rustykalny i pyszny wieniec drożdżowy... zobaczcie sami! :) Wspominałam wcześniej, iż do zrobienia pesto (przepis tutaj: klik ) będzie Wam potrzebny ketchup bardzo dobrej jakości - jest to warunek konieczny, aby Wasza pasta była wyśmienita. Ze swojej strony polecam bardzo ketchupy firmy Ogródek Dziadunia ( klik ), od których "uzależniła się" cała nasza rodzina. Właściwie od czasu gdy posmakowaliśmy je po raz pierwszy, w naszym
Garniec MagaliePasta jajeczna - wykonanie thermomix Składniki : 30-40 dkg cebuli przekrojonej na pół 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 1-2 łyżka świeżego koperku (opcjonalnie) 1 szczypta pieprzu 1 łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki łagodnej musztardy Wykonanie : Do naczynia miksującego włożyć cebulę przekrojoną na pół , rozdrobnić 3 sekundy , obrót
Aromatyczne PodróżeCukinia w tym roku bardzo ładnie obrodziła więc postanowiłam z nią poeksperymentować padło na pastę kanapkową która równie dobrze może być vege bigosem, gdyż smakuje niemalże identycznie. Na podkręconą bigosową wersję przyjdzie jeszcze pora, ale jeżeli szukasz innych inspiracji z wykorzystaniem cukinii zapraszam do pozostałych przepisów: Zapiekanka serowa z cukinii Sałatka z cukinii z marchewką Ananasy z cukinii Cukinia
PychotkaaaMyślę, że po przygotowaniu tej pasty już nigdy nie skuszę się na sklepowy gotowiec. Jest naprawdę smaczna i co ważne dobrze doprawiona. Polecam na śniadanie, na świeżym pieczywie smakuje najlepiej:). 6 jajek L 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki chrzanu 50g sera typu cheddar sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, wraz
Szefowa kuchniSzybka i pyszna pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów. Składniki: 3 szklanki mrożonego groszku (lub puszka groszku) 4 suszone pomidory mały jogurt naturlany pieprz szczypta papryczki chili sok z połowy cytryny Przygotowanie: Groszek ugotuj w osolonej wodzie, następnie na sitku przelej go zimną wodą. Groszek przełóż do miski, dodaj jogurt, suszone pomidory
Kukuleczkipestek dyni ♥ odrobina soli *filiżanka =250g Wykonanie: Nasiona konopi zmieliłam w młynku. Fasolę rozgniotłam widelcem, dodałam do niej drobno posiekany czosnek, pestki dyni, konpie i sól. Wymieszałam i gotową pastą posmarowałam pieczywo. Składniki: ♥ filiżanka nasion konopi ♥ filiżanka groszku (ugotowanego) ♥ 3-4 łyżki natki pietruszki ♥ 2 ząbki czosnku ♥ 1/3 filiżanki oleju ( w wersji mniej tłustej można użyć wody) ♥ odrobina soli ♥ makaron
Kasia SarnaZauważyłam, że ostatnio coraz więcej osób zajada się "smalcem" na bazie fasoli. Ja również bardzo lubię jego smak, jednak jest to dla mnie typowa pasta kanapkowa, zdecydowanie za mało tłusta, aby nazywać ją smalcem. Poniżej pomysł na coś bardziej kalorycznego ;) Składniki: ♥ 350ml oleju kokosowego bezsmakowego ! ♥ 250g pieczarek ♥ 100g granulatu sojowego (myślę, że drobno pokruszone kotlety sojowe też dadzą radę) ♥ duża
Kasia SarnaŁatwa i szybka w wykonaniu pasta z zielonego groszku - idealna do kanapek, naleśników, makaronów. Czytaj więcej
Kasia SarnaWśród wszystkich past kanapkowych te z awokado goszczą u mnie najczęściej. Tym razem awokado w towarzystwie zieleniny. Czytaj więcej
Kasia SarnaCiecierzyca często stanowi bazę past kanapkowych, które robię. Zarówno tych na słono jak i na słodko. Dziś prezentuję wersję urozmaiconą o prażone ziarna słonecznika, koperek oraz musztardę. Czytaj więcej
Kasia Sarnateraz też będę jadł!" Mam nadzieję, że Pan słowa dotrzyma i nie będzie już wyrzucać jedzenia do śmieci, tylko znajdzie dla natki zastosowanie w kuchni :) Ja zrobiłam pastę, inspirując się przepisem na pesto. Czytaj więcej
Kasia Sarnaszafki i do lodówki, pozornie pusto, ale nie tak całkiem ;) Znalazłam kilka skarbów - puszkę białej fasoli, pół słoiczka chrzanu, niedawno zakupiony olej konopny i niezastąpioną quinoę. Co oznaczało triumf, pasta będzie i to nie byle jaka. Kocham takie „coś z niczego” :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 puszka białej fasoli 3 - 4 łyżki chrzanu 1 łyżka oleju konopnego świeżo
Quinoa Raz!słyszę masło makrelowe/ pasta makrelowa Ciągle mam przed oczami chwile kiedy moja mamusia uświadomiła mi, że ją robi sama. Było dla mnie nie do uwierzenia to. Cudownie jest miec 8 lat i odkrywać świat. Teraz oczywiście robie ją sama, chociaż mamy chyba lepiej smakowała ;-) Czytaj więcej
Pasja tworzeniabobu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Warto więc połączyć bogate w witaminy i minerały nasiona z równie zdrową oliwą z oliwek ( najlepiej wybrać tę tłoczoną na zimno) i sporządzić pastę, nie tylko zdrową ale tez i pyszną. składniki 500 g bobu 8-10 ząbków czosnku 70-100 ml oliwy z oliwek sól, pieprz sposób przygotowania Bób zalewamy wodą
Miód i pieprz