Kalmary z olivadą (pastą z czarnych oliwek)

Kalmary z olivadą (pastą z czarnych oliwek)

Kalmary z olivadą (pastą z czarnych oliwek)

Po małej przerwie zapraszam na podróż w regiony śródziemnomorskie. Kalmary, wciąż mało doceniane, są rewelacyjnym źródłem białka i mikroelementów, m.in. takich jak witaminy z grupy B, jodu czy selenu. Mimo ich naturalnej gumowatej konsystencji, odpowiednio przygotowane stają się miłym dośiadczeniem dla podniebienia. Składniki (4 porcje) -1,5 kg kalmarów -4 pomidory -200 g olivady -1 ząbek czosnku -tymianek -2 łyżki octu jabłkowego -12 łyżek oliwy z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie Kalmary umyć i usunąć czub... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Zielona Kuchnia

Warto przeczytać

Dieta śródziemnomorska – przepis na długie i zdrowe życie

Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.

Czytaj dalej...

Dieta zdrowa dla serca

Jeśli chcesz dbać o swoje serce powinieneś zacząć stosować się do diety śródziemnomorskiej. Dzięki niej Twoje serce będzie zdrowsze.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.