Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym. Brzmi tajemniczo. A to po prostu czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym. Czarny makaron powstaje dzięki zabarwieniu go sepią, czyli atrament pozyskiwany z mątwy (czasem z kalmarów), jest bardzo czarny o lekko słodko-słonym smaku, co już dodaje bogactwa delikatnego rybnego smaku potrawie. Składniki: – 250 g czarnego makaronu (z sepią(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli czarny makaron z grzybami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnipałek kurczaka 2 ząbki posiekanego czosnku 60 ml sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki sezamu 0,5 łyżeczki pasty z kolendry 0,5 łyżeczki startego imbiru ( może być mielony) 3 łyżki miodu chilli do smaku (ja użyłam całą papryczkę) olej do woka ( do smażenia) 0,5 paczki makaronu(...)osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele, angielskie, liść laurowy, przyprawę 5 smaków, chilli i imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut co jakiś czas obracając
Niezły Młynekmożemy liczyć na orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie
W kuchni KatieWitajcie, mam dla Was przepis na zupełny rarytas!, ja jestem zachwycona smakiem tej cukinii. Dodatek pasty chili, czosnku i oczywiście najwyższej jakości oliwy z oliwek sprawia, że można się od tego uzależnić :). Cukinie należy wybierać małe, nie wyrośnięte, może być odmiana żółta i zielona, teraz mamy sezon więc trzeba korzystać. Składniki: 5 małych cukinii o długości(...)wyszły mi dwa słoiczki po 180 ml ) Zalewa: 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili 1/4 łyżeczki soli sok z 1/4 cytryny 5 ząbków czosnku, czosnek Polski intensywny i mocny, a nie Chińska podróbka 1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 mm. Na suchej patelni
Apetyczna babeczkaszczególnie te cukiniowe, coś na szybko, no, a dwa ostatnie pomysły całkowicie wegańsko ^^ Miłego dnia :) Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem Tu podobne, z tym, że z cukinią Cukiniowe gofry; z pastą ricotta-feta Cukiniowy omlet pełny sera żółtego, z pomidorem i keczupem
More food, love and dreamssię czymś zająć, a konkretnie iść na spacer, pobudzi to krążenie, a ono szybciej rozprowadzi lek przeciwzapalny. Nie zapominajmy oczywiście o higienie jamy ustnej, najlepiej zaraz po posiłku. Używajmy past bogatych w naturalne składniki, unikajmy fluoru który jak wskazuje wiele źródeł naukowych jest jedynie potrzebny zębom w pierwszym stadium ich rozwoju. Polecam stosować pasty z: Ksylitolem, miswakiem, olejem kokosowym, cynkiem
Kuchnia PROzdrowotnasuszonych borowików 50 g suszonych pomidorów 200 g kaszy pęczak 3 jajka sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu wołowego 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty z papryki chilli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 marchewki 1 cebula 1 łyżeczka majeranku, cząbru sól i pieprz do smaku Ciekawe składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pęczka ugotuj(...)dnie, następnie pozostałe liście napełniaj farszem i zakręć, gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Piętra przekładaj pokrojoną marchewką i cebulą posiekaną w piórka. Bulion wymieszaj z przecierem i pastą chilli, zalej gołąbki, dodaj przyprawy i wszystko gotuj na wolnym ogniu ok 2 h. Smacznego
Niezły Młynekmoja ulubiona wersja pasty z awokado. Składniki na 1 dużą porcję. Składniki: 1/2 dojrzałego awokado 1 jajko 1 garść kiełków rzodkiewki Sól, pieprz Ulubione pieczywo Przepis: Awokado przekrawamy na pół i z jednej połówki wydrążamy środek, następnie rozgniatamy go widelcem. W garnuszku gotujemy jajko na miękko. Po ugotowaniu, jajko schładzamy zimną wodą i obieramy(...)skorupki. Jajko dodajemy do awokado i również rozgniatamy je widelcem. Całość doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem, na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki. Pastę należy dokładnie wymieszać i podawać z dodatkiem pieczywa
Emcia Pichciwiosną - fiołkowego :) Składniki: 300g cukru kryształu (najlepiej drobnego) 150g świeżych listków mięty Przygotowanie: Miętowe listki umyć i dokładnie osuszyć. Listki umieścić w misie blendera i zblendować na pastę. Do miętowej pasty dodać cukier, utrzeć dokładnie, aż składniki się połączą. Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, suszyć około 24h od czasu do czasu mieszając, aby cukier się
Cakes By Kejtświeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki sosu rybnego świeży szpinak pomidor 150 ml mleczka koksowego 1 trawa cytrynowa lub pasta z trawy cytrynowej ząbek czosnku opakowanie makaronu sojowego lub ryż jaśminowy chilli Przygotowanie: 1. 250 ml wody zagotuj w garnku, dodaj pastę z trawy cytrynowej lub świeżą trawę, dodaj
AZgotuj!Wielki tydzień. Oczekiwanie. Post. Radość. Pasta soczewicy z aromatem dalekiego wchodu: kurkuma, kumin, gorczyca, kolendra... szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej 1 łyżeczka kurkumy, kuminu mielonego, gorczycy, kolendry papryczka czerwona 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego kolendra listki świeża 1/2 czerwonej cebuli Ugotuj soczewicę. Odcedź i ostudź.Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż(...)przyprawy wraz z koncentratem pomidorowym Dodaj do soczewicy. Wymieszaj. Dadaj drobniutko posiekaną kolendrę. Jeśli lubisz gładka pastę zmiksuj. Dodaj kosteczki czerwonej cebuli. Podawaj z grzankami
AZgotuj!Uwielbiam żółte sery, szczególnie te z dziurami, jednak czasami warto od nich odpocząć i zrobić sobie pastę kanapkową. Była cieciorkowa, soczewicowa... tym razem padło na pastę z bobu. Polecam wszystkim fanom tego warzywa :) Składniki: - 250 g bobu - kilka plastrów suszonych pomidorów - ząbek czosnku - kilkanaście czarnych oliwek - 1/4 szklanki oliwy z oliwek/oleju/ oleju z suszonych pomidorów - sok z ćwiartki cytryny - sól
Corner With RecipesMoże ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta z łososia* - 5 łyżek przecieru pomidorowego - 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry - 5 arkuszy ciasta filo - sól ,pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżeczka garam masala - olej rzepakowy/masło do posmarowania Filet z łososia pozbaw skóry, przetnij na 5-6 kawałków. Dopraw(...)solą, pieprzem i przyprawą garam masala. Odstaw do lodówki. W tym czasie w miseczce wymieszaj przecier z pastą curry. Ciasto filo przetnij na 4 części (na pół i jeszcze raz na pół). Ułóż na sobie 3-4 kawałki ciasta filo do środka włóż kawałek łososia, posmaruj z obu stron czerwonym sosem (po 2 łyżeczki na kawałek). Zawiń
Corner With Recipeswłożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki: 1 - 1 1/2 kg łopatki lub biodrówki (u mnie) wieprzowej 1 papryka czerwona(...)średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 korzeń pietruszki lub 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 2 -3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka ostrej pasty węgierskiej z papryki 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka tymianku sól do smaku
Kuchcik gotuje