Zostawiamy mięso w garnku z wodą do całkowitego wystudzenia (ja gotowałam wieczorem i zostawiłam do wystudzenia na noc). Ponownie stawiamy garnek z mięsem i tą samą wodą na gaz. Gotujemy kolejne 10 minut od chwili zawrzenia wody. Odstawiamy do wystudzenia (w garnku z wodą, jak poprzednio). Po wystudzeniu wyjmujemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin(...)wędliny do chleba znajdujące sie na blogu: Wołowina pieczona w niskiej temperaturze Schab pieczony w niskiej temperaturze Karkówka dojrzewająca Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim Schab dojrzewający paprykowy Najlepsza szynka drobiowa Szynka drobiowa Wydrukuj przepis The post Schab do chleba appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoprzepisy Możesz wybierać spośród lekkich przystawek, w których główną rolę ogrywa jajko – wypróbuj jajka z sosem miętowo-czosnkowym na bazie jogurtu lub jajka w gniazdach z kiełków z szynką i chrzanem . A może zamiast żurku zrobisz w tym roku krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą? Możesz skorzystać również z propozycji na dania mięsne, w tym oprócz bardzo prostego(...)kokosowym kremem i czekoladowymi jajeczkami, czyli pomysł na szybki, bezglutenowy deser A jeśli masz trochę czasu i lubisz zaskakiwać gości, to wykorzystaj skorupki od jajek (w trakcie przedświątecznego gotowania trochę ich się produkuje) i zrób jajcarskie Jaja Brownie Pobierz: Wielkanoc z Eat me Fit me Sprawdź też, co proponowałam w ubiegłym roku A może skusisz się na bezglutenowy mazurek? Wykonanie
Eat me! Fit me!trzecie danie jest idealne dla zabieganych oraz studentów. Pyszny obiad można ugotować w bardzo krótkim czasie, bez wielkich nakładów finansowych. SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej (może też być szynka) 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1/2 marchewki 1/2 pietruszki 1/2 białej częśći pora 3 ziemniaki 1 papryka (u nas pół żółtej i pół czerwonej) ostra papryczka - opcjonalnie(...)mocno rozgrzanym oleju, najlepiej partiami, aby nie obniżyć jego temperatury i nie spowodować, że wsiąknie w mięso. Ma się jedynie zamknąć, by zachowało jędrność. Prosto z patelni przerzucamy do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki, aż puszczą sok i razem z nim wlewamy do zupy. Kroimy marchew i pietruszkę i również dorzucamy do garnka. Teraz
Kuchnia od dwojgaBardzo syte danie obiadowe. Tradycyjne ziemniaki można zastąpić kaszą jęczmienną z soczewicą. Całość idealnie smakuje z sosem pomidorowym. Wszystkie smaki idealnie się przenikają! Gołąbki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 cukini 2 jajka 1/3 główki białej kapusty Sól Pieprz Dodatkowo: Kasza: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 0,5 szklanki soczewicy 3 suszone pomidory(...)Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe gołąbki. Mięso obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kasza: W garnku zagotowujemy wodę (delikatnie osoloną). Wsypujemy kaszę oraz soczewicę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Płyn powinien nam wyparować a kasza z soczewicą powinny być miękkie. Suszone pomidory siekamy na bardzo małe kawałeczki, mieszamy z kaszą. Przyprawiamy pieprzem. Sos pomidorowy
VioletoweKucharzenieKurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Z okazji imienin mój tata postanowił nas zaprosić do restauracji włoskiej Trattorii Mamma Mia zlokalizowanej na ulicy Karmelickiej w Krakowie. Zawsze zachwyca mnie odkrywanie nowych miejsc
Karola gotujeKawał soczystego, rozpływającego się w ustach mięcha, który wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy zamarynować noc przed, podsmażyć, dodać warzyw i zostawić na wolnym ogniu na 2
Nerds KitchenLubię ryż, choć wyjątkowo mało go jem. Dla siebie nigdy nie chce mi się gotować, a pozostali kręcą nosami i wytykają, że nie Chińczyki... Nie mam sił z nimi walczyć, więc po prostu odpuszczam. Jednak kiedy na ślubie Szwagra podali do jednego z dań takie panierowane kulki, to przepadłam! Jakie to było dobre! Wiedziałam, że będę próbować zrobić(...)arancini? Ja użyłam pieczarek, bo po prostu je lubię, kukurydzy i sera. Śmiało możecie użyć mięsa czy zielonego groszku, fajnym pomysłem jest też ser opatulony chudym, wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską. Do czego podać? Przede wszystkim do wszelkich mięs, gulaszy czy potrawek. U mnie był to kurczak w sosie warzywno pomidorowym, a gdy zostało, zjadłam z duszoną rybką
Kuchnia w czekoladziesmaków trzeba spróbować a przygotowując je przyjęcie zachwycicie gości. Składniki : 4 jajka 50 gr filetów anchois 2 garście roszponki łyżka majonezu 2 placki tortilli pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obrane i wystudzone rozdrabniamy widelcem dodając 1 łyżkę majonezu. Doprawiamy pieprzem. Pastą jajeczną smarujemy 2 tortille na którą układamy liście roszponki i anchois w pokazany obok sposób(...)placki smarujemy na grubość kawałków papryki czyli na ok 4-5 mm. Zwijamy dosyć ciasno i dokładnie. -------------------------------------------- Mechanik w kuchni ------------------------------------------- Składniki : 1 awokado ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny szynka długo dojrzewająca ser pleśniowy typu Lazur 2 placki tortilli Przygotowanie: Z awokado robimy guacamole (przecinamy awokado w pół wyjmujemy pestkę a resztę wydrążamy łyżką ze skórki i rozdrabniamy widelcem
Mechanik w kuchnitrudno dogodzić. Jedynie zdjęcia nie wyszły tak jakbym chciała 😕 tak czasami bywa,że mimo moich starań jest dosyć kiepsko. Cóż nie jestem fotografem. Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego np szynka, łopatka 1 marchewka 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryki 4 ziemniaki przecier pomidorowy sól,pieprz 3 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)wrzucić mięso,obsmażyć na rumiano. Dodać przygotowane wcześniej warzywa ( oprócz ziemniaków) i lekko wszystko przesmażyć, mieszając. Następnie całość zalać 5 szklankami przegotowanej wody. Dodać liść laurowy,ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 40 min. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy,aż zrobią się miękkie tj ok 15-20 min. Pod koniec dodajemy do smaku przecier
Niespełnione zdolności kulinarneimbir i ocet nadają mu jednak wyrazistości. Danie aromatyczne i rozgrzewające. Polecam! Gulasz wieprzowy z makaronem Składniki na 4 porcje: 600g szynki wieprzowej 2 marchewki 2 pory 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek startego imbiru (1cm) puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki octu(...)masła klarowanego kilka minut, przekładamy na talerz. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Pory kroimy w półplasterki, podsmażamy na łyżce masła aż lekko zmiękną, odkładamy na talerz. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Mięso oprószamy mąką ziemniaczaną i mieszamy aż mąka oblepi mięso. Wlewamy pomidory, bulion
Smak mojej kuchnikostka rosołowa", chyba się od nich uzależniłam. Ta ma w sobie jeszcze więcej aromatu, jest ciemniejsza od swojej poprzedniczki, kostki nr 1 . Dzisiaj np zastosowałam ją do przygotowania duszonej szynki w cukinii i kapuście, obłęd smakowy. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 150 g pora 100 g czerwonej papryki 150 g cukinii 3 ząbki czosnku 4 kulki ziela(...)Wszystkie składniki, czyli warzywa i zioła rozdrobnić jak najbardziej się da, można przepuścić przez maszynkę, włożyć do malaksera, blendera, cokolwiek. Dodać wino/wodę, sól i olej i gotować 40 minut, często mieszając, aby nam się nasz mikstura nie przypaliła, najlepiej użyć do tego garnka z grubym dnem oraz przykrywać całość sitkiem do gotowania na parze, bądź czymś innym
MamaOskarkasię nie stanie i nazajutrz po upieczeniu będą tak samo pyszne :) Składniki: Dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu "Gniazda" np Międzybrodzki ok 35 dkg mięsa mielonego z łopatki lub szynki 1 cebula biała 3 małe ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii ok 20g papryki czerwonej ok 20g papryki zielonej 4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią(...)duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente, tak by gniazdka się nie rozwaliły. U mnie niestety z gniazdek zostało "spaghetti" , po tym jak musiałam podejść do Synka, tylko troszkę
Kuchnia w czekoladzietarta - olej do smażenia - 750 mililitrów mleka - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 2 łyżki masła - 4 łyżki mąki pszennej - gałka muszkatołowa - sól Przygotowanie: Z ryby wyciągamy ości i rozgniatamy widelcem. Szynkę tudzież mortadelę kroimy w paseczki lub słupki. Przygotowujemy beszamel - w garnku rozgrzewamy olej z masłem i dodajemy mąkę (taka zasmażka pojawiła się już w jednym z wcześniejszych przepisów). Dodajemy mleko(...)bułce. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wcinamy zaraz po podaniu! :) Składniki na puree: - ziemniaki - słodka śmietanka (dowolna procentowość) - masło - świeże zioła: tymianek, bazylia, estragon, - czosnek Przygotowanie puree: Ziemniaki gotujemy i wrzucamy do blendera, miksujemy. Dodajemy masło oraz śmietankę - tyle, ile chcemy oraz tyle, by otrzymać pożądaną konsystencję. Dorzucamy zioła i czosnek, ponownie mieszamy i podajemy. Voila! Zainspirowane: Encyklopedia
Życie zamknięte w smakuPork from the wok Składniki. 25 dag szynki wieprzowej 1/2 strąka papryk 4 pieczarki 1 jabłko 2 łyżki oliwy Marynata. 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej Sos. 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 2 łyżeczki cukru Wykonanie. Mięso pokroić w cienkie paseczki. W miseczce połączyć(...)rozgrzać oliwę i smażyć przez 3 minuty na silnym ogniu zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok. Dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć 2 minuty, wszystko wymieszać, wlać sos i gotować ,stale mieszając, od chwili zawrzenia, na zmniejszonym ogniu jeszcze 1 minutę. Podawać z ryżem. Ja podałem z roladkami z kapustą
Kulinarny karnet Christophera