szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:311/407)

Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą 71

Tak przygotowany omlet jest mięciutki, puszysty i bardzo sycący. Delikatne ciasto chrzanowe świetnie komponuje się z białą kiełbasą! Omlet możecie podawać z ulubionym sosem lub świeżymi

Di gotuje
Bucatini z mięsem mielonym, pieczarkami i parmezanem 70

porze roku nie może tej potrawy zabraknąć a na dodatek jest mega szybka do przygotowania. Polecam. Składniki na 5/6 porcji: 500 g makaronu bucatini 500 g mięsa mielonego z szynki 400 g pieczarek 2 cebule perłowe 4 ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina 150 ml słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka oleju 1 łyżka klarowanego masła 10 dag startego parmezanu(...)doprawiamy do smaku wg uznania solą i pieprzem, podlewamy białym winem, smażymy aż wyparuje, zalewamy słodką śmietaną i całość mieszamy, gdy tylko zabulgocze zestawiamy z ognia. Makaron bucatini gotujemy wg przepis na opakowaniu, odcedzamy, gorący mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki. Smacznego! Wszystkie składniki do przygotowania dania kupicie w sklepie Kuchnie Świata

Wanilia i Kardamon
Smażony ryż z jajkiem po chińsku 268

Składniki na 4 porcje: Ryż 250g 4 jajka 4szt. zielonej cebulki 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz Smażony ryż z jajkiem po chińsku Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, odstawiamy na bok Zieloną cebulkę płuczemy i kroimy w centymetrowe kawałki Do salaterki wybijamy 4 jajka, które rozmącamy widelcem i solimy, następnie na dużej patelni(...)smakowych. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki Pieczone ziemniaki z piekarnika Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych Sałatka z tortellini i szynką Artykuł Smażony ryż z jajkiem po chińsku pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Zakupowy szok! 88

W czwartek, 9 stycznia, 11 nowych uczestników z VIII edycji Programu wylądowało w Walencji. W tym samym dniu w mieszkaniu czekała na nas niespodzianka – różne artykuły

Gotuj po hiszpańsku
Mielone z musztardą i pietruszką 57

wyraziste w smaku. Są miękkie i soczyste. Mają chrupiącą skórkę. Są takie jak lubię. Mam nadzieję, że wam też przypadną do gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300g szynki wieprzowej 1 małe jajko 0,5 mniejszej cebuli 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka bułki tartej + do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso(...)patelnię na rozgrzany olej. Kotleciki smażyłam na niedużym ogniu z obu stron na brązowy kolor. Usmażone kotleciki wyłożyłam na półmisek. Można je podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki gotowane, opiekane, frytki, pieczywo, bigos... SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście 152

doskonale.  Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście.  Wyśmienite danie, polecam:)  Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe   KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek  masło cebula pieprz cytrynowy sól  1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków(...)szatkuję, odkrawam głąba.   Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty.  Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie. Upieczone muffiny podaję na młodej kapuście, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaczków, ale bez nich też są pyszne ;)  Zapraszam

Takie tam pichcenie
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 168

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/mieso-w-piernikowym-sosie-z-saatka-z.html Składniki, • 500 g mięsa  np. szynki cielęcej, udźca cielęcego • 2 łyżki oliwy • około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra • 1-2 cebule cukrowe • 1-2 łyżka masła lub oliwy •3-4 ząbki czosneku • 3 łyżki śmietany 30% • 2 łyżki mąki •zioła świeże,sól(...)dodać 4 ziarenka pieprzu  na wrzący bulion włożyć mięso. W razie potrzeby wlać więcej bulionu lub wody, tak aby prawie całe mięso było przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu okolo 40-50 minut do miękkości.Gotowe mięso przelożyć na talerarz i polać sosem piernikowym...zdecydowanie moje smaki..pych

w mojej kuchni
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 202

Virtu del Primo Maggio - tradycyjna zupa na pierwszego maja, porcja dla trzydziestu osób!) Kampania (np. Brasato di Fesa di Vitello del Carnacottaro - udziec cielęcy duszony a la wędrowny sprzedawca gotowanego mięsa, La Vera Pizza - prawdziwa pizza)   Apulia (np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici e Mentuccia - omlet na zimno(...)czosnkiem, Fritalle di Melanzane e Mentuccia Selvaggia di Lampedusa - placki z bakłażanów i dzikiej mięty z Lampedusy)   Sardynia (np. Cosciotto di Maiale al Coccio del Pastore Sassarese - duszona szynka a la świniarz z Sassari, Aragosta Fredda Algheritana - pieczony homar na zimno z Alghero) Brzmi przepysznie, a to tylko część propozycji. Co ciekawe książka nie zawiera zdjęć. Jednak połączenie anegdoty

Brzuszki Łakomczuszki
Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami 205

Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych”

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Włoska pizza na cienkim cieście (oryginalny przepis na ciasto i sos + 3 rodzaje pizzy) 189

dwóch godzin, zależnie od tego, jak ciepło jest w pomieszczeniu. Sos: Przeciskamy przez praskę czosnek i przesmażamy go na oliwie kilka chwil, a następnie dodajemy resztę składników sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 min., by mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec miksujemy sos blenderem.  Wyrośnięte ciasto ugniatamy i dzielimy na 4 części. Formujemy kule, rozpłaszczamy(...)ilości mozzarelli - według upodobań. Pieczemy 8-10 minut do zrumienienia. Gotową pizzę posypujemy resztą sera, układamy plastry pomidorów i świeżą bazylię. Od razu podajemy. Możemy skropić oliwą. PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, RUKOLĄ I MOZZARELLĄ: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/2 kulki Szynka parmeńska/prosciutto - 40 g  Rukola - 1 duża garść  Pomidorki koktajlowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Najlepsza domowa pizza 124

Najlepsza domowa pizza Bo taka właśnie jest dla nas! Próbowałam już wielu rodzajów ciasta i póki co, to właśnie ciasto z tego przepisu  najchętniej jemy

Słodkie okruszki
Sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą 64

smaku i prostych dodatków. Istnieje jednak wiele różnych dodatków, dzięki którym sałatka będzie jeszcze lepsza: chrupiący boczek szynka salami oliwki tuńczyk curry w proszku Więcej przepisów na sałatki z majonezem: Idealna sałatka jajeczna z niesamowitym sosem>>> Sałatka jarzynowa z szynką konserwową>>> Sałatka jarzynowa z kukurydzą>>> Sałatka jarzynowa z kurczakiem(...)sałatkę jajeczną połączyć z przygotowanym sosem i gotowe. Mam nadzieję, że przepis na sałatkę jajeczną spodobał się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z przepisu i koniecznie go ulepszaj :) Miłego gotowania! Sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą

Moja Książka Kucharska
2 pyszne potrawy z makaronem 96

oraz listkami tymianku, skropić 1 łyżką oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia do dyni dodać zwinięte plastry szynki. Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem. 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę. Posypać prażonym słonecznikiem. 2. Spaghetti(...)będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i- często mieszając- smażyć, aż szpinak zwiędnie. Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową. Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania się makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści. Przed podaniem posypać sezamem. Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella

Kraina Miodem Płynąca
Czeburek idealny 165

ciasta praśnego (jak na pierogi ruskie) z nadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka idealnego! Spróbowałam dwóch ciast - z jajkiem(...)przepyszne - aromatyczne i delikatne. Czebureki idealne dość łatwe niecałe 2 h ok 6 sztuk składniki * pół szklanki gorącej wody * szczypta soli * maki ile wejdzie nadzienie (u mnie) * 40 dag szynki wieprzowej zmielonej lub drobno pokrojonej - w oryginale baranina * pół cebuli * duża szczypta majeranku * 3 ząbki czosnku * pól szklanki kefiru * szczypta cayenne * pół łyżeczki papryki słodkiej * sól, pieprz Do dzieła!!! Zagniatamy

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 176

włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu tradycyjnych przepisów włoskich imigrantów pośród amerykańskiego społeczeństwa i kojarzy się z włoską mammą wprost z hollywoodzkiego filmu. Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli czarny pieprz Sos pomidorowy(...)cukrem, solą i pieprzem. Sos na początku może wydawać się rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Mięso w słoiku 1647

domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie…   Mięso w słoiku – potrzebujemy: około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki i 550 g karkówki) 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) 1-1.5 łyżeczki soli 6 owoców jałowca 1. Mięso opłukać(...)słoik w którym się wszystko zmieściło. Na powierzchnię mięsa wlałam 1 łyżkę wody. 3. Zamknąć i wstawić słoik do garnka z zimną wodą. Wody powinno być do wysokości mięsa. Gotować mięso w słoiku pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić słoik w wodzie do całkowitego ostudzenia. Ponieważ moje kawałki były spore

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania