szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki pokrojonych truskawek 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchów Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wysokiego garnuszka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę. Stopniowo dodawać wodę(...)rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Moim ulubionym dodatkiem do takich naleśników jest farsz serowo-truskawkowy z nutą wanilii. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt, pastę waniliową i ewentualnie dżem niskosłodzony. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojone w drobne kawałki truskawki. Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min dla równomiernego podgrzania do kuchenki
Grunt to przepis!smaku, była krucha, do tego aromatyczna i pikantna. Faszerowane Roladki można przygotować z kurczaka, indyka, ale do przygotowania roladek nadaje się również schab wieprzowy. Polecam również: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Roladki schabowe faszerowane pastą miętową, szynką i serem Roladki drobiowe z pietruszką i serem Do przygotowania 2 porcji pikantnych roladek z kurczaka wykorzystałam: – 1 pierś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowoc, które w polskiej kuchni coraz częściej zaczyna znajdować wszechstronne zastosowanie. Do tego jest bardzo smaczny i zdrowy. Rozdrobniony z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu idealnie nadaje się jako pasta kanapek. Pokrojone w kostkę lub w plastry awokado doskonale nadaje się też do sałatek. Pasta z avocado i sałaty Chłodnik z avocado Ja postanowiłam dodać pokrojone w kostkę awokado do sałatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjako wędlina, pokroić roladki na skos w 1 cm plastry. Roladki wyszły doskonałe w smaku, były kruche i aromatyczne. Polecam! Polecam też Pikantne roladki z kurczaka Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Roladki schabowe faszerowane pastą miętową, szynką i serem Roladki drobiowe z pietruszką i serem The post Roladki z kurczaka z serem i pomidorami appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażenia pulpecików przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, curry (u mnie: przyprawa kofta curry), łyżeczka kurkumy, świeżo starta gałka muszkatołowa, pół posiekanej natki pietruszki, suszone oregano, 1 łyżka pasty pomidorowej, łyżeczka brązowego cukru, garść świeżych listków tymianku - oczywiście w ilościach wedle własnego gustu Przygotowanie: Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, oregano i pastę pomidorową. Kolejno wbijamy
Symfonia SmakówUdało mi się kupić piękne filety z łososia, musiałam więc je podać w oryginalnej oprawie;):) Postanowiłam przyrządzić go w nieco słodkiej wersji, z dodatkiem brzoskwiń i sera oraz pasty czosnkowej i aromatycznej pietruszki. Całość wieńczą chrupiące orzechy włoskie... Składniki: 4 filety z łososia, 2 brzoskwinie, 4 plastry sera, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanych(...)łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki masła. Przygotowanie Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 30minut do lodówki. Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć filety. Polać łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st. Brzoskwinie obrać
Z miłości do słodkościpiekarnii albo pyszna jajecznica. Tym razem byl ciemny, pelnoziarnisty chlebek i przepyszne guacamole, a do tego dodatki jakie kto lubi. Guacamole przewaznie zjadamy do chipsow nachos, ale jako pasta do kanapek smakuje rownie wspaniale. Zaluje tylko, ze takie poranki sa tylko dwa w tygodniu. Guacamole skladniki: 1 awokado sok z polowy limonki maly zabek czosnku sol, pieprz kilka suszonych pomidorow(...)wykonanie: Z awokado wyciagamy pestke, obieramy ze skory. Rozgniatamy widelcem. Doprawiamy sokiem z polowy limonki, wycisnietym czosnkiem, sola i pieprzem. Do mojej pasty dodatkowo posiekalam kilka suszonych pomidorow. Wszystko mieszamy i podajemy z chipsami lub jak ja jako paste do kanapek. Smacznego
Przysmaki Karolkiparmezanu 1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca sol, pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą na pastę. Sznycelki z indyka rozbijamy, doprawiamy solą. Pastę szpakowo-serową dzielimy na 4 porcje. Każdy ze sznycelków smarujemy porcją farszu, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Smażymy z każdej strony
Przysmaki Karolkiuwielbia nasz 2.5 letni synek. Jest pyszna, a roznorodne dodatki- powoduja jej niepowtarzalny smak. Skladniki: 2 lyzki veg oleju lub orzechowy ( peanut oil ) 1 lyzka zielonej Thai curry pasty ok 0.5 kg wieprzowiny 2-3 cebule pokrojone w pol talarki 6 szczypiorkow 2 szalotki poszatkowac glowka brokul 400 ml mleka kokosowego 3 kaffir lime leaves swieza kolendra do posypania Wykonanie(...)garnka (smazyc- dusic) az miekkie ok 30 min w czasie smazenia dodac Thai paste ( ja dzisiaj dalam czerwona , poniewaz skonczyla mi sie zielona- sa trzy rodzaje Thai pasty- zolta- najslabsza, zielona medium, czerwona-ostra ) 2 . Wylozyc mieso na talerz, wrzucic cebule, szczypior I szalotke smazyc 2-3 min, dodac brokuly-smazyc dodatkowo 3 min. 3. Nalac mleka kokosowego, dodac lime
Smaki EdytyZapraszam na niesamowite danie, pochodzące z kuchni azjatyckiej...o walorach zdrowotnych ryb nie muszę pisać :)- ale o mieszance mleka kokosowego I pasty curry - musze. ....rozkosz dla podniebienia...pychotka...zachęcam do spróbowania :) Składniki: sok z jednej limetki 4 łyżki rybnego sosu( fish sauce) 2 łyżki Thai soja sos 1 świeżej papryczki chilli 350 gr ryby monkfish 350 gr łososia(...)mleka kokosowego 3 kaffir lime liści 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 szklanka ryżu jaśminowego pokrojona pietruszka Wykonanie: przygotować marynatę: sok z limetki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki thai sosu I pokrojona papryczka chilli-wymieszać w miseczce. Pokroić rybę. Zalać marynatą. Przykryć I odłożyć do lodówki na 1-2 godzinę lub na całą noc :) Do woka wlać mleko kokosowe
Smaki Edytyowoców morza nie muszę nikogo przekonywać :) Dzisiaj ekspresowy obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy : Składniki: 2 łyzki oleju szczypiorek 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 150 ml bulionu kurczakowego 4 kaffir liście ok 400 gr łososia ok 250 gr krewetek 1 łyżka sosu rybnego 2 łyzki sosu sojowego ryż, natka(...)pietruszki lub kolendry Wykonanie: Na rozgrzanym oleju smażymy szczypiorek I imbir ok 1 min. Dodajemy paste curry. ( Pamiętajmy że pasta curry jest ostra- jak dodamy za dużo możemy nie zjeść :) ) Smażymy 1 minutę Dodajemy bullion kurczakowy, kaffir liście, mleko kokosowe. Trzymamy ok 1 min do połączenia składników. Dodajemy łososia. Trzymamy od momentu zagotowania ok 2-3 min.Teraz
Smaki Edytydodałam zieloną ) , żeby uważać , jak nie lubimy dań na ostro. Zmniejszamy porcję wtedy do pół łyżeczki. Myśle , że to danie może się stać ulubionym daniem w naszej kuchni. * Pasta curry- mamy trzy rodzaje- żółta- najmniej ostra, zielona- średnia I czerwona bardzo ostra. Składniki : 3/4 szkl ryżu basmati 250 gr mięsa mielonego 100 gr fasolki szparagowej 100 gr kukurydzy ( baby(...)pieczarek 1 kiełbasa - podwędzana 1-2 łyżek pasty curry 1 cebula 2 łyżki oleju 400 ml rosołu z kostki kurczakowej Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę I wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki- smażymy następne 2 min. Dodajemy mielone- obsmażamy by mięso nie było rózowe. W międzyczasie na patelni obsmażamy pieczarki. Dodajemy paste
Smaki Edytysokiem pomarańczowym, sosem chilii , cukrem i solą. Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Delikatnie posolić. Oprószyć mąką. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. * odkrojone kawałki również(...)zamarynować i potem usmażyć - robię z nich potem pastę rybną lub udawanego fishburgera Podajac skropiłam świeżym sokiem z pomarańczy
Buniabaje w kuchniobtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować(...)kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać. Dusić kotlecik pod przykryciem kilka minut obracając w trakcie duszenia. Kotlety na moment wyjąć z patelni. Włożyć w sos odsączoną fasolkę . Na fasolce ułożyć kotleciki . Przykryć
Buniabaje w kuchnizakupy to trzeba je spożytkować . Przydały się do marynaty . Składniki: 2 filety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy 1/2 czerwonego grejpfruta 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej olej z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Przygotować marynatę z soku z mandarynki, grejpfruta,2 łyżek oleju , pasty cytrynowej, szczypt soli. Zalać filety z Tilapii
Buniabaje w kuchni