podkręcenia smaku możemy dodać p ó ł szklanki wytrawnego białego wina lub szklankę brandy. Smacznego! SKŁADNIKI 1 kg cebuli 100 g wędzonej szynki typu speck 50 g masła 1 litr wywaru mięsnego 1 łyżka m ą ki 2 listki szałwii 3 liście laurowe 3 gałązki tymianku(...)pieprzem. Cebulę dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewamy jeszcze 5 minut. Dodajemy gorący wywar, gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut. Zupę podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem ementalera, gruyere lub innego sera. **** PREPARAZIONE Sbucciate le cipolle e affettatele al velo. In una casseruola
La grande e la piccola cuocabekonem – przepyszne, kremowe, delikatne. Idealne na sezon szparagowy. Przepyszny, aksamitny ryż, chrupiące szparagi i lekko chrupki bekon, który można także zastąpić np. wędzonką krotoszyńską, albo surową wędzoną szynką (np. myszką). Risotto wcale nie jest trudne, jeśli tylko przestrzega się wszystkich zasad i używa się dobrego gatunku ryżu. Risotto ze szparagami i bekonem może stanowić zarówno przekąskę, jak i danie(...)podsmażyć na chrupko bekon. Wyjąć z rondla. W tym samym rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać ryż i także mieszając go zeszklić. Dodać dużą chochlę bulionu. Mieszając gotować kilka minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodać kolejną porcję bulionu i powtórzyć. W połowie dodawania bulionu, do ryżu wlać wino, wymieszać aż ryż wchłonie wino. Stopniowo porcjami dodawać resztę bulionu
Pociąg Do Kuchnikolejną pyszną propozycją. Idealna na każdą ważną i tą mniej okazję. Szparagi podane na rewelacyjnym sosie Beurre blanc, z pysznym boczkiem ( a to dlatego, że nie dostałam szynki parmeńskiej. Jedyną dojrzewającą wędliną był mega chudy boczek) i jajka w koszulkach... Jak dla mnie połączenie niebiańskie. Obiad urodzinowy dla męża- okazał się strzałem w dziesiątkę! Wracając do sosu, pasuje idealnie(...)zważyła) ok 100g masła w kawałkach No więc zaczynamy. Wino łączymy z octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą gałązkę rozmarynu. Stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu redukując płyn do ilości ok 3 łyżek. Śmietanę wlewamy do garnka i gotując redukujemy również jej ilość do ok połowy i momentu kiedy nieznacznie zgęstnieje. Do gorącej
Malinowe PocałunkiŚwięta w pełni .. :) Pomiędzy żurkiem a jajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni. Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej 150 g margaryny do pieczenia pół szklanki cukru pudru 2 żółtka Masa makowa: 250 g maku szklanka mleka(...)pół godziny do lodówki. Blaszkę (ja użyłam okrągłej, do tarty) smarujemy margaryną. Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do maku. Rodzynki namaczamy ok 10 minut we wrzątku, następnie
Taste TherapySałatka śląska, to nic innego jak znana chyba wszystkim żydowska, z tą jednak różnicą, że cebulę zastępujemy porem. Bardzo ją w domu lubimy, zwłaszcza jej wersję
Gosia gotujebenzyny czy drzew iglastych. Postaw na warzywa! Warzywa powinny gościć w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty! Spożywa się je na surowo, gotowane, pieczone, ale też grillowane. Jakie warzywa się nadają na ruszt? Pieczarki (np. farsz z fety i szczypiorku), cukinia, bakłażan, szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, kukurydza … Przyrządź z nich szaszłyki lub grilluj(...)grillowaną karkówkę, jednak lepiej wybierać chudsze mięsa, np. kurczaka czy indyka. Aczkolwiek mała porcja karkówki nie zaszkodzi, byle nie było to codzienne danie. Kupując kiełbasy wybieraj najlepiej te z szynki i dokładnie czytaj etykiety. Im mniejsza lista składników, tym lepsza jakość produktu. Mięso musi być zawsze dopieczone. Wegetarianie mogą przygotować smaczne posiłki z dodatkiem tofu. Można także grillować ryby. Przygotuj
Strefa Zdrowego Żywieniarozgrzewających zup i gulaszów, bo brakuje nam słońca i ciepła. Idealnie jest jeśli uda nam się przygotować kolorowy gorący posiłek, bo wtedy dostajemy podwójną dawkę energii. Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 4 ogórki kiszone - 400 g zielonego groszku Poltino - 2 duże cebule - 1 świeża czerwona papryka - 300 g pieczarek - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki - 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki(...)solimy i łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso powinno być kruche ale nie rozpadające, po ok godzinie wspólnego gotowania dodajemy paprykę pokrojona w kostkę oraz groszek. Sprawdzamy smak i kruchość mięsa, ewentualnie doprawiamy wg. swojego uznania. 3. Zupę można na sam koniec zagęścić mąką ze śmietaną
Apetyczna babeczkawcześniejszym przepisie, również i tutaj nie musimy użyć koniecznie polędwicy. Delikatność tego mięsa skraca czas przyrządzenia dania, ale jeśli ktoś lubi, niech ugotuje taką potrawkę z łopatki, biodrówki czy szynki – one również doskonale pasują do pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań(...)bulionu (mięsnego lub warzywnego) 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) kilka gałązek natki pietruszki 3-4 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż Instrukcje Polędwicę oczyszczamy z błonek i łykowatych części; kroimy na cienkie (ok. 1 cm) paski. Paprykę dzielimy wzdłużnie na 3-4 części, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy
Kulinarna PokusaOd czasu do czasu, zaczynam poszukiwać czegoś innego do kanapek. I tak właśnie było tym razem. Doszłam do wniosku, że skoro robię kiełbasę w słoiku, pieczone
Smaki Ewynich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza na dwa dni:) Polecam! SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej (ewentualnie szynki) 800 g ziemniaków 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże marchewki 2 małe czerwone papryki lub 1 duża 1 łyżeczka suszonej kolendry (ja "ugniotłam" ją jeszcze(...)ręcznikiem, a następnie pokrój w w kostkę (około 1,5- 2 cm). Dodaj do mięsa oliwę lub olej i wszystkie suszone przyprawy (świeży koperek i pietruszkę dodasz pod koniec gotowania). Wymieszaj dobrze i tak zamarynowane mięso schłodź w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie do dobrze rozgrzanego garnka wrzuć mięso i przesmaż krótko, aż z wierzchu będzie ścięte
Słodko-Słony Świat Ilonyszybkiego przygotowania mięsa i zrobiłam właśnie tak jak przedstawiam. Jeśli ktoś chce może spróbować ...raz na jakiś czas. Mięso piekłam we folii. Składniki : około 80 dag mięsa z dzika - szynka płaska łyżka soli z 30 g opakowania soli zmiękczającej mięso 3 ząbki czosnku rozetrzeć, 2 w całości 1 duże jabłko 1 cebula papryka mielona ostra, pieprz czarny mielony kilka ziaren(...)Mięso było naprawdę dobre. A kto woli gotowane mięso z dzika to przepis znajdzie tu . Wypróbowałam też ten przepis z mięsem wieprzowym, biodrówka była pyszna :) Przepisy na przygotowanie mięsa
Proste PotrawyHalloween tuż tuż! To święto obchodzone jest 31 października (głównie w Stanach Zjednoczonych), a jego głównym symbolem jest wydrążona i podświetlona od środka dynia z wyszczerbionymi
Mostek w kuchnilubią kapary, dlatego dodaje je do niektórych dań. Wtedy chętniej jedzą. Jeśli też lubicie kapary spróbujcie koniecznie. Czekam na Wasze opinie. Składniki: 650 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czubata łyżeczka majonezu 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej na czubku łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz według uznania Wywar: 1 litr(...)podsmażyć. Następnie dodać pokrojony czosnek, smażyć jeszcze chwilkę, dosłownie minutę, żeby czosnek się nie przypalił Następnie wlać wodę. Dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu, około 10 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, majonez i przyprawy. Wymieszać i wyrobić chwilę dłonią. Formować
Agusiowe smakołykiTagliatelle col prosciutto 😊 Tagliatelle col prosciutto włoska potrawa pochodząca z Bolonii, która składa się z kilku prostych składników. Połączenie szynki, makaronu i masła oraz doprawione Parmigiano Reggiano daje niesamowity efekt końcowy 😊 Nie ma jednego oryginalnego przepisu na to danie. Jest przekazywane z pokolenia na pokolenie, dlatego ciężko było znaleźć informacje kiedy i gdzie dokładnie powstało to danie. Tagliatelle(...)biskupem i na jego cześć nazywane jest to danie. Dobrze być biskupem 😉 Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z tym pysznym makaronem z szynką na maśle 😉 Dane Techniczne Tagliatelle Ilość Porcji – 2 Czas Przygotowania – 30 minut Kraj Pochodzenia – Włochy Kalorie na porcję – 1186 Białko – 60 Węglowodany – 74 Tłuszcze
RafalCookwierzch zrobiłam sos beszamelowy, który do nich pasuje idealnie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Naleśniki przepis tutaj ( klik ) Składniki farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka lub z szynki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki zioła prowansalskie szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru starta mozzarella Sos beszamelowy(...)pieprzem do smaku. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 4. W rondelku roztapiamy masło, do roztopionego dodajemy mąkę i ciągle mieszamy do połączenia się składników. Teraz dolewamy mleko i ciągle mieszając gotujemy do momentu, aż się nam zagęści. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 5. Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dajemy nasz
kruche babeczki