szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:298/407)

KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM 147

mięsne kuleczki, podane z delikatnym sosem śmietanowo koperkowym będą idealnym daniem obiadowym. Podane z makaronem lub całymi młodymi ziemniaczkami..mmm...pyszotka! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego np z szynki 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki śmietany 18% pół szklanki śmietany słodkiej 30% pęczek koperku sól, pieprz bulion drobiowy- 3 szklanki mąka - 2 łyżki Koperek siekamy. Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy(...)szklance śmietanę 18%  hartujemy gorącym bulionem, dodajemy mąkę wymieszaną z 3 łyżkami zimnej  wody, mieszamy i wlewamy do garnka z pulpecikami, mieszamy i jeszcze przez moment gotujemy do zawrzenia. Podajemy z ziemniakami lub makaronem, polewamy sosem

Z Majeczką w kuchni
Cykoria zapiekana w szynce 93

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotuj Się Kto Może
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 158

wstępie przyznaję się od razu, że prawdziwego Boeuf Stroganowa nie robiłam nigdy. To znaczy robiłam danie mięsne a'la Stroganow/Strogonow ale nie z polędwicy wołowej, tylko delikatniejszą wersję z szynki. Tak, wiem, profanacja oryginalnego przepisu ale dziś bardziej nie do pomyślenia jest dla mnie jedzenie mięsa w ogóle, w imię tradycji... No więc właśnie taki już lekko zmieniony Strogonow był(...)zamiast mięsa używam kotletów sojowych . Ale absolutnie nie żadnych kostek czy granulatów! ponieważ oryginalny Strogonow to polędwica krojona w długie i wąskie paski, a więc kupuję normalne kotlety sojowe, gotuję je chwilkę w osolonej wodzie i kiedy zmiękną na tyle, że można je kroić, odsączam je dobrze i kroję w paski właśnie. Po drugie - wiele osób uważa, że kotletów sojowych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa gulaszowa z pomidorów 185

zmodyfikowana gulaszowa, dzięki sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta. Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g karkówki wieprzowej 200 g szynki wieprzowej 800 ml rosołu z kury 600 g cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej(...)chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek), koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy razem, na małym ogniu 45 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 141

brzegi) – w środku zrobić wgłębienie, w które należy ostrożnie przelać oddzielone od białka żółtko (zdjęcie poniżej). Teraz ostrożnie przykrywamy pieroga drugim krążkiem ciasta i zagniatamy brzegi. Pierogi piemonckie gotuje się w lekko osolonym wrzątku przez 2 do 2,5 minuty (nie dłużej, bo żółtko się zetnie). Masło pokrojone na kawałki wrzucamy na patelnię (najlepiej o jasnym dnie – wtedy(...)Poniżej oprócz zdjęć przedstawiam Wam króciutki film, jak pięknie wylewa się żółtko z prawidłowo ugotowanego pieroga piemonckiego. document.createElement('video'); http://pociagdokuchni.pl/wp-content/uploads/2015/07/20150726_182816.mp4   Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Ośmiorniczki baby w czerwonym winie Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important

Pociąg Do Kuchni
Sałatki i surówki 569

Sałatka z pora Przystawka z serem korycińskim i gruszką Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka

Ala piecze i gotuje
Sałatka z rydzów i kuskus 190

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną(...)Sałatka z rydzów i kuskus, podana na ciepło, ale jej trochę została i byłą równie smaczna na zimno. W roli głównej duszone na maśle z cebulką rydze, kuskus, posiekane gotowane jajka, szczypta tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i chili w młynku do smaku. Miałam wieczorne natchnienie do zrobienia tej sałatki. Zaskakująco smaczne połączenie, bo u nas w domu zawsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowane ziemniaki 302

kolejny raz rusza Ziemniaczany tydzien . Ja osobiscie bardzo sie ciesze z tej jesiennej edycji, a to dlatego, ze gotowanie o tej porze roku rozni sie od tego gdy dni staja sie cieplejsze. Teraz nasza kuchnia staje sie bardziej kaloryczna, sycaca. W te chlodne dni w naturalny sposob odczuwamy potrzebe zjedzenia czegos cieplego i pozywnego. Do tego celu ziemniaki nadaja(...)bedzie nadzienie z miesem czy tylko z warzywami zawsze jest idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad. Ja zapraszam na lupinki ziemniakow z nadzieniem z szynki, sera i smietany oraz lekkiego jak chmurka bialka. skladniki: okolo 1kg wiekszych ziemniakow 100g szynki (moze byc surowa) cebula peczek szczypiorku 125 ml smietany 2 jajka sol, pieprz galka muszkatalowa okolo 2 lyzki oliwy

Przysmaki Karolki
Pulpety z ryżem w sosie grzybowym 122

suszonych grzybów i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Pulpety z dodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko! Pulpety: 300 g mięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3 ziarna(...)czosnkiem granulowanym. Z wyrobionej masy formujemy małe pulpeciki. W garnku podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion drobiowy lub rosół. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut aby zmiękły. PO tym czasie odlewamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę

VioletoweKucharzenie
Tosty z guacamole, chipsem z szynki parmeńskiej, truskawkami i sosem z masła migdałowego 109

swoich, tych którzy mnie otaczają. Bo tworzą moją przestrzeń a ja uwielbiam przestrzeń w której czuję się dobrze. Zatem mam multum gości a przy tym całe mnóstwo okazji do gotowania i robienia dobrze podniebieniom innym. I fajnie mi z tym bo to taka przemiła odmiana, to jest chyba czas na który czekałam.  W moim nowym mieszkaniu zdarzyły mi się(...)kilka kromek miękkiego pieczywa pszennego  awokado, pół szalotki, sok z cytryny, sól i chili  truskawki  masło migdałowe, olej z migdałów, sok z cytryny i miód  szynka parmeńska  roszponka  świeżo zmielony pieprz  Pieczywo grilluję na chrupko. Awokado rozgniatam i mieszam z sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekaną szalotką, solą i chili. Truskawki kroję

Mango Papaja
Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami 110

Pyszna i sycąca zupa krem, która idealnie sprawdzi się na obiad. Jeżeli nie przepadacie za łososiem, to można zastąpić go plasterkiem szynki dojrzewającej. Jeżeli zaś nie przepadacie za szparagami, to zupę krem można udekorować jedynie świeżą natką pietruszki. SKŁADNIKI 1 duży kalafior 2 czerwone papryki 500 g zielonych szparagów 1,5 l rosołu drobiowego lub 1 kostka rosołowa(...)szparagów odłożyć górę, a pozostałą część również dodać do pozostałych składników. Warzywa zalać około 1,5 l rosołu lub wodą z kostką rosołową (można dodać również gałązkę lubczyku) i gotować pod przykryciem do zmięknięcia.Całość zmiksować np. blenderem ręcznym na krem (jeżeli dodaliście lubczyk, to go wyciągnąć) i doprawić solą, pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Górę szparagów ugotować osobno

Passions hobbies life
Sałatka z zielonych szparagów 119

Sezon na szparagi w pełni, co najbardziej pasuje do szparagów chyba jajka oraz szynka szwarcwaldzka, dlatego najbardziej popularne jajka sadzone na szparagach albo szparagi pieczone w szynce :) Postanowiłem zrobić jakiś przepis z połączenia tych dwóch pierwszych produktów, jajko - źródło białka , szparag - porcja warzyw więc brakuje węgli i tłuszczu - jako źródło węglowodanów poszły młode ziemniaczki (jakoś ryże, kasze(...)zielonych szparagów 3 młode ziemniaczki 4 jajka 20 ml oleju z pestek winogron 2 łyżeczki musztardy chrzanowej ząbek czosnku sól, pieprz  2-3 gałązki świeżego szczypiorku W garnuszkach gotujemy szparagi, jajka na twardo i młode ziemniaczki (skroiłem je w grubsze plastry aby się szybciej ugotowały). Po około 10 min mamy wszystko ugotowane. W blenderze miksujemy olej, musztardę, czosnek

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Słone ciasteczka serowe 163

gustu. A wiecie dlaczego je w ogóle zrobiłam? Bo są banalnie proste! Zapraszam po przepis i smacznego! Przepis na słone ciastka serowe Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 30 minut Składniki 120 g twardego sera - parmezanu, sera cheddar 120 g masła dwa żółtka szklanka mąki szczypta soli i pieprzu Przepis 1 Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Zimne masło(...)ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5 Pieczemy w 160 stopniach (termoobieg) do momentu, aż ciastka się zrumienią - około 15 minut. Zobacz też: Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą Artykuł Słone ciasteczka serowe pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
57. Pieczone szparagi w szynce Crudo z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniakami 219

akurat nie jest za gorąco, nie jest za zimno, więc można spokojnie na takowy się wybrać.  Dzisiaj proponuję prosty, aczkolwiek niesamowity w smaku przepis na pieczone szparagi w szynce Crudo. Niestety sezon na szparagi już dobiega końca, dlatego, jeśli znajdziemy na stoiskach, w warzywniaku ładny jeszcze pęczek, śmiało go bierzmy i ten ostatni raz rozkoszujmy się ich smakiem(...)wodą i odłamać stwardniałe końcówki (kiedy łamiemy je, trzymając je za same końce, powinny łamać się w odpowiednim miejscu). Zagotować wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucić łodygi. Gotować 1-2minuty, odcedzić i natychmiast schłodzić pod zimną wodą. 5-6 łodyg zawinąć w plastry Crudo i ułożyć na blasze wyłożonej sreberkiem lub papierem do pieczenia. Główki szparagów posmarować

Be Fit Be Strong
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach 141

ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Słoninę kroimy na małą kostkę i smażymy na dużej patelni na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Maksymalnie zwiększamy ogień i dorzucamy szynkę i cielęcinę (pokrojone w dużą kostkę). Obsmażamy do zrumienienia. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy razem przez jakąś minutę. Dolewamy nieco gorącej wody (nie dużo, tyle żeby do duszenia było(...)Dodajemy jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut. Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio

Marder&Marder Manufacture
Świąteczny jadłospis po mojemu, czyli wielkanocny stół pełen inspiracji w fotograficznym skrócie 161

made by Mama oczywiście ;) Udziec indyczy pieczony - zgadnijcie czyjej produkcji Kawior z jajami - czyjego pomysłu? Karkówka w majonezie i keczupie ... Wędlinki - obowiązkowo wiejskiej produkcji Mięso pieczone - na pierwszym planie szynka z dzika wg mojej Siostry Karkóweczka do chlebeczka Sałatki: jarzynowa oraz chińska wg Ewy Sałatka warstwowa - tym razem wg mojej Mamy Pasztet Mamy Hani of course Schabik w musztardzie pieczony(...)blogu z pewnością za jakiś czas się tu znajdzie. Chwilowo mam standardowy syndrom poświąteczny - brak weny twórczej spowodowany przekarmieniem, przejedzeniem itp.W końcu ileż można myśleć o jedzeniu, gotować i jeść

Kuchnia po mojemu
Krem z batatów i serka topionego 124

delikatnym posmakiem serka topionego- treściwa, sycąca, w słonecznym kolorze i kapitalnym smaku. Użyłam serka śmietankowego, ale zupa ta bardzo fajnie komponuje się również z serkiem topionym z dodatkiem szynki, gdyż zupa ziemniaczana lubi dodatek mięsa :) Możecie też zupę przygotować na  wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję na mięsie, ale oczywiście są wyjątki(...)olej do smażenia Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz bataty i zagotować. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju i przełożyć do do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat, serek topiony oraz suszony tymianek i chili, podgotować przez 2 minuty. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Saltim bocca 143

koniec połowę plasterka lub jeśli ktoś chce całą zwiniętą szynkę parmeńską. Całość spinamy wykałaczką, którą potem musimy pamiętać wyciągnąć ;) Kurczaka smażymy na odrobinie oleju, najpierw od strony gdzie ułożyliśmy szynkę, teraz solimy i pieprzymy wierzch, odwracamy i smażymy drugą stronę (nie za długo, bo kurczak dojdzie jeszcze w piekarniku, a lepiej żeby nie był za suchy). Kurczaka odkładamy na blachę(...)listki szałwii. Trochę rumienimy czosnek, a następnie wrzucamy do garnka kaszę żeby ją uprażyć. Po chwili dodajemy troszkę wina, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy wodę. Zasady gotowania kaszy jęczmiennej: ugotowanej na sypko: szklanka kaszy- 2.5 szklanki wody ugotowanej na gęsto: szklanka kaszy- 3.5 szklanki wody Kaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone

upichcic
Drożdżowe kanapki 231

już wiecie, jestem wielką fanką słonych wypieków - szczególnie gdy mogę zabrać je ze sobą na wynos, dlatego niezwykle ucieszyła mnie wygrana w lipcowej akcji Gotowanie za głosowanie . Maj i czerwiec to były dla mnie bardzo pracowite miesiące, dlatego teraz wreszcie mogłam trochę poszaleć w kuchni i przygotować m.in. drożdżowe kanapki. Inspirację czerpię z wielu miejsc, dzisiejsza pochodzi z piekarni. Kiedyś(...)łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 5 dag drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Nadzienie: Kilka ogórków konserwowych Pół czerwonej papryki Kilka plastrów szynki (w zależności od wielkości) Kilka plastrów sera żółtego Dodatkowo: Mak do posypania Jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Wymieszać mleko z wodą. Drożdże wymieszać z cukrem i zalać połową ciepłego płynu. Odstawić

Fabryka pomysłów
5 dań dla św. Mikołaja 99

nasza propozycja na obiady w tym tygodniu. Szukając inspiracji do gotowania od czasu do czas natrafiamy na przepisy ze Skandynawii, głównie ze Szwecji, ale nasza wiedza on tym co gotuje się po drugiej stronie Bałtyku jest skromna, niewiele wykraczająca poza pulpety z Ikei. Dlatego postanowiliśmy zbadać co potomkowie Wikingów i ich sąsiedzi wrzucają do garnka, a ponieważ w tym tygodniu(...)potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko. Zrobiony jest z bardzo podobnych składników z jakich smaży się placki ziemniaczane. Masę trzeba najpierw, jak klasyczny spód, zapiec, a potem wypełnić nadzieniem

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Dania dla św. Mikołaja 109

uważa jest Laponia, czyli północy region Finlandii. Szukając inspiracji do gotowania od czasu do czas natrafiamy na przepisy ze Skandynawii, głównie ze Szwecji, ale nasza wiedza on tym co gotuje się po drugiej stronie Bałtyku jest skromna, niewiele wykraczająca poza pulpety z Ikei. Dlatego postanowiliśmy zbadać co potomkowie Wikingów i ich sąsiedzi wrzucają do garnka, a ponieważ w tym tygodniu(...)potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko. Zrobiony jest z bardzo podobnych składników z jakich smaży się placki ziemniaczane. Masę trzeba najpierw, jak klasyczny spód, zapiec, a potem wypełnić nadzieniem

Niedzielny kucharz