szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:339/407)

Piersi z kurczaka Nell Gwyn 264

miąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne(...)150g) pęczek świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego 100 ml brandy 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżka mascarpone sól (1 płaska łyżeczka + do gotowania makaronu) 1/2 łyżeczki pieprzu 160g pełnoziarnistego spaghetti Instrukcje Piersi z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut. Cukinię kroimy w wąskie słupki (ok. 5mm). Cebulę obieramy, dzielimy

Kulinarna Pokusa
Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami 77

dobrze, że już po świętach. Nie wiem jak Wy, ale ja mam przesyt. Zawsze i po każdych świętach wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Dość majonezu, jajek i szynek. Wczoraj wieczorem zamarzył mi się koktajl z mrożonymi malinami. I sałatka, zielona. Ucieszyłaby mnie nawet sama sałata z winegretem. Taki też mam plan urodzinowy. W najbliższy weekend spotykam się z częścią mojej ekipy(...)parmezan, oliwę, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy. Rybę rwiemy palcami, na wszelki wypadek przeszukujemy czy nie ma w niej ości. Pomidory kroimy w plasterki. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy go, wrzucamy go z powrotem do garnka. Nie przecedzajcie go za dokładnie, zostawcie w nim trochę wody (mniej więcej 2 łyżki). Do gorącego makaronu dodajemy kawałki wędzonego

Kardamonovy
Tapas fiesta i hiszpańskie wina 90

miałam postanowienie, żeby wstąpić do jakiegoś klubu towarzyskiego najlepiej, żeby był to klub kolacyjny i w ten weekend byłam aż na dwóch! Pierwszy to Czytaj, gotuj i jedz , który testuje książki kucharskie i przepisy z nich a drugim była Tapas Fiesta, czyli hiszpańska odsłona Blogerskiego Klubu Degustacyjnego o hiszpańskich winach. W czasie spotkania winno-kulinarnego mogłam poznać wina hiszpańskie(...)świeży, owocowy, lekko maślany smak. Dobrze pasowało do lekko pikantnych papryczek i krewetek. Kolejnym daniem był zestaw 2 pinxtos, czyli baskijskich przekąsek w formie kanapeczek z boczniakami i szynką serrano oraz posmarowanych foie gras z gruszką w winie. Do tego Dominika podała koreczek z ostrą papryczką chili, oliwką i anchois oraz 2 kompletnie różne wina. Przykładem starego stylu było

Ugotowane pozamiatane
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 125

Bardzo pyszne i niezwykle proste danie. Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki

Kuchnia Pokoleń
Sobota w kuchni 148

szynki parmeńskiej lub prosciutto (w ostateczności cienkim plastrem boczku :)) wykładamy formę do mufinki. W misce mieszamy dwa jajka z drobno pokrojonym kawałkiem papryki, awokado i szczypiorem. Nie solimy, bo szynka jest wystarczająco słona. Masę jajeczną wlewamy w szynkowe foremki, przykrywamy kawałkiem plastra sera żółtego mierzwionego i zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 15 minut. Dodatki do jajka mogą(...)Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy seler i pietruszkę. Gdy się zrumienią dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą. Gdy warzywa zaczną się już gotować, zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dodajemy kalafior i przyprawiamy do smaku solą i lubczykiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i całość miksujemy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały, aż się zrumienią

Kucharzyca
Cebularze 192

sprawdzone, a zdjęcia autentyczne i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Natomiast jeśli chodzi o książki kucharskie, nie zawsze wszystko udawało się tak, jak tego oczekiwałam. Jestem początkującą bloggerką, ale gotuję nie od dziś (ani wczoraj ;)), więc przejrzałam kilka przepisów i wybrałam ten, który wydał mi się najsensowniejszy. Znajdziecie go  tutaj . Nie modyfikowałam go wcale, zwiększyłam jedynie ilość składników, ponieważ(...)Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Żółty ser ścieramy na tarce (ja zrobiłam to na grubych oczkach).  Do cebulki można dodać przeróżne dodatki. Pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki, suszone pomidory, paprykę i wiele, wiele innych. Tutaj wszystko jest dozwolone wedle smaku i gustu. Ja na pewno powtórzę jeszcze nie raz ten przepis, ale z nieco zmodyfikowanym farszem

Ratunku obiad
Domowa pizza na cieście dojrzewającym 287

czego nie zjemy od razu wkładam do lodówki i mamy szybką kolację gotową. Ten przepis na pizzę dostałam od pewnej znajomej, która jest mistrzem jeśli chodzi o wszelkie gotowanie i pieczenie a wszystko co upiecze to nie przesadzając istne niebo w gębie. I tak było i tym razem, bo pizza z tego przepisu wychodzi niesamowita. Jedyną „trudnością(...)zioła prowansalskie lub oregano Dodatki do pizzy (tu pełna dowolność) -mozarella w kulce -ser żółty (typowo do pizzy np mozarella) -pieczarki ( ja kroję je wcześniej w plasterki i odgotowuję) -szynka, np parmeńska -pomidory (mogą być koktajlowe) -oliwki -cebula -ananasy -kawałki grillowanego kurczaka -cebula -rukola Domowa pizza – jak ją przygotować? Ciasto na pizzę: na 1-4 dni poprzedzające pieczenie pizzy

Arbuziaki
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 496

kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest.  Kotlet de volaille podobno(...)minut w zależności od wielkości roladki. Mięsa nie nakłuwamy podczas smażenia , obracamy je delikatnie i dość często. Usmażony kotlet de volaille można podać z ziemniakami w najróżniejszej formie: od gotowanych, przez puree, frytki do kuleczek czy opiekanych :) Jeśli dobrze zwiniecie mięso, to podczas smażenia nie ma prawa nic z niego wypłynąć. Dopiero po przekrojeniu kotleta powinno wylać się pachnące, roztopione

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bruschetta z pomidorami i bazylią 105

Bruschetta, czyli taka kanapka na ciepło To bardzo prosta przekąska pochodząca z Włoch. Jest smaczna, szybka i łatwa do zrobienia, dlatego doskonale nadaje się nie tylko

Kulinarny S.O.S.
Knedle chlebowe z boczkiem 74

której często dodawany jest pokrojony w kosteczkę i podsmażony z cebulką boczek. Dzięki niemu knedle pięknie pachną wędzonką. Z podanych składników wyrabia się masę. Następnie formuje knedle i gotuje (a właściwie parzy) przez kilkanaście minut. Najczęściej podawane są z sosem mięsnym oraz rosołem. Jeśli knedle przygotujesz bez dodatku mięsa, otrzymasz pyszne danie wegetariańskie, które świetnie smakuje z surówką z kiszonej(...)tego idealnym przykładem. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na wykorzystanie pieczywa. Polecamy: chrupiące kanapki z patelni , gorące kanapki z piekarnika oraz ekspresowa zapiekanka z bułką, serem i szynką . ŻYCZYMY SMACZNEGO!   Artykuł Knedle chlebowe z boczkiem pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Pieczeń… Że palce lizać 101

Czas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 5 h   Pieczeń którą dziś chcę Wam zaproponować obowiązkowo musi się znaleźć na naszym świątecznym stole. Puszystość zawdzięcza delikatnej

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kotlety mielone panierowane w grzankach. Przepis krok po kroku. 112

Kotlety mielone panierowane w grzankach Przepis krok po kroku. Składniki:     500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki majonezu 2-3 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia sól, pieprz czarny mielony olej(...)wygodniej jest kupić produkt od razu zmielony ale jakoś nigdy nie mam do niego zaufania i ma podejrzaną strukturę. Jeżeli chcecie wasze gotowanie wprowadzić na wyższy poziom, to proponuję zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia mięsa. Ja osobiście od wielu lat używam TEGO modelu ( LINK DO PRODUKTU ). Maszynka

kuron.com.pl
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 450

Masa kawowa: Do większego kubka odlewamy szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem i kawą rozpuszczalną. W zostawionym mleku rozpuszczamy obie mąki i wlewamy na gotujące się kawowe mleko - chwilę gotujemy aż uzyskamy budyń kawowy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy stopniowo po łyżce zimnego, kawowego budyniu i dokładnie miksujemy aż do jego wyczerpania. Masę kawową wykładamy na stężałą(...)Lody kawowe z 3 składników (KLIK) 2) Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania (KLIK) 3) Lodowa kawa mrożona (KLIK) 4) Sałatka z zupek chińskich (KLIK) 5) Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym (KLIK) 6) Marchewkowe roladki schabowe (KLIK) Najbardziej oczywiście cieszy mnie popularność lodów kawowych, bo wstawiłam je ledwie kilka dni temu, a w tym czasie osiągnęły najwięcej odsłon

Kolorowy Przepisownik
Pasta kanapkowa z bobu 140

niespodzianką. Sam w sobie bób wydawał mi się mdły, więc dodatek odrobiny czosnku i soku z cytryny lekko ten smak podkręcił. Na świeżym pieczywie, z dodatkiem pomidora i plastra szynki smakowała świetnie i gdyby ktoś nie wiedział z czego jest, przypuszczam, że miałby problem zgadnąć. Użyłam jej również do piknikowej "kanapki", na którą pomysł wrzucę ciut później :) Normal(...)Sposób przygotowania tradycyjny: Bób płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (2x tyle wody, co bobu), dosypujemy odmierzoną ilość cukru. Stawiamy na ogniu i od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze 20 minut. Na 5 minut przed odcedzeniem dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli. Bób odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórek. Przekładamy do czystej miseczki, dodajemy pozostałe składniki: jajko, ser, czosnek

Kuchnia w czekoladzie
Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku 139

które są już częściowo zapomniane. Daniami według tych przepisów będziemy regularnie urozmaicać oferowane menu. To właśnie rozmaitość przepisów sprawia, że Fatto a Mano ma krótką kartę. Nie da się gotować codziennie kilkudziesiąt rodzajów makaronów dlatego wolimy każdego dnia proponować kilka dań (zawsze mamy co najmniej cztery gatunki makaronu i osiem rodzajów pizzy) i często zmieniać całe menu. W ten sposób(...)stole, jako czekadełko dostajemy chrupiące przygotowane na miejscu grissini w dwóch smakach, a do maczania tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Zupa z parmezanu z włoskim piwem, chrupiącymi grzankami, szynką parmeńską i białą fasolką (16 zł), to nowość w tutejszym menu. Zupa jest gorąca, sycąca i bardzo smaczna. Idealna na zimowy dzień. Następnie na naszym stole pojawiają się tortellini

Kulinarne przygody Gatity