Sycylijskie cannoli

Sycylijskie cannoli

Sycylijskie cannoli

Sycylijskie cannoli, jak to mówi jedna z legend, może pochodzić od wypieku stworzonego przez konkubiny emira w mieście Caltanissetta, które było miejscem, gdzie Arabowie trzymali swoje haremy. Kobiety te, aby zadowolić sułtana, stworzyły słodycze w kształcie banana, które nadziewały ricottą i migdałami. Falliczny kształt słodkości był wyraźnym hołdem dla “umiejętności” mistrza. Pod koniec arabskich rządów, kiedy Normanowie przybyli na Sycylię, haremy zostały rozwiązane i wiele tego typu miejsc zo... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu 365 dni dookoła kuchni

Warto przeczytać

15 najlepszych przepisów na Tłusty Czwartek

Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.