pasty - 13297 przepisów (strona:383/887)

Gniazdka z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i parówką 191

wielu wypieków. A zaoszczędzamy sporo czasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich. SKŁADNIKI: 1 opakowanie cista francuskiego dwie parówki 2 łyżki pasty  z suszonych pomidorów WYKONANIE: Rozkładamy płat ciasta francuskiego i smarujemy pastą z pomidorów  . Na to kładziemy dwie parówki, od brzegu i zwijamy tak, jak roladę Kroimy na cienkie płaskie

W kuchennym oknie Ewy
Bułeczki śniadaniowe 158

Posmarować olejem . Można posypać ziarnem.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i  180 przez 20 min.  Bułeczki pysznie smakują  z domową pastą  Smaczna pasta z tuńczyka SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Wieprzowina po birmańsku 212

inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki na trzy porcje wieprzowiny po birmańsku: 500 g karkówki wieprzowej 3/4 szklanki wrzątku 40 g pulpy tamaryndowej łyżeczka pasty krewetkowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 2 małe suszone papryczki chilli 1 łyżeczka kurkumy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Pulpę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy(...)kroimy w 2 cm kostkę, czosnek ucieramy na tarce. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i pokruszone papryczki chilli, Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurkumę i pastę krewetkową, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mięso. Przesmażamy kilka minut i zalewamy wodą tamaryndową. Dusimy przez godzinę co jakiś czas mieszając (pół godziny pod przykryciem, a następnie pół godziny

Tajskie smaki
Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels 196

recipe in English Szybkie małże w czerwonym sosie curry (1 porcja) Składniki: 500 g świeżych i oczyszczonych małż 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej 1 łyżka oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 % posiekana kolendra lub pietruszka do podania grzanki z bagietki Przygotowanie: W większym garnku rozgrzej na małym ogniu(...)olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie małże się otworzą (wrzuć wszystkie nieotwarte). Dodaj mleko kokosowe lub śmietankę, wymieszaj, po czym przykryj garnek

karmelowy
Arroz vedre, czyli zielony ryż 201

minut Składniki: 250 g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 400 ml bulionu  (przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej )* sól morska pieprz * Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek chłonie płyn inaczej. Wykonanie: Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w mniejsze części. Wkładamy do blendera, dodajemy 3/4 natki(...)pietruszki, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Blendujemy zostawiając delikatne grudki.  Na patelni rozgrzewamy pozostała oliwę i przesmażamy na niej ziołową pastę, do momentu, kiedy zacznie mocno pachnieć. Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i smażymy cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Następnie ryż zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym

Kulinarne przygody Gatity
Zupa dyniowa z marchewką 221

dyniowa z marchewką Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g  pure z   pieczonej dyni 5 szklanek bulionu (przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej  lub   bulionowej pasty mięsnej ) 2 marchewki 2 ziemniaki 1 puszka mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1,5 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki ostrej

Kulinarne przygody Gatity
Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana 261

wodą i mąką. Po wymieszaniu odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 14-16 godzin. Optymalna temperatura wynosi 21 °C. Tuż po wymieszaniu zaczyn będzie miał konsystencję dość zwartej pasty. Składniki (na 9 bułek): 332 g zaczynu 273 g mąki pszennej chlebowej 159 g letniej wody 9 g soli 8 g świeżych drożdży 9 g kminku 6 g zmielonego słodu(...)pieczenie, aby w razie zbyt mocnego przypiekania się bułek przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Zaczyn ma konstystencję gęstej pasty. Uformowane bułki czeka końcowe wyrastanie. Upieczone bułki na sobotnim słoneczku. Bułki bliżej. Bułki jeszcze bliżej. Bułka cała i bułka przekrojona. Miękisz, ciemny od żyta. inspirowała książka Chleb. Jeffrey Hamelman

Grahamka, weka i kajzerka
Zupa pomidorowa / Tomato soup 122

Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth 4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste  makaron / pasta 1 marchewka (pokrojona w kostkę) / 1 carrot (diced) 6 ziaren ziela angielskiego / 6 grains of pimento 4 listki liścia laurowego / 4 leaves of bay leaf szczypta koperku  / pinch of dill 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Zupę można podawać ze grzankami oraz jogurtem naturalnym (śmietaną) lub bez. ***** Before you start to cook the soup, get ready carrots and pasta. We pour the broth into the pot (first boil the broth) with water and we add the carrots, bay leaf and pimento. We put the pot on the gas and cook

Projekty ze smakiem
Pomysł na śniadanie. 201

Ważne aby było treściwe, dało nam niezłego kopa na cały ciężki dzień i było zdrowe. U nas często rano na stole gości pieczywo Wasa , jest wręcz stworzone do past kanapkowych. Idealnie pasuje do wędliny, jest zdrowsze od białego pieczywa i można je przyjemnie chrupać w ciągu dnia bez obaw o zbędne kalorie. Z całej gamy produktów bez obaw każdy wybierze(...)coś najlepszego dla siebie. Osobiście polecam.  Przepis na pastę ze zdjęcia znajdziecie

Malinowe Pocałunki
Pasta z twarogu, świeżej bazylii i suszonych pomidorów 172

Jakiś czas temu robiłam podobną pastę z suszonych pomidorów . Dzisiejsza jest z dodatkiem kaparów, czosnku i świeżej bazylii. Uważam, że równie pyszna…   Składniki: 250 g twarogu 2 łyżeczki kaparów 4 suszone pomidory w oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 pęczka świeżej bazylii szczypta cukru sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz bazylii dokładnie zmiksować(...)gładką masę. Bazylię posiekać i dodać do pasty. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Oryginalny smak
Jajka zięcia 392

jajka 3 szalotki 2 papryczki chili 2 gałązki kolendry 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki cukru palmowego (można użyć trzcinowego) 1/3 szklanki oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki pasty tamaryndowej Przygotowanie: Jajka gotujemy i obieramy. W woku rozgrzewamy olej i smażymy w nim jajka. Co jakiś czas odwracamy je, aby równo się zrumieniły. Wyjmujemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Szalotki(...)papierowy ręcznik. Chili kroimy w paseczki i wrzucamy na ten sam gorący olej, tylko na kilka sekund. Wyjmujemy i również przekładamy na papierowy ręcznik. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy pastę tamaryndową, sos rybny i cukier. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Jajka przekładamy na talerz, posypujemy usmażoną szalotką i chili. Wszystko polewamy sosem i posypujemy posiekaną kolendrą

Oryginalny smak
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 175

cebulka 500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 ząbki czosnku 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 15 g grzybów mun 1 marchewka 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 3-4 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Makaron(...)imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym. Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu. Smacznego

Oryginalny smak
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 167

niedroga przekąska z lampką wina w przerwie zwiedzania. Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Więcej o toskańskich kanapeczkach napisałam w tym wpisie . Ser pecorino Będąc w Toskanii koniecznie musicie odwiedzić miasteczko Pienza, które słynie

Chilli Czosnek i Oliwa
Curry z polędwiczką 170

wiór, przesuszona, albo tak gumowa, że mogłaby robić za trampolinę. Żeby przypadkiem taka się nie stała, zaserwujemy ją dzisiaj w curry. A dokładnie w curry zielonym. Możecie wykorzystać pastę domową z … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
KOKTAJLOWE KANAPKI 210

imprezę.  Dekoracja kanapek zależy oczywiście od naszej fantazji i inwencji :) Zachęcam do zrobienia, nie potrzebujemy dużo czasu ani wielkich umiejętności, żeby wyczarować te małe przekąski :) Potrzebujemy: chleb pumpernikiel pastę jajeczną (przepis  TUTAJ ) łososia ogórek konserwowy koperek Z chleba wykrawamy kieliszkiem okrągłe kanapki lub jeśli uda nam się kupić, kupujemy gotowe już małe okrągłe kanapki (m.inn. firma Benus(...)coś takiego w swoim asortymencie). Każdą kanapkę smarujemy pastą jajeczną i dekorujemy wg uznania łososiem, ogórkiem, salami czy innym ulubionym dodatkiem

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania