pełni, co najbardziej pasuje do szparagów chyba jajka oraz szynka szwarcwaldzka, dlatego najbardziej popularne jajka sadzone na szparagach albo szparagi pieczone w szynce :) Postanowiłem zrobić jakiś przepis z połączenia tych dwóch pierwszych produktów, jajko - źródło białka , szparag - porcja warzyw więc brakuje węgli i tłuszczu - jako źródło węglowodanów poszły młode ziemniaczki (jakoś ryże, kasze(...)zielonych szparagów 3 młode ziemniaczki 4 jajka 20 ml oleju z pestek winogron 2 łyżeczki musztardy chrzanowej ząbek czosnku sól, pieprz  2-3 gałązki świeżego szczypiorku W garnuszkach gotujemy szparagi, jajka na twardo i młode ziemniaczki (skroiłem je w grubsze plastry aby się szybciej ugotowały). Po około 10 min mamy wszystko ugotowane. W blenderze miksujemy olej, musztardę, czosnek

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Słone ciasteczka serowe 164

gustu. A wiecie dlaczego je w ogóle zrobiłam? Bo są banalnie proste! Zapraszam po przepis i smacznego! Przepis na słone ciastka serowe Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 30 minut Składniki 120 g twardego sera - parmezanu, sera cheddar 120 g masła dwa żółtka szklanka mąki szczypta soli i pieprzu Przepis 1 Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Zimne masło(...)ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5 Pieczemy w 160 stopniach (termoobieg) do momentu, aż ciastka się zrumienią - około 15 minut. Zobacz też: Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą Artykuł Słone ciasteczka serowe pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania