powstały 2 płaty ze skórą. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pietruszkę bardzo drobno usiekać. Posypać szczyptą soli i pieprzu . Polać łyżką oleju. Dodać otartą skórkę z cytryny i wymieszać na pastę. Halibuta lekko ponacinać ( skórę i od środka- uważnie by sie nie rozpadł) i w nacięcia wetrzeć pastę pietruszkową. Skropić łyżką oleju. Patelnię rozgrzać. Na gorącą ( suchą ) położyć skóra
Buniabaje w kuchniKolejna moja wielkanocna propozycja na świąteczne śniadanie to jajka faszerowane. Wybrałam pastę jajeczną z dodatkiem oliwek i świeżych ziół z odrobiną majonezu. Spróbujcie tego połączenia. Składniki : * 6 jajek Farmio ugotowanych na twardo * 2 łyżki majonezu * garść czarnych oliwek * kilka listków świeżej bazylii * rzeżucha * sól, pieprz * szczypta czarnuszki Przygotowanie : Jajka przekroić na pół, ostrożnie wyciągnąć żółtka. Rozgnieść je z majonezem(...)Przyprawić, dodać posiekane zioła oraz pokrojone w drobną kostkę czarne oliwki. Tak przygotowaną pastą nadziewać połówki jajek. Posypać odrobiną czarnuszki, świeżo mielonym czarnym pieprzem obłożyć połówkami oliwek oraz posypać rzeżuchą. Idealnie smakują z pomidorową salsą
Magiczne Życie Martymiąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis znajdziecie tu ---- > Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron z pastą z włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy. MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka gotowana (z rosołu
W kuchni Karmel-itkiŁososia opłukuję, jeśli ma skórę, delikatnie ją usuwam (za pomocą noża do filetowania ryb). Imbir, paprykę, otarta skórkę z cytryny, sól, pieprz oraz oliwę czosnkową łącze ze sobą, na pastę. Jeśli nie mamy takiej oliwy, możemy pomieszać zwykłą oliwę z oliwek wraz z odrobina mielonego, suszonego czosnku. W tak przyrządzonej pastą obtaczam dokładnie rybę. Na patelni rozgrzewam łyżkę
W kuchni Karmel-itkiCebulę siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam wraz z cebulą. Doprawiam pieprzem. Nie solę - będzie feta. Kiedy puszczą sok, odsączam je, a następnie miksuję na pastę. Szpinak wrzucam na patelnię, rozmrażam i podsmażam. Dodaję do niego pokruszony ser typu feta, staram się go nieco roztopić, rozkruszyć. Do tego wrzucam pastę pieczarkową, wszystko razem przesmażam
W kuchni Karmel-itkipieczenia z czubkiem sos waniliowy: szklanka kremówki 2-3 łyżki cukru brązowego 1/2 laski wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Sałatę miksuję wraz z olejem na gładką pastę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Jajko ucieram z cukrem brązowym na kremową, puszystą masę (około 3-5 minut). Wanilię przecinam wzdłuż, wyskrobuję ziarenka i dodaję(...)utartych jajek. Następnie na zmianę dodaję i mieszam po łyżce pasty z sałaty i mąki z proszkiem, wszystko musi odbywać się bardzo delikatnie. Masa, natomiast, musi być gładka i jednolita. Najlepiej użyć silikonowych foremek do muffinek, ale jeśli takich brak, zwykłe foremki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną mąki. Foremki napełniam do 3/4 wysokości, wkładam
W kuchni Karmel-itkiłasny;/ 2-3 porcje opakowanie makaronu Mie 150 g zielonego groszku 1/2 małego brokuła 1 opakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron przyrządzam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą(...)brokuły zachowały soczysty kolor. Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, wrzucam odcedzone grzyby. Następnie dorzucam zielony groszek. Smażę wszystko razem, wrzucam blanszowane brokuły i pędy bambusa. Przesmażam. Następnie dodaję śmietankę, pastę curry, dokładnie mieszam. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem. Podduszam razem około 2-3 minuty. Podaję z makaronem Mie. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidobre. W sklepach pojawia się co raz więcej kolorowych warzyw i owoców. Ja z utęsknieniem czekam na szparagi :) Ale póki co urzekła mnie piękna mocno różowa rzodkiewka. Uwielbiam domowe pasty kanapkowe, są świeże, lekkie i zdrowe. Twarożek, który dzisiaj Wam prezentuje jest klasyką jeśli chodzi o dodatki do kanapek. Mam go w lodówce praktycznie cały czas. Zachęcam(...)robienia takich past samodzielnie! TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ Składniki: - kostka twarogu (250 g) - ja używam półtłustego - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 4 rzodkiewki - szczypiorek wg uznania - sól, pieprz Twaróg rozdrobnić za pomocą widelca. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. Smacznego
Zgrabne GotowanieSkładniki: łopatka wieprzowa duża cebula duża papryka 2 większe marchewki 1 większa pietruszka w korzeniu 3-5 ząbków czosnku puszka pomidorów ewentualnie 3-4 łyżki pasty paprykowej z tubki sól, pieprz, papryka Mięso podsmażyć na smalcu. Delikatnie przyrumienić. Dużą cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do podsmażonego mięsa. Następnie zmiażdżony czosnek. Paprykę pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w zapałki(...)Pokrojone warzywa wrzucić do mięsa i cebuli. Dusić. Jak mięso i warzywa będą odpowiedniej miękkości dodać pomidory w puszce i pastę paprykową. Długo dusić. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. SMACZNEGO
Blondynka Gotujediecie - trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Smacznego Kochani! Składniki: 1 opakowanie wafli tortowych 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej Skworcu 250 g masła Wykonanie: Mleko, cukier, pastę waniliową i masło zagotować. Zmniejszamy płomień i przesiewamy kakao i mleko w proszku. Energicznie mieszamy rózgą, aby w masie nie potworzyły
Blondynka GotujeSkładniki na ok.20 babeczek: 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g masła 200 g cukru trzcinowego Skworcu 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu 2 jajka 120 g jogurtu naturalnego 50 g mleka - tak ważyłam mleko :) 1 łyżeczka octu jabłkowego Kamis Masa budyniowa: Masę wykonałam(...)mlekiem i sodą. A do trzeciej miski włożyłam masło i miksowałam je na puszysty puch, następnie w kilku partiach dodawałam cukier i miksowałam dalej. Potem dodałam jajka i pastę z wanilii jedno po drugim. Miksując dalej dodawałam na przemian jogurt z mlekiem z mieszanką mąki i kakao. Czynność powtarzałam do wyczerpania składników. Na końcu dodałam barwnik i zmiksowałam do połączenia
Blondynka Gotujelodówki na około 30 minut. Składniki na masę serową: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 2 jajka 3 żółtka 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 mała łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 200 g cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml) 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika(...)roztopionej w kąpieli wodnej Wykonanie: Składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik, aby go rozgrzać do temperatury 150 stopni. Wszystkie składniki, tj. twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną,pastę z wanilii, śmietanę, całe jajka i żółtka zmiksowałam szybko na gładką masę, tak żeby nie napowietrzyć masy za bardzo. Autorka pisze, że zbyt mocno napowietrzona masa sprawi, że sernik mocno
Blondynka GotujeSkworcu Masa: 1/2 sera trzykrotnie mielonego (ja użyłam sera półtłustego w kostkach) 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego 4 jajka M lub 3 jajka L 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 3/4 szklanki przecieru mango (można zmiksować 1 duże, dojrzałe mango) Wykonanie: Spód: Migdały podprażyłam na suchej patelni, przełożyłam je do miseczki. Na rozgrzaną patelnię wsypałam cukier trzcinowy(...)Teraz mogłam zabrać się za masę. Ser dosyć długo miksowałam mikserem, aby zrobił się kremowy i gładki. Do takiego sera wsypałam cukier, przecier z mango, budyń i pastę z wanilii. Podane składniki mieszałam łyżką, dopiero gdy zaczęłam dodawać jajka po każdym jajku przemiksowałam masę mikserem, tylko do połączenia się składników. Masę delikatnie przelałam na migdałowy spód. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika
Blondynka Gotujekostce) 1 łyżeczka soku z cytryny 90 ml jogurtu naturalnego 100 g drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody 1 malutka łyżeczka pasty z wanilii Skworcu Dodatkowo: kilkanaście truskawek do dekoracji kilka listków świeżej mięty pieprzowej Twaróg z cukrem miksowałam do czasu aż uzyskałam kremową konsystencję. następnie dodałam sok z cytryny, jogurt, pastę
Blondynka Gotujekaszy jaglanej. :) Przyrządziłam już wiele wariantów jaglanki. Moje ulubione przepisy na śniadaniową jaglankę to kasza jaglana gotowana z sokiem pomarańczowym oraz dzisiejsza moja propozycja śniadaniowa czyli kasza jaglana z pastą tahini i masłem orzechowym. Polecam! Jaglanka z tahini i masłem orzechowym PRZEPIS { źródło pomysłu } Składniki 1 szkl. kaszy jaglanej ok 2 szkl. wody 2 łyżki pasty tahini
coolinarnastrefa.blogspot.com