Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara.

Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara.

Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara.

Z nadmiaru papryki powstał pomysł na pastę, umiarkowanie pikantną żeby każdy z domowników mógł ja dodać do pizzy i na kanapkę. Wspaniała rzecz, do wykorzystania w różnych kombinacjach kuchennych, ostał mi się ostatni słój i chyba będę musiała zrobić nowy zapas. Składniki: - 5 papryk, żółta-zielona-czerwona - 2 podłużne pikantne czerwone papryki, nie mylić z papryczkami chili - 3 ząbki czosnku - 1 cebula - 2 płaskie łyżeczki soli - 2 łyżeczki melasy, złotego syropu lub miodu - 1/2 łyżeczki pieprzu - 3 łyżki ol... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Apetyczna babeczka

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.