szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:332/407)

Domowa pasztetowa pieczona 123

usmażyć na rumiano. Odstawić do wystygnięcia. W małym garnku z pokrywką  zagotować wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zmniejszyć moc palnika do minimum i pod przykryciem gotować 10 minut, aż woda nasiąknie aromatem przypraw. Po 10 minutach przecedzić wywar (powinno go być 250 ml - jeśli tyle nie ma, dolać wody) i do takiego gorącego / ciepłego wywaru dosypać kaszę(...)jednym ze stoisk na Hali w Gdyni. Jeśli mięso mielone w mięsnym gdzie zwykle robicie zakupy, nie wzbudza Waszego zaufania, wtedy trzeba kupić 250 g karkówki, 250 g szynki wieprzowej i samemu zmielić w domu

Posadzone i zjedzone
Pulpety w sosie paprykowo-śmietanowym 183

Składniki na 3-4 porcje: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz ziołowy, ziół prowansalskie 2 łyżki oleju 1-2 łyżki masła 2 porządne łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego parę łyżek papryki słodkiej mielonej 3 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Czosnek obierz(...)międzyczasie partiami resztę rosołu.  Wyciągnij pulpety na talerz. W szklance wymieszaj nieco sosu z odrobiną ciepłej wody ze śmietaną i mąką. Wlej do sosu i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu kilka minut, jeśli nie jest odpowiednio gęsty, gotuj dłużej. Dodaj 1-2 łyżki masła i dobrze wymieszaj. Masło zagęści sos i doda mu smaku. Wrzuć mięso

Anioszek w kuchni
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 125

fasola )+ 250 żółtego, niełuskanego grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach, ale można dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe, - 5 łyżek(...)roztartego w dłoniach majeranku, zalewam wodą, mniej więcej do 2/3 zawartości gara. Garnek zamykam, wstawiam na palnik i doprowadzam do wrzenia. Od tego momentu (od zagotowania) po zmniejszeniu palnika gotuję moją zupę 70-80 minut. W osobnym garnku, w małej ilości słonej wody ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 1h i 10-20 minutach, wyłączam palnik i odstawiam garnek

Smaczne Zdrowe
Błyskawiczna marynata do karkówki na grilla 250

Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym 186

Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym to wbrew pozorom bardzo szybkie i proste danie do przygotowania. Danie to możemy podać z dowolnymi dodatkami, wyśmienicie będzie smakował podany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz drobiowy z grzybami 110

obok wykonanie z mięsem wieprzowym lub typowo gulaszowym, wersja bardziej tłuściejsza niż z kawałkami drobiu. Składniki: 2 piersi z kurczaka – opcja: 700 g mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki słoik grzybów podsmażonych, u mnie borowiki spora garść suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niewielkiej ilości wody, dodajemy do gulaszu z wodą, w której się moczyły, moczę 20 minut i siekam(...)ziele, liście, wlewam wodę, ok. 1,5 l, w zależności czy chcę bardziej gęsty czy nie. Woda sięga lekko ponad stan, na dwa palce nad składniki. Gulasz z grzybami gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 30-90 minut w zależności jakiego mięsa używam. Z drobiem jest krócej. Gdy mięso jest dobre wlewam passatę lub koncentrat, doprawiam solą i pieprzem, ewentualnie

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki w sosie własnym – przepis tradycyjny 177

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki w sosie własnym – Składniki: Składniki na farsz na gołąbki z mięsem i ryżem: 1 kg mięsa mielonego (nam najbardziej smakuje wieprzowe – u mnie szynka, ale może być też łopatka) 1 woreczek ryżu – 100g 2 średnie cebule – ok. 200g 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki masła 1 jajko 2 łyżeczki soli (lub więcej(...)głąb ze środka kapusty za pomocą noża. Następnie przygotować duży garnek z wrzątkiem, włożyć do niego kapustę z wyciętym głąbem do dołu (kapusta powinna być praktycznie cała we wodzie). Gotować kapustę przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Spróbować zdjąć za pomocą dwóch widelców pierwszy liść – gdy ładnie

Kulinarne Przeboje
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym 111

moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti(...)rosołu. Do sosu dodaj pulpeciki a następnie dorzuć suchy makaron. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodaj więcej bulionu. Tak przygotowane danie dopraw jeszcze solą, pieprzem i chilli i gotuj 10-15 minut aż makaron będzie miękki. SMACZNEGO! Artykuł Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Przekąski na imprezę. 273

Dziś chciałam Wam przedstawić trzy szybkie i proste a zarazem efektowne przekąski na imprezę. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie parę minut. Przekąska z tortilli.  Do jej

Pani domowa
Zielona lazania z groszkiem, szpinakiem i cukinią 121

płatów lazanii 1 średnia cukinia – moja była długości naczynia 400g szpinaku – u mnie duże liście, posiekane w średniej wielkości paski 200g mrożonego groszku 200g boczku lub szynki – można pominąć i zrobić wersję wege 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)wsypujemy mąkę i smażymy na złocisto, cały czas mieszając za pomocą rózgi. Gdy mąka jest przesmażona, nie przestając mieszać, wlewamy stopniowo mleko. Mieszając, doprowadzamy wszystko do delikatnego wrzenia i gotujemy aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Ściągamy z ognia, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem,   Nastawiamy piekarnik do 180°.   Umytą cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry – w zależności

Smaczna Strona
PULPETY Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWO-POMIDOROWYM 161

kremowym sosie śmietanowo-pomidorowym smakują wszystkim bez wyjątku. Mięsne kuleczki są lekkie i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Przygotujecie je nie tylko z indyka, ale także z mielonej szynki lub kurczaka. Sos, pomimo, że łatwy i szybki w przygotowaniu, ma gładką konsystencję i wspaniały, aromatyczny smak.W razie potrzeby możecie zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej stopniowo rozprowadzonej(...)porcje masy mięsnej i w mokrych dłoniach formujemy pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się z każdej strony. Przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Koncentrat pomidorowy wkładamy do miseczki i rozcieramy ze śmietaną i 2 łyżkami wody. Dodajemy do ugotowanych pulpetów. Zagotowujemy

cool and minty
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 171

bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony  BBC Food Recipes składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje) na klopsiki 600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta 1  jajko, lekko roztrzepane 50g bułki tartej 1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i  drobno posiekana  2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 łyżeczka garam(...)piekarnika i piec przez  ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się  złoto-brązowe. Sos curry :   Umieścić pastę curry i imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę . Dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu , przez kolejne 2-3 minuty . Wlać  mleko kokosowe i bulion, doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić

Stare Gary
Bitki wieprzowe podane z aromatycznym ryżem 167

danie. Pamietajmy jednak, aby wybierać zdrowe produkty do sporządzania swoich dań, a takim produktem jest z pewnością  ryż bio firmy Polskie Młyny. Polecam   🙂 Składniki: -1/2 kg szynki wieprzowej -1 duża cebula -1/2 szklanki  Ryżu Długoziarnistego  Bio Polskie  Młyny -garść posiekanej natki pietruszki -garść posiekanego koperku -garść posiekanego szczypiorku -olej rzepakowy do podsmażania -mąka(...)szerokiej patelni posmarowanej olejem podsmażamy ryż do lekkiego zrumienienia,  często mieszając. Zmniejszamy ogień i wlewamy powoli szklankę gorącej wody. Uwaga, może pryskać ! Lekko solimy i pod przykryciem gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia przez ryż wody ( 20-25 min.) Po czym dodajemy posiekaną zieleninę i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Delikatnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem jeszcze 5-10 minut

Kulinarne przemyslenia
Keto zoodles z krewetkami (Paleo, LowCarb, AIP) 154

mozolny. Tymczasem wystarczy jeden sprytny gadżet i keto zoodles idą jak po maśle. O spiralizer’ach pisałam już przy okazji wpisu pt. cukiniowe spaghetti z krewetkami w szynce parmeńskiej . Muszę przyznać, że idea makaronu z cukinii podbiła moje serce. Skłoniła mnie też zresztą do zakupu specjalnej nakładki do mojego Kitchen Aid’a (kolejny raz okazuje się(...)kolorowa propozycja dla wszystkich wielbicieli warzyw i nie tylko! Dania Danie główne , Lunch , Przekąska Kuchnia Włoska Keyword spaghetti z cukinii Porcje 2 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 10 minut Składniki 2 cukinie 14 krewetek tygrysich 120 g fasolki szparagowej mrożonej 1 ząbek czosnku 30 g pasty pomidorowej gęstej (lub koncentratu) 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sposób przygotowania

Modern Cave Girl
Jak działa szynkowar? 146

Szynkowar to urządzenie kuchenne do parzenia szynki oraz innych podobnych wędlin w domowych warunkach. Na rynku dostępne są bardzo różne szynkowary – wykonane z różnych materiałów (najczęściej metalu, ale zdarzają się też szynkowary zrobione z plastiku ), w różnych kształtach, typach zacisku i zamknięcia. Niektóre wyposażone są we wbudowany termometr. Szynkowary dzielą się na owalne i prostokątne i występują w bardzo różnych(...)zapeklowane. Przygotowany wkład umieszcza się w szynkowarze, zamyka go, a następnie umieszcza w garnku z wodą. Wodę należy podgrzewać do uzyskania 80-90°C. Mięso jest parzone, a nie gotowane. W zależności od rodzaju mięsa i jego ilości proces parzenia może trwać dłużej lub krócej. Przeciętnie trwa to 1-1.5 godziny. Po skończonym parzeniu szynkowar wraz z wkładem należy schłodzić

Trochę smaku
SOCZYSTE KOTLETY MIELONE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu) 1222

Tym razem nasze polskie, tradycyjne danie domowe, które każdy z nas zna Niby nie jest trudno je przygotować, ale często coś z nimi jest nie tak

Ola la LCHF