Uwielbiam tosty, ale nie takie popularne pieczone w urządzeniu. Tosty, które najbardziej lubię kojarzą mi się z dzieciństwem. Nic się nie mogło wtedy z nimi równać
Słodkie okruszkipoczątku wydobywa niesamowity aromat. Jeśli lubicie pikantne dania dodajcie świeżą papryczkę chilli. Jeśli wolicie łagodniejsze – pomińcie ją. Chilli con carne – Składniki: (4-6 porcji) 500 g mięsa mielonego z szynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chilli * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody(...)wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać mięso mielone. Smażyć z 5 minut, aż zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać wodę oraz dodać pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut (w tym czasie warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody) . Zmniejszyć ogień
Moja Delicjadanie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy(...)oraz paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy
Kuchnia MagdaLenydanie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy(...)oraz paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy
Kuchnia MagdaLenycukier pieprz sól dodatki: mozarella/ żółty ser chorizzo/salami + czarne oliwki + papryczka chilii szynka + pieczarki + świeży tymianek ser z niebieską pleśnią + grana padano + pomidorki koktajlowe + rukola dodana po upieczeniu szynka parmeńska + rukola - oba składniki dodane po upieczeniu lub cokolwiek innego, na co właśnie macie ochotę :) SPOSÓB WYKONANIA Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem, solą i oliwą. Stopniowo dolewać letnią (!) wodę(...)przelać przecier pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja lubię mocno czosnkowy sos, więc dodaje aż 3 ząbki. Wsypać posiekane świeże zioła: oregano i tymianek, po kilka gałązek każdego. Gotować na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Pod koniec gotowania dodać bazylię i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i octem balsamicznym. Odstawić do wystudzenia. Blachy do pieczenia
DefinicjaSmakuOstatnio miałam okazję przetestować produkty z firmy Rafex . Korzystanie z nich było (i nadal jest) dla mnie czystą przyjemnością, tym bardziej że znałam i
Di gotujeniekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także dobroczynne działanie na zdrowie. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze(...)tłoczenia spożywana na surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Najwartościowsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia - Extra Virgin - spożywana na surowo. Jest doskonałą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn (tłuszcze typu trans) czy innych olejów roślinnych (jak słonecznikowy
ClauditteMissCookingPyszne kotlety z gotowanego kalafiora, to idealny pomysł na łatwy w przygotowaniu dodatek do obiadu. Złota, chrupiąca skórka idealnie komponuje się z miękkim i delikatnym wnętrzem. Kotlety kalafiorowe, to idealny sposób na dodatkową porcję warzyw podczas posiłku. Kotlety doskonale smakują z sosem tzatziki, oraz z klasycznym sosem tatarskim. Jeśli szukasz więc sposobu na włączenie większej ilości warzyw do swojej diety(...)dzieci” Przepis na kotlety z kalafiora, to jeden z wielu pomysłów na to pyszne warzywo, które znajdziesz na Naszym Blogu. Sprawdź przepis na kalafior zapiekany z serem i szynką , a także zobacz jak zrobić kalafior pieczony w panierce . Poznaj także inne Nasze propozycje na pyszne obiady . Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić kotlety z kalafiora? U nas znajdziesz
Kuchnia Na WypasieJuż Wam przedstawiałam różne sposoby na krokiety/roladki z chleba tostowego. Na końcu postu, dla przypomnienia - podałam przykładowe propozycje - tych wytrawnych i na słodko. Ostatnio miałam możliwość
Di gotujemój Stek z Zagrzebia, wygląda jak oryginalny Zagrebački Odrezak. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. Oczywiście potrzebujemy kilku składników 4 kotlety wieprzowe 8 plastrów szynki 50-70 g bułki tartej 8 plasterków sera żółtego 2 jajka 50-70 g mąki Sól Pieprz świeżo zmielony Olej rośliny Masło Sos 50 g majonezu 100 ml kwaśnej śmietany Kilka(...)Zagrzebia, po pierwsze, musisz bardzo dobrze rozbić tłuczkiem, kotlety, najlepiej zrobić to w niedzielny poranek w bloku. Po drugie dopraw kotlety solą i pieprzem, połóż po dwa plasterki szynki i sera, następnie zwiń całość w rulon. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę, tak by przykryć dno patelni. Po trzecie w jednej miseczce wymieszaj jajka
RafalCookdanie. Składa się z łatwo dostępnych, lubianych składników. Tak jak wszystkie zapiekanki, jest to danie, do którego możecie wykorzystać wszelkie resztki. Zamiast kiełbasy dobrze sprawdzi się na przykład, boczek, szynka lub kawałki pieczonego mięsa. Spróbujcie też wersji z mięsem mielonym. Eksperymentując z dodatkami zawsze otrzymacie troszkę inną zapiekankę makaronową. Duża blaszka makaronu w sosie pomidorowym to świetny pomysł(...)pieprzem, odłożyć. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć drobno posiekany czosnek, dodać koncentrat, zalać płynem i doprawić do smaku. Gotować około 10 minut lub do zgęstnienia sosu. W międzyczasie ugotować makaron. Ugotowany makaron dodać do sosu, dokładnie wymieszać (warto przy tym sprawdzić, czy nie potrzeba bardziej doprawić całości). Połowę przełożyć
Lekcje w kuchnitylko mamy makaronowy obiad – zjada podwójną porcję Oto przepis na najlepszy sos do spaghetti dla dzieci. Najlepszy sos do spaghetti dla dzieci – składniki: mięso mielone wieprzowe z szynki, 500g, około 8 sztuk sezonowych pomidorów/ lub 400g pomidorów z puszki bez skóry nie w sezonie, 1 mała czerwona cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła klarowanego, 2 małe marchewki(...)kolejny punkt pomijasz). Pomidory kroję w kostkę. Następnie Do podsmażonego mięsa dodaję pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, mleko oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję sos pod przykryciem przez około 10 minut. Gotowy sos podaję z posiekaną natką pietruszki i oczywiście makaronem Czy Wasze maluchy mają także swój ulubiony sos do spaghetti? Pochwalcie się w komentarzu Może
Natka PietruszkiSchab w sosie paprykowym z dodatkiem cebulki i pomidorów. Duszony w gęstym sosie, miękki i kruchy. Doskonała alternatywa dla klasycznych schabowych, świetna propozycja dla tych
Smaczny zeszytParówki zawijane w ciasto francuskie to błyskawiczna przystawka na spotkanie ze znajomymi, albo kiedy odwiedzą nas niezapowiadani goście. Parówki zawijane w ciasto francuskie to z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!