Przedświątecznie coś na kanapki. Pasta to dzieło mojej mamy, w tej chwili sama już nie potrafi dokładnie określić skąd ma przepis, może nawet stworzyła go sama? Ja ją wprost uwielbiam, szczególnie że jest naprawdę prosta w wykonaniu. Dla Tosi przygotowuję zwykle wersję z serkiem śmietankowym zamiast majonezu. Pasta jajeczna 10 jajek ugotowanych na twardo 200g sera żółtego 1/4 pora (~20cm) musztarda, majonez, pieprz ziołowy Jajka i ser żółty zetrzeć na tarce, na najmniejszych oczkach. Pora drobniutko poszatkow... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...