Naleśniki z nadzieniem ułożyć dosyć ściśle w formie do zapiekania, wysmarowanej uprzednio masłem. Przygotować sos waniliowy. W wysokim kubku wymieszać cukier, mąkę i niewielką ilość mleka na gładką pastę. Pozostałe mleko wlać do rondelka i podgrzać. Gdy zacznie wrzeć, dodać wcześniej przygotowaną pastę. Cały czas energicznie mieszać całość drewnianą łyżką. Gotować przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Odstawić
Świat Domowej Kuchnimożna przygotować na wiele sposobów. Ja przedstawiam Wam kurczaka pod pomidorową pierzynką. Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 250 g pieczarek * 2 mniejsze czerwone cebule * 1 puszka pasty pomidorowej * 2 łyżki oliwy z oliwek * ulubione przyprawy * sól Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż, przyprawić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki(...)podsmażyć i zdjąć z patelni. Następnie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć. Do cebuli dodać pieczarki i pastę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, co chwile mieszając. W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone piersi z kurczaka, na wierzch wyłożyć farsz pomidorowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20 minut. Najlepiej smakuje ciepłe
Zrób to smacznieząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce 60 ml sosu sojowego z niską zawartością sodu 1 łyżeczka pasty lub sosu chili 60 ml oleju sezamowego 400 g filetu z łososia, bez skóry, pokrojonego w 2 cm kawałki 150 g makaronu cukier do smaku Przygotowanie: W średniej miseczce wymieszaj skórkę(...)limonki, czosnek, imbir, sos sojowy, pastę chili, 2 łyżki oleju sezamowego i 1 łyżeczkę cukru, po czym włóż łososia i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie w większym rondlu doprowadź do wrzenia osoloną wodę, wrzuć brokuły i gotuj przez 2-3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową, wrzuć makaron i gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, po czym odcedź. W dużej patelni rozgrzej
karmelowycebula, grubo posiekana 1 marchewka, obrana i pokrojona w grube krążki 6 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1/2 - 1 szklanka bulionu 1 łyżka pasty pomidorowej gałązka rozmarynu 250 g pieczarek, przekrojonych na połówki sól, pieprz, mąka Przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą(...)osuszyć, przekroić na pół. W misie wolnowaru rozłożyć cebulę, czosnek i marchewkę. Na nich ułożyć mięso i pieczarki. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Gotować w ustawieniu low ok 8 godzin lub high 4 - 6 godzin
Stare Garytahini, sok z cytryny, sól, plus w wersji pomidorowej suszone pomidory. Jeżeli skład od razu mnie zachwycił to na pewno nie zdziwię Was pisząc, że smak również mnie zadowolił :) Pasty mają apetyczny, naturalny zapach, kremową konsystencję, nie za rzadka, nie za gęstą, dobrze wyważone składniki takie jak czosnek i sok z cytryny, dzięki czemu w efekcie końcowym powstaje coś pysznego(...)Hummus z suszonymi pomidorami jadłam po raz pierwszy, myślałam, że będą one dość intensywnie wyczuwalne, jednak ich smak jest bardzo delikatny, co mimo wszystko nie ubliża hummusowi :) Pasty są świetne na chrupiący chlebek, do warzyw krojonych w słupki, czy także jako dodatek do naleśników i innych potraw. KETCHUPY Jeden z powyższych ketchupów miałam już okazję próbować, kiedy
Zdrowie na języku :PDrukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania Czas całkowity 6 min Ilość porcji: 2-4 Składniki 2-3 banany* garść migdałów 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka pasty tahini rodzynki do dekoracji Wykonanie Banany obieramy i kroimy na plastry - wstawiamy do zamrażarki na min 2 godziny.** Migdały mielimy w blenderze o wysokiej mocy. 1 łyżkę odkładamy do miseczki(...)posypania lodów na końcu. Do zmielonych migdałów dodajemy masło orzechowe, pastę tahini i banany. Blendujemy na gładką masę. Jeżeli banany są zbyt mocno zmrożone, należy chwilę zaczekać i spróbować zblendować jeszcze raz. Nakładamy do pucharków, posypujemy mielonymi migdałami i rodzynkami. Uwagi *Banany powinny być dojrzałe, czym bardziej dojrzałe tym lepiej. ** Ja mam banany zawsze przygotowane w zamrażarce, jeżeli mroziły się
Apetyt na Zieloneświeże zioła sól + pieprz Jedyną pracą jaka towarzyszy tej sałatce, jest twarożkowa rolada. Robi się ją klasycznie, jak inne tego typu. Zioła z pieprzem ucieramy w moździerzu na wilgotną pastę, twaróg blendujemy z jogurtem i solą w proporcjach dających gęsty krem, w którym możemy "postawić łyżkę". Na foli spożywczej rozkładamy warstwy pasty i twarogu, a następnie rolujemy i chłodzimy. Dalej
Spektrum SmakuKolejna smaczna sprawa z serii "wymyśliłam to sama" :) Bardzo smaczna i zdrowa pasta, dlatego polecam Wam na śniadanie czy kolację, lub kiedy będziecie mieli ochotę w ciągu dnia:) Z dodatkiem orzechów włoskich, suszonych pomidorów i koziego sera, które nadają paście pięknego zapachu i smaku. Składniki: średnia wędzona makrela pół małej cebuli 2 suszone pomidory garść orzechów włoskich 2 jajka
Zasmakuj Kuchnipokrojonej w kostkę 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane ok. 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół ok. 12 zielonych oliwek zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju(...)etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami i czosnkiem. Wyłożyć ser i warzywa, znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 17 minut
Czerwień i błękittych ciasteczek, bo są "o niebo" lepsze! (około 13 sztuk) 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam koncentratu mąki bezglutenowej) (*) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 5 łyżek pasty tahini 5 łyżek oleju kokosowego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.) Z ciasta formować(...)stwardnieją.) (*) Ja użyłam gotowego koncentratu mąki bezglutenowej, ale można użyć dowolnej mieszanki np. z mąki ryżowej, owsianej, kasztanowej itp. Wtedy należy dodać jej odrobinę więcej. Pastę tahini i inne produkty można nabyć tu (klik w zdjęcie
Di gotujeDziś zjedliśmy pyszne i zdrowe śniadanie. Kanapki ze świeżo upieczonego chlebka z pastą z awokado. Awokado zawiera dużo witamin i innych ważnych składników odżywczych. Dzięki temu pasta jest bardzo zdrowa i pożywna. Przepis znaleziony kiedyś w internecie. Składniki: 1 miękkie awokado 5 łyżek serka śmietankowego 2 łyżeczki soku z cytryny kilka listków świeżej bazylii sól pieprz Awokado umyć
kuchnia doskimocne w smaku, lekko gorzkie, wyraziste – my nazywamy je w domu „lodami o smaku świeżo skoszonego trawnika”. Zieloną herbatę wsypujemy do miseczki i razem z zimnym mlekiem mieszamy na pastę. Nie przejmujcie się, jeśli wyjdą Wam grudki – przy mieszaniu z pozostałymi składnikami rozejdą się w masie i rozpuszczą. Śmietanę i mleko słodzone schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo(...)kulki. Jeśli zobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzajcie czy formują się już ‘soft peaks’. Do ubitej ‘na miękko’ śmietany wlewamy słodzone mleko skondensowane, dodajemy pastę z herbaty, całość dokładnie mieszamy trzepaczką balonową (ewentualnie dodajemy jeszcze barwnik spożywczy) i przelewamy do pojemnika. Pojemnik zakrywamy i zmrażamy lody minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc. Te lody
Karo in the Kitchensmaku Pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku 2 ząbki czosnku Oliwa do natarcia Ziemniaki po indyjsku: 1 kg młodych ziemniaków w mundurkach 50 ml wody 1 łyżeczka pasty z tamandarynowca ½ łyżeczki kminu rzymskiego 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego Jogurt naturalny do polania Świeża kolendra do posypania Sposób przygotowania: Sprawione dorady, myję, osuszam ręcznikiem papierowym(...)kratce do ryb, z każdej strony aż skóra stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam. Wodę zagotowuję w rondelku, dodaję pastę z tamandarynowca , cukier , kmin oraz starty imbir, gotuję aż uzyskam konsystencję syropu, wkładam ugotowane ziemniaki, mieszam, wykładam na talerze, polewam jogurtem naturalnym, posypuję świeżą kolendrą, podaję z grillowaną doradą. Smacznego
Wanilia i Kardamonkolejne potraktowanie hiper-organicznym nawozem. Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 2 łyżki masła czosnkowego 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka czerwonej lub żółtej pasty curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki startego imbiru skórka otarta z 1 limonki 150 ml mleczka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka soku z limonki 100 g suchego ryżu(...)garnka (lub rondla) po smażeniu krewetek wrzucić pokrojone w kostkę cebulę (drobno) i paprykę (grubo). Podsmażyć na średnim ogniu około 3 minut. Dodać imbir a po kolejnej minucie pastę curry, koncentrat i skórkę z limonki. Dobrze wymieszać. Wlać stopniowo bulion i mleko kokosowe, wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut. Na koniec gotowania dodać sok z limonki, ryż
zadanie-gotowanieKolejna niebanalna wegańska pasta kanapkowa. Smakuje na ciepło i na zimno. Może być dodatkiem do obiadu, śniadania i kolacji. Idealna propozycja dla wielbicieli zdrowego żywienia oraz osób na diecie. Składniki: 1 średni kalafior 5 łyżek sezamu 1 łyżka oliwy / masła klarowanego w wersji wegetariańskiej sól do smaku Przygotowanie (20 minut z gotowaniem kalafiora): - kalafiora ugotować(...)minuty co chwile mieszając, odłożyć 1 łyżkę do ozdoby - całość zblendować na nie całkiem gładką masę, przyprawić solą, posypać ulubioną zieleniną SMACZNEGO! Zobacz też Brokułowa pasta kanapkowa z prażonym słonecznikiem <klik
Pora na pora i pomidora