szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:317/407)

Jajka faszerowane 321

Przystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo. Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka. Farsz z groszkiem: Jedna mała cebula i mały ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, posól delikatnie i dodaj 200 g zielonego, odcedzonego groszku z puszki. Podduś i ostudź. Z 5 jajek wyjmij żółtka, wrzuć do miski, dodaj podduszony groszek, dużą(...)twarogu , żółtka z 6 jaj, dwa ząbki czosnku, pieprz , odrobinę soli oraz łyżkę majonezu zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw w w razie potrzeby. Ja dodatkowo wyściełałam każdą połówkę szynką parmeńską, bardzo cienko pokrojoną, więc nie posoliłam nazbyt mocno masy twarogowej, gdyż szynka jest słona. Udekoruj ponownie, według własnej fantazji i potrzeb. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Lasagna z kalafiorem 143

konsternacja: "co tu wymyślić?" No i wymyśliłam coś w rodzaju skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :) Składniki: około  pół kg chudego mięsa  (ja użyłam szynki), 2 średnie cebule , 4 ząbki czosnku , pół litra gęstego soku pomidorowego , 9 płatów lasagni , 1 mały kalafior , pół litra mleka , 3 łyżki masła , 1 czubata łyżka mąki , sól(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Surowe płaty lasagni obgotować przez 2-3 minuty w lekko posolonej wodzie. Chyba, że akurat posiadacie takie, których nie trzeba przed zapiekaniem gotować  Takie informacje znajdziecie na opakowaniu. Kalafiora podzielić na niewielkie różyczki i obgotować w posolonej i posłodzonej wodzie. Ma być al dente, żeby nie rozleciał się

Codzienna kuchnia niecodzienna
C - Schab w skarpecie / schab z pończochy 365

jakości produktów, które trafiają na sklepowe półki możliwość raczenia się domowym wyrobem niewątpliwie kusi a niebanalny sposób przygotowania wolnodojrzewającego schabu w skarpecie czy też w pończosze, którego nie gotuje się ani nie piecze,  kusi tym bardziej. Zresztą sprawdźcie i oceńce sami. Schab z pończochy Składniki: 1 kg schabu 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli dowolne przyprawy - u mnie majeranek(...)skarpety) i wieszamy go w przewiewnym, suchym miejscu  (u mnie kuchenny karnisz). Schab powinien wisieć 4 doby. 5. Gotowy schab kroimy w bardzo cienkie plastry (podobnie jak szynkę parmeńską czy polędwicę łososiową, którą przypomina). Mój schabik wyszedł miękki, wilgotny, delikatny i pachnący, zyskał również bardzo pozytywne opinie wśród testującej go grupy, stąd też został zakwalifikowany do zamieszczania

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami 343

Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami to pożywna i bardzo oryginalna sałatka. Połączenie charakterystycznego smaku tuńczyka ze słodkimi rodzynkami tworzy wyśmienitą propozycję na przystawkę. Oczywiście sałatka ta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żurek na domowym zakwasie 76

kuchni. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. Żurek można podawać z jajkami, białą kiełbasą, krojoną szynką i chrzanem. Może być podany również w pysznym domowym chlebie, wypiekanym specjalnie na tę okazję. Jeśli jesteście zjadaczami mięsa, to wywar ugotujcie na wodzie, w której będziecie parzyć kiełbasę, żurek(...)łyżki oleju rzepakowego chrzan do smaku Instructions Warzywa obrać, umyć, przekroić na mniejsze kawałki, włożyć do wody, zagotować wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ząbkami czosnku. Gotować do miękkości warzyw, przecedzić. Warzywa nie będą już potrzebne. W rondelku ugotować jajka na twardo, obrać odłożyć do czasu podania zupy. Do wywaru warzywnego dodać zakwas, proponuję robić to porcjami, smakując

SprawdzonaKuchnia.pl
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 152

Fantastyczne miejsce w mojej okolicy. Wygląda niepozornie, ale skrywa w sobie pełnię smaków i aromatów. Byłam w Malinowym Aniele dwa razy. Raz z mężem bez specjalnej

Karola gotuje
Pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami 129

Pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami Lubicie tradycyjne pierogi? A próbowaliście kiedyś wersji drożdżowej? Jeśli nie, to zdecydowanie polecam Wam dzisiejszy przepis na pierożki drożdżowe z

Słodkie okruszki
Krokiety z kapustą i grzybami 133

przełóż do rondla. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie, wlej wodę z moczenia grzybów oraz dodatkowo 1 szklankę wody. Całość gotuj, aż kapusta będzie miękka (około 1 h) . W trakcie gotowania uzupełniaj wyparowującą wodę. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Przełóż je do kapusty. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Duś na małym ogniu mieszając(...)cieście i bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić.       Pomysły na sałatki. .. Sałatka z szynką i ananasem Sałatka brokułowa z papryką Sałatka z zupkami chińskimi Sałatka z paluszkami krabowymi

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 133

przełóż do rondla. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie, wlej wodę z moczenia grzybów oraz dodatkowo 1 szklankę wody. Całość gotuj, aż kapusta będzie miękka (około 1 h) . W trakcie gotowania uzupełniaj wyparowującą wodę. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Przełóż je do kapusty. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Duś na małym ogniu mieszając(...)cieście i bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić.       Pomysły na sałatki. .. Sałatka z szynką i ananasem Sałatka brokułowa z papryką Sałatka z zupkami chińskimi Sałatka z paluszkami krabowymi

Kulinarne S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 134

przełóż do rondla. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie, wlej wodę z moczenia grzybów oraz dodatkowo 1 szklankę wody. Całość gotuj, aż kapusta będzie miękka (około 1 h) . W trakcie gotowania uzupełniaj wyparowującą wodę. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Przełóż je do kapusty. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Duś na małym ogniu mieszając(...)bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić.       Pomysły na sałatki. .. – Sałatka z szynką i ananasem – Sałatka brokułowa z papryką – Sałatka z brokułami i szynką – Sałatka z zupkami chińskimi – Sałatka z paluszkami krabowymi

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 134

przełóż do rondla. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie, wlej wodę z moczenia grzybów oraz dodatkowo 1 szklankę wody. Całość gotuj, aż kapusta będzie miękka (około 1 h) . W trakcie gotowania uzupełniaj wyparowującą wodę. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Przełóż je do kapusty. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Duś na małym ogniu mieszając(...)bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić.       Pomysły na sałatki. .. – Sałatka z szynką i ananasem – Sałatka brokułowa z papryką – Sałatka z brokułami i szynką – Sałatka z zupkami chińskimi – Sałatka z paluszkami krabowymi

Kulinarne S.O.S.
Wieprzowina po seczuańsku 107

jako miłośniczka słodkich smaków, dodałam jeszcze garść suszonej żurawiny, ale jest to opcjonalne. PRZEPIS NA WIEPRZOWINĘ PO SECZUAŃSKU Składniki wieprzowina po seczuańsku: 400g wieprzowiny bez kości np polędwiczka lub szynka 3 cebulki dymki 3 ząbki czosnku garść suszonej żurawiny 1 mały słoik pędów bambusa marynowanych 3 cm świeżego imbiru kawałeczek papryczki chili olej roślinny 8 łyżek sosu sojowego 3 łyżki(...)podsmażamy ok trzy minuty na sporym grzaniu. Dodajemy cebulę, przesmażamy minutę. Następnie dodajemy bambus, czosnek, imbir, chili, żurawinę, mieszamy. Polewamy wszystko sosem sojowym z octem i cukrem, mieszamy. Gotujemy wszystko jeszcze dwie – trzy minuty mieszając. Artykuł Wieprzowina po seczuańsku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 146

Aromatyczne grzyby w gęstym i pożywnym gulaszu Tokań , ragout czy tadżin - nazwy różne w zależności od kraju, w którym jest gotowany, potrawa jednak nadal ta sama. Gulasz - bo to o nim mowa - należy niewątpliwie do klasyki dań obiadowych na całym świecie. Podawać go można z dowolnymi dodatkami, choćby ziemniakami , kopytkami , ryżem czy kaszą . Ja jednak preferuję delektować się treściwym gulaszem(...)własnoręcznie oraz bezproblemowo odtworzyć w zaciszu własnej kuchni. Składniki na 4 solidne porcje: MARYNATA DO MIĘSA: sól pieprz przyprawa do gulaszu majeranek 1-2 łyżki oleju GULASZ: 1 kg szynki wieprzowej 2 duże cebule 1 garść grzybów leśnych suszonych 1/2 kostki rosołowej 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku smalec

Grunt to przepis!
pomidorowe pulpeciki 167

chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu 6-7 pomidorów 20 g masła 1 łyżka mąki sól(...)ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z  mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy obrane ze skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki pomidory. Smażymy pomidory, często mieszając

Miód i pieprz
pulpety w sosie koperkowym 161

nadzieje, ze przepis na koperkową wersję tradycyjnych pulpetów, przypadnie im do gustu na tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu pęczek koperku 20 g masła 150 ml śmietany 18% sól(...)ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z  mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie możemy w na patelni rozgrzać masło a następnie dodać na nie mąkę, smażąc ją przez minutę na jasną

Miód i pieprz