pasty - 13297 przepisów (strona:381/887)

Hummus z suszonymi pomidorami 109

Hummus-pasta z ciecierzycy to swietna alternatywa dla plasterka wedliny na kromce pieczywa.Pasztet jest bardzo smaczny,pozywny ma duza wartosc odzywcza.Cieciorka bowiem zawiera duzo wiecej zelaza niz np.fasola,takze swietnie sprawdzi sie w diecie wegeterianskiej..Idealnie nadaje sie jako smarowidlo do chleba w towarzystwie np. ogorka kiszonego czy pomidora i nie tylko tego suszonego.Dzisiejszy pasztecik ciecierzycowy wzbogaca smakowo i kolorystycznie(...)dodatek suszonych pomidorkow z zalewy.Polecam,bo jest naprawde wysmienity.Przepis na hummus tradycyjny znajdziecie tutaj: hummus-kanapkowy-pasztet. Skladniki: puszka ciecierzycy 8-10 suszonych pomidorkow z zalewy 2-4 lyzki pasty sezamowej 1 zabek czosnku 1 lyzka soku z cytryny sol,pieprz bialy ulubione ziola.kilka lyzek zimnej wody mineralnej spora szczypta kuminu Wykonanie: Ciecierzyce odsaczyc na sitku z zalewy .Ja dodatkowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba ghanosh-bakłażanowe smarowidło do chleba 128

Baba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i sezamowe tahini. Paste te najczesciej je sie z pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc(...)jako baza do kanapek. Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini.Calosc doprawiona sokiem z cytryny,oliwa i sola.Wsrod przypraw spotyka sie czosnek,cebule,pietruszke,miete,kumin albo papryke. Skladniki: 2 baklazany 1 zabek czosnku 2 lyzki tahini 2 lyzki soku z cytryny sol wedzona papryka oliwa Wykonanie: Baklazany ponakluwac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryka faszerowana warzywami i ryżem-pyszna 266

czerwonej pasty curry-opcjonalnie(...)pokroic w kostke. w rondelku rozpuscic 1 lyzke masla,dodac make i mieszajac doprowadzic do jednolitej konsystencji.Nastepnie caly czas mieszajac wlac mleko kokosowe wymieszanez woda,az sos zgestnieje.Zagotowac.Przyprawic czerwona pasta curry,sola i pieprzem. wlaczyc piekarnik na 190°C.Przygotowac naczynie do zapiekania. na patelni rozpuscic pozostala lyzke masla.Wrzucic pokrojna w kostke cebulke,lekko poddusic.Dodac starta marchew i pokrojonego pora

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Por duszony w mleku kokosowym 162

jego wartosci odzywcze. Jest znakomity.Sprobuj,a sie sam przekonasz! Skladniki : 2 pory-bez gornych ,mocno zielonych czesci 1/3-1/2 szklanki mleka kokosowego sol,pieprz zielona natka pietruszki 1/3 lyzeczki czerwonej pasty curry imbir-opcjonalnie 1 lyzka masla ghee Wykonanie : odciac korzonki,bardzo dokladnie wyplukac ziemie,ktora zebrala sie pomiedzy liscmi,az do bialej czesci.Najlepiej przeciac go wzdluz(...)SMACZNEGO ! .UWAGI:bez dodatku pasty curry i imbiru jest rownie pyszny. Wowczas zamiast zielonej pietruszki dodaj koperek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowany łosoś z sałatką truskawkowo-melonową 177

mieta,najsmaczniejsza podana mocno schlodzona.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 4 filety z lososia norweskiego -700-800 g sol sok z limonki lub cytryny 2 plaskie lyzeczki pasty curry olej Salatka truskawkowo-melonowa przepis tutaj: klik Wykonanie: swiezego lososia,koniecznie ze skora umyc,osuszyc i pokroic na porcje (mrozonego wczesniej rozmrozic) rybe skropic sokiem z cytryny i posolic,nastepnie(...)posmarowac pasta curry.Pasta jest bardzo ostra,wiec ilosc jej musisz dobrac indywidualnie tacke lub patelnie grillowa wysmarowac olejem przy pomocy pedzla lososia ulozyc skora do dolu i piec kilka minut,do zrumienienia skory.Nastepnie opiekac po 2 minuty z pozostalych 3 stron.Odlozyc lososia na bok (bedzie jeszcze surowy w srodku),najlepiej przykrytego folia aluminiowa ,by doszedl.W ten sposob upieczony losos bedzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane ogórki 163

drobną kostkę, tak samo pokroić cebulę. Twaróg umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i jogurt. Wszystko wymieszać aby powstała gęsta pasta. Ogórki umyć, obrać ze skórki i za pomocą kulkownicy wydrążyć środki. Środek ogórka napełnić przygotowaną pastą. Gotowe ogórki pociąć na plastry i podawać na śniadanie lub przekąskę

Ewa w kuchni
Kotlety ze słonecznikiem 274

przekroić na pół i ugotować. Złożyć po dwie połówki i włożyć rozmaryn. Pestki słonecznika wsypać do rozdrabniacza, dodać masło, żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz, natkę i utrzeć na gęstą pastę. Słonecznik może być grubo rozdrobniony. Kotlety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Wraz z tłuszczem przełożyć do naczynia(...)blaszkę .Posmarować pastą słonecznikową i zapiekać 10 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z ziemniaczkami i jeżeli możemy z tłuszczykiem wytopionym podczas zapiekania

Kulinarny karnet Christophera
Mięsne kwiaty z farszem 140

blogerki  Kuchnia u Broni Moje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam. SKŁADNIKI 2 duże podwójne piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów 1 cebula 1 marchewka  1/2 pora 1 opakowanie sera mozzarella nici do związania mięsa 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki sosu sojowego przyprawa do kurczaka sól, pieprz(...)uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem. Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera.  Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy. Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia

W kuchennym oknie Ewy
Bakłażan smażony 151

Kupiłam bakłażana, bo chciałam przygotować dip z bakłażana, pasty sezamowej, czosnku i oliwy. Niestety zapomniałam kupić pastę sezamową, więc trzeba było coś innego wymyśleć… i zupełnie niechcący wyszło mi to cudo… Super chrupiący, delikatny bakłażan smażony, który w połączeniu z czosnkowym sosikiem po prostu uzależnia! Właściwie w mojej kuchni rzadko przygotowuję bakłażana, ale to chrupiące cudeńko będę częściej

UgotujmyTo.pl
2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla 301

czarnego pieprzu Przygotowanie: Na około 40 minut przed grillowaniem odstawić jagnięcinę do pomieszczenia w temperaturze pokojowej. W międzyczasie w małej misce wymieszać oliwę, rozmaryn, sól i pieprz do wytworzenia pasty. Przygotowaną pastą natrzeć całą jagnięcinę. Przy pomocy ostrego noża w jagnięcinie wyciąć małe szczeliny i włożyć w nie plasterki czosnku. Przygotować grilla rozgrzewając go do około 250 stopni. Pod ruszt

naRuszcie
Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington 198

pieprz Dzisiaj wyjątkowy przepis dla smakoszy lubiących polędwiczkę. Kiedy znudzi się już nam tradycyjne serwowanie obiadu, zachęcam do wypróbowania tego przepisy na soczyste mięsko, otulone delikatną i aromatyczną szynką, pastą z pieczarek oraz chrupiącym ciastem francuskim. Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na półplasterki, a następnie przesmażyć 2-3 minuty(...)rozgrzanej oliwie po ok. 1 min. z każdej strony i odstawić. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie ułożyć na nim plastry szynki i posmarować je pastą grzybową. Polędwiczkę dobrze posmarować musztardą (najlepiej za pomocą pędzelka) i położyć na szynkę (około 5 cm od krawędzi ciasta francuskiego). Teraz wszystko razem ściśle zawinąć jak roladę, mocno ściskając

Świat Domowej Kuchni
Czerwone curry z kurczakiem 365

łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego łyżka masła duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g czerwonej pasty curry puszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego 200 ml słodkiej śmietanki 36% 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili(...)czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy. Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut na małym ogniu

Świat Domowej Kuchni
Kurczak cytrynowy z woka 320

kurczaka przez ok. 4 minuty ciągle mieszając. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zlewamy olej z woka. SOS: Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę. Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę, Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści. Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy temperaturę

Ostra na Słodko
Kukurydza na ostro 286

cytryny – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kukurydzę odsączamy z zalewy. W moździerzu tłuczemy kminek , posiekany czosnek , kolendrę , sól , posiekaną zieloną chili i drobno posiekaną cebulę na gładką pastę. Na patelni roztapiamy masło , dodajemy pastę i smażymy ok. 5-7 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy zmiażdżoną czerwoną papryczkę chili , a następnie kukurydzę i smażymy jeszcze kilka minut

Ostra na Słodko
Domowa bulionetka warzywna. 167

garnka o grubym dnie wkładamy przygotowane produkty, dodajemy wodę, olej i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie podgrzewamy przez 45 min, ciągle mieszając. Po tym czasie można pastę jeszcze zmiksować. Powstałą pastę przekładamy do słoika. Przechowujemy ją w lodówce

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania