pasty - 13297 przepisów (strona:374/887)

Delikatna pomidorowa 111

SKŁADNIKI porcja rosołowa włoszczyzna ziele angielskie liście laurowe lubczyk natka pietruszki pasta pomidorowa w tubce makaron razowy rurki Lubella Przygotowanie: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół (gotujemy powoli, zupa ma pyrkolić) :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić(...)wywarze. Do wywaru pod koniec dodaję pastę pomidorową. Zupę zabielam dopiero podczas podawania jeżeli ktoś ma ochotę

ClauditteMissCooking
Hummus z awokado i kolendrą 175

przygotowany na bazie przepisu na gładki hummus (tu przepis) . Pyszny jak zawsze :) Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanka suchej ciecierzycy, 1/3 szklanka pasty tahini, 4 łyżki soku z limonki, 4 duże ząbki czosnku, 2 awokado, świeża kolendra, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, olej rzepakowy tłoczony na zimno, pieprz Cayenne lub ostra(...)malaksera (można odłożyć kilka całych ziaren do przybrania). Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, tahinę, sok z limonki i sól. Miksować ok. 3 minuty na gładką masę.   Żeby otrzymać pastę o aksamitnej konsystencji trzeba do zmiksowanej masy dodać ok. 1/5 szklanki lodowatej wody, dodając ją stopniowo nie przerywając miksowania. Po kolejnych 2 minutach dodać miąższ awokado, miksować na gładką masę

SzczyptaSmaQ
Walentynkowa zupa gulaszowa 117

pewnością druga połowa wyhaftowanego ręcznie serca nawet nie zauważy, ale zupkę na 100% zapamięta:-) Składniki: 280 g łopatki bez kości 150 g kiełbasy jałowcowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pasty paprykowej ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków(...)malutkich garść żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w krążki. Przełożyć do miski i przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże słupki, fasolkę ugotować w osolonym wrzątku dosłownie 2 min ( tak żeby nie była za miękka ). Na patelni roztopić

Gaździnka warzy
Spaghetti z mięsem i selerem naciowym 101

cebula 100 g makaronu 2 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku pół żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek só l, pieprz szczypta tymianku i imbiru łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 łyżki śmietany  1 łyżka sera Ricotta opcjonalnie do udekorowania Gorgonzola Przygotowanie:   Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim mięso, przyprawić i dodać drobno pokroj oną cebulę(...)Dodać wszystk o do mięsa i chwilę smażyć. Śmie tanę wymieszać  z Ricottą i dodać do mięsa ( w razie potrzeby doprawić ) . Dobrze wszystko połączyć i na koniec dodać pastę paprykową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z e sosem, posypać szczypiorkiem i Go rgonzolą...... Smacznego

Gaździnka warzy
Szybkie danie z ryżu, kurczaka i mrożonych warzyw 334

zabiegany. U mnie to był wyjątkowo zabiegany dzień :) składniki * 1 opakowanie mrożonych warzyw (brokuł, marchewka, kukurydza) * 1 saszetka kolorowego ryżu (100 g) * 1 filet z kurczaka * 1 łyżeczka czerwonej pasty curry * sól, pieprz * pieprz cayenne * zioła prowansalskie     Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu . Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym(...)dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać pastę curry, chwilę podsmażyć, dodać warzywa mrożone, podsmażyć do momentu, aż puszczą wodę, dodać przyprawy, przykryć pokrywką i na delikatnym ogniu dusić miękkości warzyw (tak aby były al dente). Następnie dodać ryż, wymieszać (w razie potrzeby podlać niewielką ilością przegotowanej gorącej wody) i doprawić do smaku

Mix smaku
Zakwas żytni 126

chlebek, zapraszam:)  Dzień I: 200 gram mąki żytniej razowej typ 2000 200 gram przegotowanej ciepłej wody Wykonanie: Mąkę i wodę umieszczamy w dużym słoiku i mieszamy na gładką pastę. Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu. Dzień II: 100 gram maki żytniej razowej typ 2000 100 gram wody 100 gram mieszanki z 1 dnia(...)resztę wyrzucamy albo przekazujemy dalej, ja nie wyrzucałam i też jest ok) Wykonanie: Mąkę, wodę i miksturę z dnia pierwszego mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy przykryte ręcznikiem papierowym na 24 godziny w ciepłe miejsce. Dzień III, IV,V,VI, 100 gram mąki żytniej razowej typ 2000 100 gram wody 100 gram mikstury z poprzedniego dnia Wykonanie: Miksturę z poprzedniego

Krakowskie smaki Ani
Mój idealny hummus ;) 132

Pierwszy hummus, który robiłam to TEN . Był pyszny, bardzo smaczny. Sam hummus bardzo mi zasmakował, dlatego postanowiłam przyrządzić go ponownie. Jednak tym razem, zmieniłam proporcję i nie pożałowałam pasty sezamowej, dzięki czemu hummus stał się jeszcze smaczniejszy! To najlepszy hummus jaki robiłam! Tak, tak, wiem, że robiłam go dopiero drugi raz :D . Ten przepis na pewno zostanie ze mną(...)daję ok. 40 minut gotowania.  Z sezamu przygotuj tahini. Przepis TUTAJ . Ugotowaną ciecierzycę odsącz z wody, ale jej nie wylewaj! Do malaksera wsyp ugotowaną cieciorkę, dodaj przygotowaną pastę tahini, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystkie pozostałe składniki. Miksuj do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji

Zdrowie na języku :P
ROLADKI Z BAKŁAŻANA I PASTĄ Z PESTEK SŁONECZNIKA I DYNI 142

afrodyzjak... Walentynki się zbliżają wielkimi krokami, także można wykorzystać na kolację randkową :-) Składniki:  bakłażan łyżka jasnego ostu winnego  sól, pieprz oliwa  gałązka pietruszki lub oregano  pasta z pestek dyni i słonecznika  Sposób przyrządzenia: Bakłażan umyć, pokroić wzdłuż na plasterki obieraczką do warzyw lub ostrym nożem ( uwaga na palce), posypać solą, odstawić na ok. 10 min.Gdy(...)puści sok, opłukać, osuszyć. Wymieszać oliwę, ocet winny, sól, pieprz i zamarynować bakłażana. Odłożyć na kolejne 10 min. Następnie usmażyć na patelni grillowanej. Na przestudzone plastry warzywa nałożyć pastę - przepis  tu , zwinąć w roladki. Ułożyć na talerzu, ozdobić pietruszką lub oregano. Kupić wino i spędzać fantastycznie czas

pieprzny smaczek
Sushi: Maki z pieczonym łososiem 313

Dodatki do sushi: sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć) wasabi (można pominąć, to ostra pasta) marynowany imbir (można pominąć, ja za nim nie przepadam) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g specjalnego ryżu do sushi 1 opakowanie (6 szt.) suszonych alg morskich(...)serek Philadelphia sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć) wasabi (można pominąć, to ostra pasta) marynowany imbir (można pominąć, ja za nim nie przepadam)'; document.write(" "); Ryż do sushi można przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja robię go z wykorzystaniem wskazówek, które znalazłam kiedyś w książce

Poezja smaku
Dwie pasty z awokado 162

manganu, żelaza, cynku, fosforu oraz witamin A, B2 i B3 Do tego wszystkiego trzeba jeszcze dodać błonnik. To "kopalnia" tłuszczy nie nasyconych Awokado jest po prostu zdrowe i przepyszne. Pasta pierwsza - Awokado z kolendrą potrzebujemy: - 1 awokado - sok z cytryny - sól, pieprz - garść kolendry Awokado umyć i obrać. Razem z kolendrą wrzucić do pojemnika i z przyprawami zblendować na jednolitą(...)masę. Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło z makaronem. Pasta druga - Awokado z jajkiem  (coś w stylu guacamole) potrzebujemy: - 1 awokado - 1 jajko ugotowane na twardo - kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren) - sól, pieprz - sok z cytryny Akokado umyć, wypestkować i rozdusić widelcem. Z pomidorów pozbyć się pestek i pokroic w drobną kostkę. Jajko pokroić

Szybko Tanio Smacznie
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 158

wiecie, że wypiekany jest od ponad 12 tysięcy lat?! Najstarszy chleb, jaki udało się znaleźć archeologom pochodzi z Krety i liczy ponad 6100 lat. Prawdopodobnie pierwszy chleb miał postać pasty powstałej ze zmieszania zbóż i wody. Jak to się stało, że powstała? Do dziś nie wiadomo czy pasta została zrobiona celowo czy była dziełem przypadku. Wiemy za to, że pierwsze

KUCHARNIA
Chaos i róg obfitości. Bread cones. 126

owinięcia ciasta wokół foremki do rurek i upieczenia rożków, które można nadziać czym tylko mamy ochotę.   Bread cones idealnie nadają się na karnawałowe przyjęcia - jeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek, goście chętnie będą sami nadziewali rożki i komponowali swoje ulubione przekąski. To także świetna propozycja na przyjęcie dla dzieci - możecie zamienić te bułeczki na lubiane przez dzieciaki(...)jajkiem z mlekiem oraz posypać sezamem lub makiem.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego hot-doga:) Smacznego! *cytaty pochodzą z Mitologii Jana Parandowskiego oraz Mitów Greckich dla dzieci i młodzieży **pomysł na bułki-rożki pochodzi z tej strony (klik

KUCHARNIA
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 158

Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju(...)czemu może częściowo zastąpić różne skrobie oraz tłuszcz - zmniejszając tym samym kaloryczność pokarmu. Jest też dobrym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów) oraz piany białkowej. Można ją także dodawać do past warzywnych, twarożków, pasztetów - wszędzie tam, gdzie przyda się coś stabilizującego, zagęszczającego lub wiążącego

w mojej kuchni
"magiczne ciasto"-"torta Magic" 314

gocce di aceto , aggiungere all'impasto mescolando delicatamente . La massa viene versato in uno stampo di alta 20x20 , cuocere a . Di 160 gradi per un'ora . La pasta cosparsa di zucchero a velo e servire ben freddo . E abbiamo un ciasto.ciasto 3 strati meglio quando raffreddato a lasciare la ferita per formare uno strato di agosto ... ps.przed cuocendo la pasta

w mojej kuchni
Szpecle, kluseczki---Speckle-noodles 158

cucchiai - cipolla - Cipolle verdi   -pieczarki   -oliwki ESECUZIONE Uova intere dovrebbero essere guidati in una ciotola , versare l'acqua , aggiungere mąkęi combinano składniki.Dokładnie Impastare la pasta fino a quando non ci saranno grumi Ora aggiungere il sale , mescolare e lasciare per 10 minuti . Nel frattempo , cucino acqua salata . Szpecli a fare uno speciale " dispositivo(...)quello che ti piace , allora ti piace quello che hai. È possibile utilizzare grattugia di verdure . Una pentola di acqua bollente mettere il marciapiede , versare una porzione di pasta e spatola di plastica li strofinare in acqua . Vieni gnocchi irregolari . Far bollire mentre entrando nel vivo . Pronto szpecle tradurre in una ciotola Modo di somministrazione szpecli dipende gustu.Przysmażone

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania