ciastka - 17601 przepisów (strona:448/1174)

Pierniczki na choinkę 175

stężeje jeszcze w lodówce. Przykryć, schłodzić przez godzinę (lub dłużej - do dwóch tygodni). Ciasto rozwałkować cienko na 2-3 mm. Wykroić pierniczki. W każdym zrobić słomką lub wykałaczką dziurkę. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonym mąką. Piec w 165°C z termoobiegiem (175°C bez) przez 8-10 minut. Żeby pierniczki były błyszczące tuż

Pełny talerz
tureckie półksiężyce 242

składniki na ciasto: 70 g mąki 100 g orzechów, zmielonych (np. 50 g orzechów włoskich + 50 g migdałów) 150 g cukru pudru 150 g masła, miękkiego

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczne kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami 169

jest aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko - wtedy mogą się nam szybko spalić. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka wyjmujemy z piekarnika jak tylko zaczną się rumienić Z zaprawy cytrynowej i cukru pudru przygotowujemy lukier o takiej konsystencji aby dobrze rozprowadzał się po ciasteczkach, a jednocześnie nie był

Taste Therapy
Zakręcone ciasteczka cynamonowe 181

stopni, piec około 10 minut lub do lekkiego zrumienienia - najlepiej jest najpierw upiec ciasteczko "testowe", żeby przekonać się, ile ciasteczka potrzebują czasu na upieczenie lub wyjąć jedno z pieczonych ciastek i sprawdzić stan upieczenia przed wyjęciem z piekarnika reszty ciasteczek - ciasteczka ostudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku

Smakołyki Bereniki
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 191

przepis na pierniki jest u nas od pokoleń Pierniki Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta(...)nawet dłużej. Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami.Wykrojone ciasteczka układamy na blachach i pieczemy w temperaturze 150 stopni C. około 15 min. Upieczone polukrować. Smacznego Artykuł Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Nadziewane pierniczki (bez leżakowania) 142

używana przez nas foremka. Ponakrywać kwadratami, tą część ciasta na której jest marmolada  (fot.3) . Lekko docisnąć ciasto dookoła marmolady. Wykrawać pierniczki foremkami pilnując, by nadzienie było zawsze wewnątrz ciastka  (fot.4) .  Wykrojone pierniczki ułożyć na papierze do pieczenia  (fot.5) i  piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 8-10 minut. Pierniczki są gotowe

Świat Ciasta
Ciasteczka korzenne 151

bardzo, że niektóre z misiów nie rozstawały się z nimi nawet na chwilę tuląc je do siebie tak, jak mama tuli swoje dziecko przed snem ... :) I tym sposobem - i ciastka upieczone i bajka opowiedziana! :) Ci z Was, którzy mają dzieci doskonale wiedzą, o czym mówię. A i fantazja w kuchni jest cechą bardzo potrzebną! :)  A tak na poważnie

Garniec Magalie
Domek z piernika 215

upiekliście świątecznych pierniczków mam dla Was świetną propozycję :) Te malutkie domki z piernika można serwować nałożone na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Ich przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić domków z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego ciasta(...)będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na „klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia. Do nakładania lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem

Ciastkozercy
Proste i szybkie pierniczki 165

miodem, przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko, oraz masło z miodem, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka w dowolne kształty. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez 8 minut. Wystudzić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu można ozdobić nasze

magiczna kuchnia Kasi
Pierniczki 171

puszystą masę. Dodać miód i jajko i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Zagnieść ciasto. Rozwałkować wałkiem na grubość 2-3 mm i wycinać ciastka. Piec przez 8-10 minut w 180 stopniach. Smacznego

na moim stole...
Florentynki slodki prezent 112

ciasta florentynki. Znalazłam je u Doroty . Słodkie, pełne bakalii, chrupiące. Do tego szybkie i proste w wykonaniu. Frajda przy pieczeniu dla dzieciaków, a i one same chętnie spałaszują takie ciastka z mnóstwem bakalii od Bakalland . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierniczki 144

najmniej dwie godziny. Kulę ciasta podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować kładąc ciasto na jednym arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać ciastka za pomocą foremek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 12-15 minut. Ostudzić pierniczki i udekorować według uznania. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Wesołych Świąt. Dekorowała

Kuchnia Pokoleń
Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami 148

Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kulki delikatnie spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachować 2-3 cm odległości, ponieważ ciastka urosną.) Pierniczki piec około 20 minut w 180 stopniach. Zamiast cynamonu i goździków można dodać gotowej przyprawy do piernika. Są dość słodkie, więc nie potrzebują lukru czy żadnej polewy

Di gotuje
Ciastka z makiem 181

Drożdżowe ciastka z makiem w sam raz na świąteczny stół. 500 g mąki 250 g margaryny 5 dag drożdży 3 duże łyżki cukru pudru pół szklanki gęstej śmietany 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: Masa makowa - opakowanie 850 g. żółtko  cukier puder do posypania              Margarynę

Praktyczna pl
Miękkie pierniczki z marchewką i nutą pomarańczy. 275

lukier  , tak jak w tym przepisie  ( KLIK ) Następnie do 2 czubatych  łyżek gęstego lukru dodajemy 3 - 4 łyżki soku pomarańczowego. W takim płynnym lukrze moczymy wierzch ciastek i odkładamy do zastygnięcia. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka