szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:306/407)

Chrupiące chlebki PIDE z mięsnym farszem-idealne na każdą okazję+FILM 97

łyżki cukru -300ml ciepłej wody -4 szklanki mąki pszennej tortowej -łyżeczka soli -4 łyżki jogurtu naturalnego -około 5 łyżek oleju FARSZ -1 kg mięsa mielonego np łopatka lub szynka wieprzowa -2 średnie cebule -1 papryka czerwona -około 200g pieczarek -słoiczek koncentratu pomidorowego około 190g -sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona w proszku słodka DODATKOWO -oregano do posypania chlebków(...)mielone oraz pokrojoną paprykę. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami prowansalskimi. Dodajemy też koncentrat. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy bez przykrycia. Jeśli pojawi się dużo soku, wody, polecam ją odlać. Farsz ściągamy z ognia i chwilę studzimy. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy przyciskając kilkukrotnie ręką. Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ketchup-owo pieczarkowe mięso 100

mięso jest pyszne, soczyste   z dodatkiem pieczarek wygląda kusząco.   Składniki: ·        2 szk. ketchupu pikantnego ·        Szynka wieprzowa ·        ½ kg pieczarek ·        Pieprz ·        Sól ·        Olej do smażenia(...)Mąkę rozrabiamy z wodą. 14.                     Wlewamy do sosu, chwilę gotujemy. 15.                     Pieczarki wraz z sosem przekładamy na mięso

Kulinarna Chwila
Szparagowa misa rozmaitości 117

inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami(...)posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz  Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki i gotujemy na parze przez 5 minut. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać odrobinę wody. Ziemniaki kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Kanapki z awokado | 3 proste przepisy 187

Kanapki z awokado są moją propozycją pysznego oraz zdrowego śniadania. Dodając do awokado swoje ulubione składniki stworzymy oryginalne kompozycje kanapkowe. Chciałabym Was zachęcić do odczarowania smutnych kanapek z szynką i serem, otworzenia się na nowe produkty i eksperymentowania oraz poszukiwania swoich ulubionych smaków. Z pozoru smaki, które są zupełnie inne, doskonale się ze sobą uzupełniają. Do awokado warto zawsze dać(...)wytworzyć. Rama Classic powstaje ze specjalnie dobranej mieszanki wyselekcjonowanych olejów roślinnych najwyższej jakości, w tym z oleju rzepakowego. 3 przepisy na kanapki z awokado Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki 1 kanapka: pieczywo, Rama Classic, szpinak, awokado, ser pleśniowy, oliwa z oliwek, sól i pieprz 2 kanapka: pieczywo, Rama Classic, awokado, płatki migdałowe, owoce granatu, sos balsamiczny

Kuchnia Bazylii
Makaron w pesto z rukoli z roladą mięsną i groszkiem cukrowym 173

Składniki: 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki, 3 filety z kurczaka, 400g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 125 g mozzarelli, 3 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 60 ml oleju rzepakowego, 10 szt. groszku cukrowego, 4 łyżki orzeszków piniowych, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaki, papryczka chili w płatkach   świeżo mielona do smaku(...)dodajemy paski sera mozzarella. .    Całość zwijamy na roladę, którą    przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem

Moniki Smakołyki
Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami 82

booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z boczkiem Sałatka makaronowa z szynką i serem Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej ok. 500 g małych młodych ziemniaczków 250 g pomidorków koktajlowych 100 g boczku surowego w plastrach(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25-30 min. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-12 min. (lub dłużej w zależności od rodzaju fasolki). Fasolka powinna być miękka, ale nierozgotowana. Odcedzamy. Plastry boczku

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami 82

booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z boczkiem Sałatka makaronowa z szynką i serem Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej ok. 500 g małych młodych ziemniaczków 250 g pomidorków koktajlowych 100 g boczku surowego w plastrach(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25-30 min. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-12 min. (lub dłużej w zależności od rodzaju fasolki). Fasolka powinna być miękka, ale nierozgotowana. Odcedzamy. Plastry boczku

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet z jajkiem 62

powinien odgrywać tutaj pierwsze skrzypce. Doskonałym wyborem będzie papryka, gałka muszkatołowa oraz majeranek. Dodatkową porcję smaku zapewni cebula oraz czosnek. Pamiętaj również o tym, aby doprawić mięso na etapie gotowania – to równie ważne, co przyprawienie samej masy na pasztet. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js(...)dodaj ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Zalej mięso zimną wodą, tak aby było lekko przykryte. Gotuj je przez około 30 minut, a następnie wyłów mięso i czosnek i odstaw do przestudzenia. Pozostaw około 100 – 150 ml wody, w której gotowało się mięso. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju do momentu aż się mocno zrumieni. 4 jajka

okolicepalnika.pl
Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory. 115

Cukinię jak już pewnie wiecie uwielbiam, potrawy z jej dodatkiem też. Na blogu jest już przepis na tradycyjne leczo z dodatkiem wędliny, które dość często w sezonie gotuję. Poza sezonem tęskno mi czasem do tych smaków. Pewnie, że w sklepach cały rok są dostępne cukinie i pomidory, ale dla mnie to już nie to samo. Dlatego jak tylko mam nadmiar(...)trochę oleju, wrzucam na niego cebulę, chwilkę smażę, aż nabierze szklistości, do cebuli dodaję paprykę, mieszam i chwilkę gotuję na wolnym ogniu aż puści soki. Następnie do zawartości garnka dodaję cukinię, znów całość mieszam, chwilkę duszę. Na końcu dodaję pomidory. Gotuję około 10-15 minut aż pomidory puszczą sok, wtedy dodaję wszystkie przyprawy i sól do smaku. Gorące leczo przekładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Jak przyrządzić lasagne? 78

ziołowa kombinacja przypadła mi do smaku. Oczywiście ugotowałam domowy beszamel. Ten sos jest uniwersalny i świetnie pasuje do schabowych zapiekanych pod beszamelem . Beszamelowy sos wykorzystuję również do sosu z szynką . Wracając do lasagne to praktycznie cały beszamel mieszam z sosem bolognese… Tak, tak pisze w mojej makaronowej biblii. Trochę się pospieszyłam z rozkrojeniem lasagne. Moje dzieciaki nie mogły się(...)polecam beszamelowy z białym pieprzem właśnie do sosu bolognese. Domowe lasagne bolognese to najbardziej znane lasagne. Można je przyrządzić bez makaronu jak cukiniowe lasagne . Jeśłi Wam sklei makaron podczas gotowania to możecie przyrządzić z niego szarpane lasagne . Dla osób, które lubią lasagne lecz nie podchodzi im beszamel proponuję domowe lasagne z sosem serowym . Domowe lasagne bolognese 6 portioner Składniki

codojedzenia
Domowe zapiekanki 150

dzień, bo większość z nas wyhodowała miłego pluszaka na produktach spożywczych. Żeby umyć lodówkę, też oznacza wyniesienie wszystkiego. Nagle widzimy, że tu mamy 3 plasterki sera, tam nadgryzioną szynkę a w szufladzie mieszkają cztery pieczarki i cebula. Gdybyśmy byli na studiach, to tym wykarmilibyśmy cały akademik. Moje kompulsywne działania obejmują mycie lodówki i od razu sprzątanie spiżarki. I tam też(...)składniki na pieczywo, posypać serem i wsadzić do piekarnika. Zapiekanki są szybkie. Zapiekanki są dobre. Zapiekanki to życie, huehue. Poza tym zapiekanki mogą zastąpić obiad, więc czasem układając plan gotowania, uwzględniam je w menu. Zapiekanki robię w piekarniku lub jeśli robię je na kromkach chleba, a nie na bułce, to opiekam je wtedy w opiekaczu do panini, wtedy zamiast zapiekanek

ladykitchen
Parówki w cieście francuskim 179

Parówki w cieście francuskim to ciekawa alternatywa dla zwykłych gotowanych parówek. Parówki w cieście francuskim smakują doskonałe na ciepło, albo na zimno. To idealna przekąska do przygotowania na szybko. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie cienkich parówek, gotowego ciasta francuskiego i ulubionego ketchupu i majonezu. W formie mniejszych kąsków świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach, również w Karnawale. Parówki(...)specjalny wałek do robienia ozdobnej kratki w cieście, gdy go nie macie to wystarczy ciasto pokroić w paski i owinąć nim parówki przed pieczeniem. Składniki: cienkie parówki z szynki opakowanie ciasta francuskiego (wystarczy na ok. 10 parówek) jajko (opcjonalnie) Jak przygotować parówki w cieście francuskim? Jeśli parówki mają osłonki to je usuwamy. Ciasto francuskie nacinamy wałkiem, rozciągamy i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA GULASZOWA 111

Składniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 2 marchewki 2 papryki(żółta i czerwona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 małego selera 4 średnie ziemniaki 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka vegety kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka tymianku natka(...)praskę, dodać do mięsa i wszystko smażyć przez ok. 5 minut. Wlać 3 litry wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować dodać pokrojoną w pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubych oczkach tarki seler i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać

Prosto i Smacznie z Anetą
Zapiekanka brokułowa 59

mała szczypta soli i pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Zapiekanka brokułowa – sposób przygotowania Najpierw gotujemy w garnuszku makaron według przepisu z opakowania. Po ugotowaniu odcedzamy go. W tym czasie brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i również gotujemy w lekko osolonej wodzie, aby był miękki (około 20 minut). Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Następnie(...)polewamy gotowym sosem, a na wierzch układamy żółty ser. Pieczemy przez około 30 minut i gotowe! Smacznego! Spróbuj także: delikatny krem brokułowy z mascarpone, spaghetti z porem, marchewką i szynką. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Zapiekanka brokułowa pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Zupa gołąbkowa 157

polecam ugotować zupę z połowy porcji. Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej 100 g ryżu 2 średnie marchewki 1 pietruszka pół mniejszego selera 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l przecieru pomidorowego ( passaty(...)kapustę, pokrojoną w kostkę i starte na tarte o dużych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ryż przepłukać na sitku i po 15-20 minutach dodać do garnka z gotującą się zupą. Gdy ryż zmięknie dolać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze około 10 minut i podawać z ulubionym pieczywem. Zupa gołąbkowa

Pieguskowa Kuchnia
Zupa gulaszowa 250

doskonałą propozycją na obiad. Jest sycąca i świetnie rozgrzewa. Możecie ugotować ją dzień wcześniej i po powrocie z pracy będzie czekał na Was pyszny obiad.  700g mięsa z szynki lub łopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku mały koncentrat(...)minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącej wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie konieczności dolewamy jeszcze trochę wody i doprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze ok 20-30 minut. Zupę

Smakołyki Asi
Rozgrzewająca zupa cebulowa (Zuppa di cipolle) 444

podkręcenia smaku możemy dodać p ó ł  szklanki wytrawnego białego  wina lub szklankę  brandy. Smacznego! SKŁADNIKI 1 kg cebuli 100 g wędzonej szynki typu speck 50 g masła 1 litr wywaru mięsnego  1 łyżka m ą ki  2 listki szałwii   3 liście laurowe 3 gałązki tymianku(...)pieprzem. Cebulę dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewamy jeszcze 5 minut. Dodajemy gorący wywar, gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut.  Zupę podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem ementalera, gruyere lub innego sera. **** PREPARAZIONE Sbucciate le cipolle e affettatele al velo. In una casseruola

La grande e la piccola cuoca
Risotto ze szparagami i bekonem 126

bekonem – przepyszne, kremowe, delikatne. Idealne na sezon szparagowy. Przepyszny, aksamitny ryż, chrupiące szparagi i lekko chrupki bekon, który można także zastąpić np. wędzonką krotoszyńską, albo surową wędzoną szynką (np. myszką). Risotto wcale nie jest trudne, jeśli tylko przestrzega się wszystkich zasad i używa się dobrego gatunku ryżu. Risotto ze szparagami i bekonem może stanowić zarówno przekąskę, jak i danie(...)podsmażyć na chrupko bekon. Wyjąć z rondla. W tym samym rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać ryż i także mieszając go zeszklić. Dodać dużą chochlę bulionu. Mieszając gotować kilka minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodać kolejną porcję bulionu i powtórzyć. W połowie dodawania bulionu, do ryżu wlać wino, wymieszać aż ryż wchłonie wino. Stopniowo porcjami dodawać resztę bulionu

Pociąg Do Kuchni