Jeszcze niestety trzyma mnie przeziębienie i zamiast popołudniu położyć się do łóżka, naszło mnie na gotowanie. Zrobiłam zupę tajską z krewetkami, pieczoną paprykę z fetą, szpinak z gorgonzolą, kurki, cielęcinę... Ech! Zaraz się chyba jednak położę, bo limit energetyczny na dziś został wyczerpany ;) SOS ZE SZPINAKU 500g świeżego szpinaku oliwa z oliwek łyżka masła 3 ząbki czosnku 1/2 gałki muszkatołowej(...)sól, pieprz, pieprz ziołowy świeży estragon Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy umyte kurki i smażymy, doprawiamy do smaku. CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ kawałek zadniej cielęciny kilka plastrów jamon serrano lub szynki parmeńskiej pęczek szałwii 1/2 cytryny oliwa z oliwek 100g masła sól, pieprz opcjonalnie: płaska łyżka mąki Mięso kroimy na kotlety i tłuczemy przez torebkę lub papier. Solimy i układamy każdy
Cytryna&Co.ostateczności można użyć np. oleju rzepakowego. Aczkolwiek dobra alternatywą może być też zwykle wytopienie kawałka słoniny już w procesie przygotowania bigosu, albo użycie mocniej przerośniętego boczku. Bigos powinniśmy gotować bardzo powoli. Niekoniecznie kilka dni, jak to onegdaj bywało, ale kilka godzin na pewno. Składniki gotowego dania powinny być miękkie i delikatne, o dość ciemnym kolorze, natomiast o niewielkiej zawartości płynu(...)dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca
Kulinarna Pokusabiałym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką TORTELLINI Z PIKANTNYM SOSEM POMIDOROWYM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką) – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 ząbki czosnku – 1 szalotka – 80 ml białego wytrawnego wina(...)chilli (możesz dodać najpierw łyżeczkę, a jeśli wolisz ostrzejsze dania zawsze możesz dodać jeszcze trochę). Całość podgrzewaj i mieszaj, po czym dodaj śmietanę i wszystko połącz ze sobą. Czas gotowania sosu to około o10 minut, musi się nieco zredukować i nabrać smaku. Do sosu na patelnię dodaj ugotowane wcześniej tortellini i wymieszaj. Przekładaj na talerze, dodaj po łyżce śmietany, posyp
nietylkopasta.plSkładniki: 500 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 papryki 1/2 cukinii 1 marchewka 300 ml passaty lub domowego przecieru pomidorowego ( przepis tutaj ) 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)smażymy dalej aż kawałki mięsa zetną się z każdej strony. Następnie do garnka wlewamy około 1,5 litra przegotowanej gorącej wody z sosem sojowym, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przykrywamy i gotujemy przez
Qchnia po prostuProste, łatwo dostępne składniki, ale za to efekt wyśmienity. Najlepsza sałatka na imprezę, jaką stworzyła Agnieszka podczas naszych wspólnych szaleństw fotograficzno - kulinarnych. 10 minut krojenia składników, bez gotowania i smażenia i bardzo smaczna sałatka gotowa. Uniknęłyśmy marnowania jedzenia i najadłyśmy się po same uszy. Szybka i dobra sałatka z ananasem - Cztery Fajery Prosta sałatka ananasowa to cudowne połączenie smaku słodkiego(...)oczyszczony z nasion 1 mała puszka kukurydzy (około 200g) 1 duża czerwona papryka 5-6 łyżek majonezu czosnkowego np. Cremajo garść liści kolendry lub cebula dymka opcjonalnie kilka plasterków szynki lub kawałki pieczonego kurczaka sól i pieprz do smaku Ps. Jeśli nie uda Wam się kupić majonezu czosnkowego, to w ostateczności można dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSmaczna propozycja obiadowa – gulasz z szynki wieprzowej, z dodatkiem pora i pieczarek. Podałam go razem z czeskimi knedlikami oraz konserwowym ogórkiem. około 1 kg szynki wieprzowej 3 małe pory 250-300 g pieczarek 1 puszka pomidorków 1 szkl. (250 ml) bulionu 1-2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól(...)naczynia z porem i pieczarkami. Do garnka ze wszystkimi składnikami dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy przez chwilę, po czym moc palnika zmniejszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (można też dodać mielonej słodkiej papryki
Smaki Na TalerzuZapewne wielu z Was zna tę potrawę lub bardzo podobną. Danie proste w wykonaniu a jakże smaczne. Nie macie pomysłu na obiad, zapraszam do skorzystanie z przepisu. Składniki: Szynka lub łopatka wieprzowa ok. 800 gram Pieczarki 500 gram 1 cebula Masło klarowane Mąka Śmietana 18% 100 ml Mąka Sól Pieprz Papryka słodka Liść laurowy Ziele angielskie Olej Bulion(...)ziela angielskiego, dodatkowo dodajemy maggi do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, wlewamy śmietanę i dodatkowo ponownie niewielką ilość masła klarowanego. Wszystko razem delikatnie gotujemy do momentu zredukowania i zagęszczenia sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyGulasz robię rzadko ,bo za długo trwa jego przygotowywanie i to trochę zniechęca. Jeśli jednak chcecie zadowolić męża ,to polecam zdecydowanie. Składniki: 6 porcji 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g suszonych pomidorów 1 papryka ,czerwona Kawałek pora Oliwa z oliwek Wino czerwone ,do smaku ,około 100 ml 250 ml bulionu 0,5 szklanki(...)obsmażamy mieszając cały czas.Dodać pozostałe przyprawy ,smażyć przez kilka minut i dodać paprykę pokrojoną na drobno ,suszone pomidory pokrojone ,por i wino . Dodać gorący bulion ,przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez godzinę.W międzyczasie dodać jeszcze przecier pomidorowy . Gotować do miękkości mięsa. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Przepis z moimi zmianami na podstawie Kwestii Smaku
Ladylaura.dzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;) Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK ), groszkiem ptysiowym lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode cukinie 2 marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki 2 -3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4-5 młodych ziemniaków 30 dag zielonych szparagów(...)koniec pokrojoną cukinię. Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa. Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować. Dodaję łyżkę śmietany i miksuję na krem. Na koniec dodaję posiekany drobniutko koperek. SMACZNEGO!!! ZAPRASZAM PO PRZEPIS
Takie tam pichceniesklepowych szynek wolę pieczony karczek w domowych warunkach. Do niego dodaję dużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :) Składniki na pieczony karczek: Karczek około 2 kg 1,5 główki czosnku ząbki czosnku Zioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianek pieprz, sól 4 Liście laurowe Pół szklanki oleju Mięso umyć, osuszyć(...)buraków ćwikłowych sok z 1 cytryny albo 2 łyżki octu jabłkowego s łoiczek tartego chrzanu do smaku: cukier, sól, pieprz Myjemy buraki następnie gotujemy je do miękkości, a później obieramy ze skórki. Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam cały słoik). Mieszamy
Bon Appetit Małgorzatymakaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – domowy makaron GNOCCHI Z POMIDORAMI I KOZIM SEREM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 450-500 g gnocchi – możesz użyć gotowych kupionych w sklepie lub zrobić(...)suszone pomidory, trochę soli i pieprzu. Teraz uzupełnij pomidory dodatkowym płynem – wodą lub winem. Podgrzewaj. Po 2 minutach dodaj gnocci, jeśli dodajesz takie gotowe kupione w sklepie to gotuj je w sosie o 1 minutę dłużej niż podany na opakowaniu czas z wykorzystaniem wrzątku. Jeśli używasz domowych gnocchi to zerknij na punkt 3. UWAGA: Jeśli samodzielnie robisz gnocchi ugotuj
nietylkopasta.plporad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19. Kuchnia domowa daje nam wiele kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko i prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy kotletów, krokietów i placków, przeważnie bezmięsnych, albo z małą ilością. Kotlety, krokiety czy placki z warzywami są świetną alternatywą dla dań mięsnych(...)Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety z jajek i warzyw Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Placki z gotowanych ziemniaków placki ziemniaczane , kotlety z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe na oleju rzepakowym Kotlety z cukinii panierowane Kotlety z Cukinii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażda gospodyni gołąbki doprawia inaczej, więc i zupę gołąbkową doprawi inaczej. Zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej. Jak dla nas jest genialna! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo np.z szynki 1/2 główki włoskiej kapusty 100 g ryżu jaśminowego 200 g koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych 2 marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok 3 litrów wody 4 łyżki(...)momentu, aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Do gotującej się wody wrzucamy mięso oraz ryż. Gotujemy kilka minut.Teraz dodajemy kapustę i marchewkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut
Życie zaczyna się w kuchniwoli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka. Składniki: ½kg chudej szynki wieprzowej 300g kiełbasy z szynki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy do reszty, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu łączymy z makaronem. Podajemy
Kuchnia w czekoladzie