kiełki rzodkiewki po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżeczki pieprzu białego sól ziołowa sól Sos: 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 70 ml wody po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa(...)dodajemy mięso, oba pieprze i sól ziołową; dusimy dalej aż ryż całkiem zmięknie. Patelnię odkrywamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przecier z przyprawami zagotowujemy. Wodę, pastę i mąkę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się przecieru. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Ryż wykładamy na talerz, podajemy z sosem i kiełkami rzodkiewki
Czary - gary w kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Pasta z Ancho Chili to składnik, który jest często wykorzystywany w meksykańskiej kuchni. U mnie w przepisie na pieczone kotlety … Przeczytaj cały artykuł Post Pasta z Ancho Chili pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerduża zielona papryka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru pomidorowego 3-4 łodygi selera naciowego *przyprawa kreolska: 2 łyżki granulowanej lub suszonej cebuli 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki oregano 2 łyżki bazylii 1 łyżka tymianku 1 łyżka(...)smażyć 5 minut. Dodać pokrojoną kiełbasę i przyprawę kreolską, dokładnie wymieszać i podsmażać około 10 minut często mieszając. Dodać ryż i czerwoną fasolę, wymieszać, podsmażać kilka minut. Dodać pastę pomidorową, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille podawać na gorąco, można posypać szatkowanym szczypiorem i ostrym sosem. Post Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille
Pociąg Do Kuchnifileta z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego 3-4 łyżki oleju ryżowego 1 cebula-lepsza jest szalotka 1 jajko 1 czubata łyżka pasty tamandarynowej 50 g kiełków fasoli mung 2 łyżki pędów bambusa 3 łyżki kukurydzy 2 łyżeczki trzcinowego cukru 3 łyżki orzechów ziemnych niesolonych 1 łyżeczka ziaren sezamu Plastry limonki Sposób wykonania(...)rybnym oraz sojowym, wkładamy na godzinę do lodówki i marynujemy. Po tym czasie mięso przekładamy z pokrojoną cebulą do woka, obsmażamy na silnym ogniu kilka minut, dodajemy kiełki fasoli, pastę ta mandarynową, pędy bambusa i kukurydzę, doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym i całość mieszając smażymy kilka minut. Wbijamy jajko, energicznie mieszamy aż się zetnie. Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu
Wanilia i KardamonKalafior w roli głównej. Gotowany, upieczony, w całości lub w kawałkach, zmiksowany na pastę, z dodatkami lub solo. Jak kto woli. Ja kalafiora upiekłam z moją przyprawą Cajun . Jest niezwykle smaczny, aromatyczny, bardzo syty . Ma całkowicie inny smak niż kalafior gotowany. Z części upieczonego kalafiora zrobiłam sobie pyszną pastę. Jest ona doskonałym dodatkiem do chrupiących warzyw, jako kleks do zupy
Naturalna Kuchniakoniecznie. Ostatnio odczarowałam tą przyprawę, a wręcz pokochałam, zwłaszcza, że ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj kurkumę i mieszaj, mieszaj. Gotuj i mieszaj minimum 8 minut. Pasta zacznie gęstnieć. Idealna konsystencja to taka, aby nie spływała z łyżki, tylko w miarę zgrabnie się na niej trzymała. Tak przygotowaną pastę przechowuj w szklanym pojemniku w lodówce. Należy
greenscarfsyropie 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 1 duża kula mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy ROLESKI 1 niepełna łyżka pasty paprykowej ROLESKI Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy(...)mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos- wymieszany z pasta paprykową keczup, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowe tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był w środku. Na ciasto następnie wykładamy plastry mozzerelli i wysypujemy połostarkowany
Z Majeczką w kuchniuroczystościach rodzinnych, stanowią smaczną przekąskę. Składniki: 6 placków tortilli 0,5 kilogram mięsa mielonego 1 puszka meksykańskiego chli con carne Bonduelle 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej pasty paprykowej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso mielone, wszystko razem podsmażamy(...)Dodajemy meksykańskie chili con carne, koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową, smażymy razem na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką, pozostawiamy do ostudzenia. Na każdy placek tortilli nakłammy porcję farszu i zwijamy jak krokiety
Bajeczna Kuchniaucztę aromatów! Bo kuchnia egipska ewidentnie kojarzy mi się z bogactwem aromatów, różnorodnością składników i kolorami! Zainspirowała mnie do przygotowania na obiadek takiej o to pysznej sałatki! Zapraszam! SKŁADNIKI: PASTA EGIPSKA: - 1/2 bakłażana - 3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawa zatar (tradycyjna przyprawa egipska) - 1/2 szkl ugotowanej zielonej soczewicy - olej sezamowy (wedle uznania) - sparzone migdały Bakłażana nacinamy w kratkę, polewamy(...)migdały - 2 jajka - świeża bazylia - olej sezamowy Jajka smażymy jak sadzone, pamiętając o tym aby żółtko pozostało płynne. Na talerz wykładamy sałatę, pokrojone pomidorki, bazylię, jajka sadzone, łyżką układamy pastę. Całość posypujemy posiekanymi migdałami i skrapiamy mocno olejem sezamowym. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIprzygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 240 g mąki 200 ml mleka 100 g cukru pudru 2 jajka 60 g masła 1 łyżeczka pasty z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczki cynamonu Posypka 60 g masła 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Instrukcje Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cynamon(...)proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło i pastę z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i przy pomocy np. trzepaczki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do donuts'ów smarujemy oliwą (świetnie sprawdza się tu oliwa w sprayu). Ciastem wypełniamy każde wgłębienie
Wędrówki po kuchnitwarogu 250 g mascarpone 400 g jeżyn 200 g cukru pudru* 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch 330 g śmietany 18% 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty z wanilii Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno jak i boki tortownicy o wymiarach(...)składników. Masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 1 godzinę. Wierzch Schłodzoną śmietanę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder pastę z wanilii. Miksujemy na wysokich obrotach, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną polewę odstawiamy do lodówki. Po godzinie pieczenia polewę wylewamy na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy z powrotem
Wędrówki po kuchniciecierzycy 1/2 szklanki bazyliowego pesto* 4-5 łyżek oliwy z oliwek (użyłam aromatyzowanej truflami) 4-5 łyżek wody 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka pasty tahini *Bazyliowe pesto (całość miksuję na gładką pastę): ponad 1,5 szklanki listków i łodyg bazylii 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju 4-5 łyżek startego parmezanu
Mango PapajaSkładniki 340 g mąki 200 g masła 150 g cukru pudru 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szklanki gęstej, kwaśniej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Kruszonka orzechowa 150 g orzechów * 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Instrukcje W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier , posiekane orzechy(...)cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy
Wędrówki po kuchniLubię pasty jajeczne przede wszystkim dlatego, że można dowolnie je komponować, dodając ulubione dodatki. Dziś u mnie pasta jajeczna z tuńczykiem Smacznego! Składniki na kilka osób: 7 jajek 2-3 ogórki kiszone mała cebula pół puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='7 jajek
Kuchnia BazyliiZiarna prażymy na suchej patelni przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. 2. Liście czosnku myjemy i osuszamy, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji pasty. Otrzymane pesto można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 miesiące. Warto również zamrozić je w małych pojedynczych porcjach, można wtedy korzystać z niego cały(...)idealne są do tego małe worki do mrożenia. Pesto ma intensywny smak i warto je łączyć z makaronami, jako pasta do pieczywa lub dip z jogurtem naturalnym do grillowych mięsnych smakołyków
Apetyczna babeczka