dodatki: ok 40 dag tartego sera żółtego 1 kulka mozarelli kilkanaście plastrów sera wędzonego dobrego gatunku (najlepiej prosto od górala) konfitura z żurawiny 1-2 laski kabanosa (opcjonalnie) pasta pomidorowa sos czosnkowy Przygotowanie: Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i solą. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie z ciepłą (niegorącą wodą). Wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dosypujemy stopniowo mąkę(...)wielkością do posiadanych blaszek. Blaszki smarujemy masłem lub oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie - im dłużej będzie stało, tym bardziej bułowate i grube wyrośnie. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy żółtym serem. Rozkładamy na nim plastry sera wędzonego, na które wykładamy po małej "kuleczce" konfitury z żurawiny. Gdzieniegdzie rozkładamy pokruszoną mozzarellę. Ewentualnie kładziemy pokrojonego w plastry kabanosa. - jeśli
Kuchnia po mojemuprzepis jest właśnie dla Was :) Niestety, sklepowa wersja tego przysmaku jest bardzo kaloryczna, obfituje w sztuczne dodatki takie jak cukier, a także utwardzone tłuszcze. Nic ciekawego :) Wspominałam już o paście sezamowej tahini, która ma wiele zastosowań zwłaszcza w kuchni wschodniej. Ostatnio upodobałam sobie dodawanie jej do potraw na słodko. Przygotowywałam już owsiankę o smaku chałwy, a teraz zapraszam(...)pyszną jaglankę z dodatkiem plasterków banana :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki mleka 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini kupnej lub z tego przepisu 1/2 łyżeczki miodu plasterki banana Kaszę umieścić w garnku, wlać mleko i zagotować. Dodać tahinę i miód, gotować ok 4 minuty, wymieszać. Przełożyć do miseczki i podawać z plasterkami banana. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsmaki lubię najbardziej: Zupa krem czosnkowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą SKŁADNIKI: 200 g krewetek 1 cebula 1 cukinia pół litra bulionu warzywnego kukurydza z puszki łyżka zielonej pasty carry 50 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku sos sojowy, oliwa, sól, pieprz, papryka chilli Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulęi podsmaż chwilę, dodaj cukinie pokrojone w plasterki(...)zalej wszystko bulionem i gotuj aż cukinia zmięknie.Wrzuć połowę puszki kukurydzy oraz krewetki. Po chwili dodać pastę curry i mleczko kokosowe zmiksowane z pozostałą kukurydzą oraz zgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku sosem sojowym. Gotować jeszcze 5-10 minut. Świetna domowa egzotyczna zupka Smacznego
MarciochaKucharzypomidory 2 duże cebule 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku sól, pieprz Eros Pista- ostra pasta paprykowa natka pietruszki Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu wody, gotować do miękkości(...)minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone pomidory. Odcedzone ryby przebrać (tzn wyrzucić niejadalne części- głowę ogony płetwy, ości) i dodać do zupy. Zupę najlepiej doprawić oryginalną węgierską pastą paprykową. W każdym talerzu powinien znaleźć się ładny kawałek ryby. Zupę można posypać świeżą natką pietruszki. Pyszne wspomnienie wakacji
MarciochaKucharzypatisona SKŁADNIKI: 2 patisony papryka biała papryka czerwona 4 pomidory 2 cebule 2 kiełbasy 2 łyżki oleju sól, pieprz, oregano, lubczyk, bazylia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty paprykowej W rondlu z grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę,podsmażamy do zarumienienia. A po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: patisony(...)paprykę, pomidory Dusimy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy przyprawy. A na sam koniec łyżkę ostrej pasty paprykowej. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści. Do lecza idealnie pasuje podpieczona bułeczka:) Smacznego
MarciochaKucharzykrewetek 1 pierś kurczaka 2-3 ząbki czosnku zielony groszek z puszki 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w paście 1/3 szklanki białego wina 1 puszka pomidorów z puszki oliwa, natka pietruszki, sól, kurkuma Najlepiej zacząć od oczyszczania langustynek. Trochę to trwa... trzeba przeciąć ich brzuszki wzdłuż(...)zarumienienia. Dodać paprykę, groszek, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać paprykę w proszku (słodką oraz ostrą w paście), wlać białe wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Następnie włożyć obrane langustynki lub krewetki, wymieszać. Na wierzch położyć kilka całych
MarciochaKucharzykoniec wakacji... trochę jesiennie Zupa krem dyniowo- paprykowa SKŁADNIKI: 1 dynia hokkaido 3 czerwone papryki 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć(...)pokrojona w kostkę, na koniec dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Zeszkloną cebulę włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię (można obrać), paprykę (1-2 kawałki zachować do dekoracji), łyżeczkę pasty paprykowej i łyżkę ajvaru. Zmiksować dodając gorący bulion. Jeśli jeszcze trzeba doprawić. Podawać z serem feta, parmezanem, słonecznikiem oraz kawałkami pieczonej papryki Smacznego
MarciochaKucharzyKochani po weekendzie :) Dzisiaj szybko, bo mamy dużo zajęć. Wspaniała pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryczek jalapeno. Lubicie ostre pasty ? Jeśli tak to będzie Wam smakowała. Potrzebne będzie : 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków konserwowej jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Wszytko razem miksujemy
vegetaniesolą do smaku. Schab opłucz, osusz, usuń białą błonkę i ponacinaj na porcje, ale nie do końca. Zostaw około 1 cm mięsa niedokrojonego. Cały schab natrzyj przygotowaną wcześniej pastą z ziół. Schab zwiąż wzdłuż bawełnianym sznurkiem. Posmaruj resztą pasty. Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej olejem. Obrane i opłukane ziemniaki ( duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki ) ułóż obok schabu. Dopraw
Przepisy i porady kulinarneNajprostsza pasta do pieczywa. Nam kojarzy się z dzieciństwem i domem rodzinnym. Składniki: -wędzona makrela -cebula -olej -pieprz Makrelę pozbawiamy skóry i ości. Dzielimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę dodajemy do makreli. Dodajemy pieprz, skrapiamy olejem i dokładnie mieszamy. Pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach. Smacznego
Maminek kulinarnyJuż jakiś czas temu obiecałam sobie koktajl z dodatkiem pasty sezamowej. Słowa dotrzymałam dziś rano, choć początkowo zamysł był nieco inny. Pierwotnie koktajl miał powstać jedynie na bazie tahini i banana. Jednak po spróbowaniu stwierdziłam, że to nie jest to - smak był za bardzo mdły. Ostatnią deską ratunku okazało się wygrzebane z zamrażarki mango. Jego dodatek świetnie komponuje się(...)koktajl okazał się być aksamitną, kremową, gęstą owocowo-chałwową rozkoszą. Składniki: 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie ryżowe waniliowe) 2 dojrzałe banany 1 mango (mrożone lub nie) 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie) Wszystkie składniki, poza syropem, wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Spróbuj. Jeżeli koktajl wydaje Ci się zbyt mało słodki, dodaj syrop
Roślinna - blog wegańskimięsa mielonego z indyka 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczkę pasty węgierskiej 1 łyżeczka bazylii, tymianku, oregano,ziół prowansalskich, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku 150 g sera żółtego startego ( może być gouda) szczypiorek do dekoracji Wszystkie składniki znajdziesz tutaj(...)rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż mięso, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Wszystko podsmażaj ok 5 minut, dodaj puszę pomidorów i pastę węgierską, delikatnie osól. Dodaj zioła, opłukaną czerwoną fasolę i kukurydzę. Wysmażaj, aż farsz stanie się gęsty, wtedy dopraw do smaku. Delikatnie ostudź. Na każdego naleśnika nałóż po 2 łyżki farszu
Niezły Młynekczas leci, ale pogoda która nastraja tak lekko, wiosennie to jest to co lubię! * jeszcze świąteczny obiad * caprese najlepsza! * woda to podstawa - kombinujemy ze smakami * pasta, pasta! * uwielbiam makaron! * był ten dzień czekolady! * kawa być musi Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Martyoliwą, następnie dodać skórkę i sok z cytryny (najlepiej najpierw dodać trochę, lepiej doprawić później, żeby nie przesadzić:). Utrzeć w moździeżu liście bazylii z odrobiną soli - powinna powstać pasta z wyczuwalnymi kawałeczkami listków. Dodać bazyliową pastę do sosu, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i jeśli potrzeba sokiem z cytryny. Jak wyjaśnia Jamie - sos powinien być trochę zbyt kwaśny i trochę
Kulinarne Inspiracjewołowiny 4 ząbki czosnku 2 duże łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego* gałązka świeżego rozmarynu sok z 4 pomarańczy oliwa 1 łyżeczka Sambal Oelek (pasty z chilli) Przygotowanie Wyciśnięty czosnek, miód, sos sojowy, sok z pomarańczy, pastę chilli, posiekany rozmaryn i łyżkę oliwy dokładnie wymieszać. Wołowinę trzeba pokroić w paseczki i smażyć na dużym ogniu
Kulinarne Inspiracje