Czas przygotowania: 15 minut +1,5h pieczenia Ilośc porcji: 4 Składniki: 1,5kg żeberek Kilka ząbków czosnku ( oryginalnie główka) 4 łyżki ostrej papryki 4 łyżki słodkiej papryki 4 łyżki pasty pomidorowej 3 łyżki majeranku 2 łyżki octu winnego i 80ml wody ( oryginalnie 100ml wytrawnego wina białego) Sól i pieprz Żeberka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na dogodne(...)kawałki. Smarujemy pieprzem, solą i majerankiem. W moździerzu ucieramy słodką paprykę, ostrą i pastę pomidorową. Dolewamy do tego wina lub naszą modyfikację w postaci octu winnego z wodą. Mieszamy wszystko, a następnie smarujemy kawałki naszych żeberek. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Czosnek kroimy w paseczki i układamy między kawałkami żeberek. Do naczynia można wlać jeszcze nieco wody. Zamykamy i wkładamy
Kolizje Smakówoliwki i doprowadź wszystko do wrzenia. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 min ., aby oliwki i pomidory nasiąknęły winem. Rozdrobnij czosnek i skórkę pomarańczową na pastę. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć do niej migdały. Podsmaż przez 1-2 min. uważając, aby się nie przypaliły. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj pastę z czosnku
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W dzieciństwie znałam tylko bób gotowany, który wyłuskiwaliśmy ze skórek z jednego garnka. Nie przypuszczałam wtedy, że można z niego wyczarować tyle wspaniałych dań - kanapkową pastę , sycący gulasz czy orientalny pilaw . Albo kolorową, letnią sałatkę, idealną na obiad czy kolację w upalny dzień. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z bobu, rukoli i pomidorków koktajlowych podana z kremowym(...)niej bób przez ok. 5 min. Odcedź, przepłucz zimną wodą i poczekaj aż przestygnie. Obierz ze skórek. Składniki pesto umieść w pojemniku robota kuchennego i zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby rozrzedź łyżką wody, ja tak zrobiłam. W misce umieść bób, pomidorki przekrojone na połówki i liście rukoli. Polej pesto i wymieszaj. Podawaj z bagietką i białym winem
Chilli Czosnek i Oliwaśrednie cukinie 200 g kiełbasy chorizo 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 400 g całych pomidorów z puszki łyżka oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pasty węgierskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Cebulę, czosnek, kiełbasę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy. Przerzucamy do dużego garnka i dodajemy pomidory szklankę wody i paprykę pokrojoną(...)kostkę, a po ok 15 minutach gotowania dodajemy cukinię również pokrojoną. Dodajemy pastę węgierską i doprawiamy gotujemy ok 1,5h na małym ogniu. Podajemy ze szczypiorkiem i świeżym pieczywem. Smacznego
Niezły Młynekcynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki. Pozostałe dziewczyny częstowały m.in. tartaletkami wytrawnymi, burgerami, różnego rodzaju muffinami, ciastami, ciastkami, lemoniadą, domowym chlebem i pastami do chleba ( była pasta z bobu, był różowy hummus ) i wieloma innymi pysznościami. Kto nie był, niech żałuje i przybędzie podczas kolejnej edycji Pikniku Smakoszy. Udział w takim wydarzeniu
kolorowotorcikowoBardzo smaczna pasta z awokado do smarowania pieczywa. Szczególnie polecam osobom unikającym mleka, idealnie zastępuje masło lub serek. Do pasty w wersji słonej świetnie pasuje plaster domowej wędliny i pomidor. Składniki: awokado szczypta soli łyżeczka soku z cytryny Przepis pochodzi ze strony Mami
w kuchni i w ogrodzieprzyjemności! Jak je zrobić? Potrzebujemy: - 150 g masła (niesolonego) - 125 g jasnego cukru trzcinowego - 100 g drobnego cukru do wypieków - 1 jajko plus dodatkowe żółtko - 2 łyżeczki pasty waniliowej (można też użyć ekstraktu waniliowego) - 300 g mąki pszennej - 0.5 łyżeczki sody - około 200 g łezek czekoladowych * opcjonalnie można dodać też żurawinę, orzechy, rodzynki itp. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Rozpuszczamy(...)masło w małym rondelku. Odstawiamy by się lekko przestudziło. W międzyczasie mieszamy cukry. Dodajemy ostudzone masło i mieszamy. Gdy masa stanie sie jednolita, dodajemy jajko, żółtko oraz pastę waniliową. Znów mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz sodę i dalej mieszamy. Na sam koniec dodajemy łezki czekoladowe i krótko mieszamy. Z powstałej masy lepimy kulki o średnicy 3-4 cm. Następnie układamy
W mojej holenderskiej kuchnichciałam otruć teściową). Werdykt? Curry z kurczaka w sosie saté może na stałe wejść do naszego jadłospisu. Potrzebujemy (na 4 porcje): - 1 łyżkę oleju roślinnego - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 2 łyżki masła orzechowego - 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej w nieduże kawałki) - 400 ml mleczka kokosowego - 1 czerwoną paprykę (pokrojoną w małe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną(...)wariant) * opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych liści kolendry (jeśli ktoś lubi) Zuzia - zawsze pierwsza w kuchni i gotowa do degustacji :) Rozgrzewamy olej w woku i wrzucamy po chwili do niego pastę curry oraz masło orzechowe. Smażymy przez parę minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka, obtaczamy w powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor
W mojej holenderskiej kuchniwiem co, kruchutkie a mąż podsumował je w sposób następujący - "smakują prawie jak prawdziwe" :) Potrzebujemy: - 500 g curku - 400 g słodzonego mleka skondensowanego - 100 g masła - 2 łyżki pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Cukier mielimy w blenderze lub młynku do kawy na puder. Przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko skondensowane, dodajemy masło oraz pastę waniliową. Włączamy kuchenkę i czekamy
W mojej holenderskiej kuchniktóra będzie jakby rdzeniem naszych cupcakes. Potrzebujemy: - 110 g miękkiego masła (niesolonego) - 75 g miałkiego cukru do wypieków - 75 g ciemnego cukru trzcinowego - 2 łyżki mleka - 1 łyżka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) - 150 g mąki - szczypta soli - 50 g czekoladowej posypki Za pomocą miksera na średnich obrotach, mieszamy masło z cukrami do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy mleko(...)inaczej się połamią) Krok 3. Krem maślany. Potrzebujemy: - 45 g mąki pszennej - 240 ml mleka o temperaturze pokojowej - 200 g miękkiego masła - 200 g cukru pudru - 2 łyżki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Do garnka z grubym dnem wsypujemy mąkę i dodajemy mleko. Całość ubijamy przy pomocy trzepaczki do momentu aż znikną grudki. Garnek stawiamy na małym ogniu i cały
W mojej holenderskiej kuchniUwielbiam go jako smarowidło do kanapek. Zamknięty w słoiczku i przechowywany w lodówce może być ponad tydzień. Przepis znaleziony tutaj (klik) Składniki: - 1 szklanka suchej ciecierzycy - 1 szklanka jasnej pasty tahini - 1/3 szklanki lodowatej wody - 3 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 1,5-2 łyżeczki sody - sól Dodatkowo: - dobra oliwa, - posiekana natka pietruszki, - mielona wędzona papryka (lub zwykła(...)pojedyńcze ziarenko będzie się dawało łatwo rozgnieść w palcach. Nie mogą być białe i suche wewnątrz, tylko muszą być maślane. Ugotowaną cieciorkę odcedzić, przepłukać, przełożyć do naczynia wraz z pastą tahini, ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Zmiksować całość na bardzo gładką masę. Użyłam do tego ręcznego blendera. Do gęstej masy dolewać stopniowo zimną wodę i cały czas miksować
Smaczne Zdroweonion chopped in feather 1 small carrot chooped in slices 2 cloves of garlic 300- 400 ml of vegetables broth 1 tbsn of olive oil salt, sweet paprika, basil pasta Fillet of cod cut into small pieces, salt and keep aside. Fry the onion and garlic on olive oil for 5 min., add tomato sauce, carrot, basil and boil(...)pieces of cod and boil everything until cod softened (for about 10 min.). Season at sweet paprika and salt and boil for next 10-15 min. Served with pasta (or garlic toast
bastalenakilka pieczarek garść kukurydzy starty żółty ser papryczka piri piri Żółty ser połączyłam z drobno pokrojoną papryczką piri piri i kukurydza. Pieczarki podsmażyłam na oliwie. Płaty tortilli wysypałam częścią pasty serowej, na to ułożyłam pieczarki i dodałam resztę sera. Przykryłam drugim płatem tortilli. Całość podsmażyłam na suchej patelni, aby ser się rozpuścił i pokroiłam w ćwiartki. Jajka pisklaki 3 jajka(...)czerwona papryczka jalapeno 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chili sól, pieprz Żółtka z drugiej miseczki wymieszałam z majonezem, przyprawami i porządnie wymieszałam (można zmiksować lub zblendować dla uzyskania efektu pasty). Paprykę i jalapeno bardzo drobno pokroiłam (zostawiłam część do dekoracji), a następnie wymieszałam z masą żółtkową. Wypełniłam nią pozostałe połówki jajek. Całość udekorowałam paseczkami papryki i krążkami jalapeno
bastalenaCebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, cynamon, ostrą papykę, kurkumę, goździki i wszystkie składniki umieszczamy w misce i blenderujemy aż do powstania jednolitej masy (pasty). W tym samym rondlu rozgrzewamy kolejne 3 łyżeczki oleju i smażymy pastę aż do momentu, aż olej całkowicie zniknie. Następnie dodajemy mleko kokosowe. W momencie,gdy powstały sos zacznie się
Emcia Pichci