siebie, bo ciasto bardzo rośnie. Piekłam w piekarniku nagrzanym na ok. 200 stopni przez około 20-30 minut. Wszystko zależy jakiej wielkości eklerki sobie wycisnęliśmy. Po upieczeniu wyłożyłam ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA, BO OPADNĄ!!!!!!!! (nie pytajcie skąd to wiem :)) KREM z ADVOCATEM: 350 ml mleka 250 ml Likieru Advocat
Blondynka Gotujeargumenty o szkodliwości słodyczy, nie trafiają do mojego mózgu łaknącego glukozy. Wtedy najlepiej sprawdzają się przepisy na ciasteczka na bazie płatków owsianych, które są lepszym rozwiązaniem od sklepowych ciastek. SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 większa puszka mleka kokosowego 1/2-1 szklanki wiórków kokosowych 1-2 krople olejku waniliowego (opcjonalnie) 4-5 łyżek syropu z daktyli lub syropu
Zofianaprzestudzić, po czym pokroić na kromki o szerokości wedle uznania i podpiec po ok. 8-10 minut w piekarniku z każdej strony, kładąc ciasteczka na boku. W przypadku tych ciastek ważne jest, żeby nie przedłużać mocno czasu ich pieczenia, gdyż im dłużej będziemy trzymać je w piekarniku, tym staną się bardziej gorzkie. Cantuccini super się przechowują, dlatego po zamknięciu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać całej rozetki, bo wtedy bardzo ciężko będzie zdjąć ciastko) i szybko zanurzamy w oleju. Ciastko powinno samo odchodzić, a gdyby nie chciało - warto sobie pomóc widelcem ;) Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK Zapraszam również
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} "Bardzo dobre batoniki!" - takiego sms-a dostałam od Męża, który zazwyczaj jest sceptycznie nastawiony do różnych ciast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;) Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :) Składniki: 2 szklanki płatów owsianych 1 szklanka orzechów/suszonych
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kremówki to bardzo znane i lubiane ciastka;) Ja sama nigdy nie odmówię kawałka! Na blogu znajdziecie kremówki na biszkopcie oraz odchudzoną wersję kremówek . Dziś proponuję pyszne kremówki na cieście francuskim z dwoma kremami, budyniowym oraz śmietanowym. Są delikatne, kremowe, słodkie i kaloryczne, jak to kremówki:) Krem budyniowy: 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g każde), 3 szklanki
Z miłości do słodkościZapraszam Was na jedne z moich ulubionych ciasteczek - kokosanki. Ciastka te są bardzo szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 30 dag wiórków kokosowych, 3 białka, 8 dag masła, 5 łyżek mleka, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru kryształu. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję cukier i dokładnie mieszam. Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz wlewam
Tradycyjna kuchnia Kasiwyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm. Wyciąć również paski o szerokości 1 cm i nimi obłożyć kwadraty robiąc tzw. ramkę, którą przyklejamy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody. Ciastka pieczemy na złoty kolor. Do środka możemy włożyć jakieś obciążenie, aby wyrosły tylko po bokach, tworząc kwadratowe miseczki. Czosnek rozgnieść i wymieszać z krewetkami, solą i pieprzem. Smażyć(...)oleju. Ugotowane jajka pokroić w kostkę, dodać przestudzone krewetki i odrobinę majonezu, tylko tyle aby masa delikatnie się połączyła. Avocado zmiksować z serkiem i majonezem. Na każde ciastko nałożyć liść sałaty (aby nie zrobiły się mokre od masy), następnie nałożyć masę krewetkową, a na wierzch sos z avocado
Jadło i czytadłoRumunii i od pierwszego kęsa zakochałam się w tym ciastku. Przewertowałam wiele przepisów ze stron internetowych i dowiedziałam się, że ciasto filo, na bazie którego jest przygotowywane to ciastko można kupić w sklepie (jednak jest trudno dostępne). Można je także przygotować samodzielnie w domu... i tak też zrobiłam. Przygotowanie tego ciasta wymaga sporo czasu, cierpliwości i siły do wałkowania
Jadło i czytadłowody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić, dodać lekko tężejącą galaretkę i szybko ubić. Na dno każdej mufinki włożyć po łyżeczce śmietany na to truskawka i reszta kremu. Gotowe ciastka posypujemy rozkruszonym ciastem
Jadło i czytadłostarta połówka jabłka -cukier -pół łyżeczki masła Jabłka podsmażamy na maśle, zasypujemy cukrem, karmelizujemy. Sos: -dwie kostki czekolady -1/2 małej łyżeczki masła Czekoladę roztapiamy z masłem, mieszamy. Z ciastka wykrawamy równe okrągłe placuszki, przekładamy jabłkami, posypujemy cukrem puderem i polewamy sosem. Nie zdążyłem bąblowi życzyć smacznego; tak szybko to sprzątnął z talerza
BaRepasśmietanę, mieszamy do uzyskania zwartego ciasta. 2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce do ciastek). 3. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnipieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu kokilek z piekarnika przykrywamy je talerzem i przewracamy tak, by ciastko ułożyło się jabłkiem do góry. Możemy odkroić przed tym manewrem brzegi ciastka nożem. Na górę dajemy lody i posypujemy całość kokosem. Zjadamy ze smakiem na ciepło
BaRepaspośrodku linię i zostawiając po bokach i na końcach wolne miejsce. Nałóż na wierzch po kawałku ciasta, sklej boki i końce, zrób na wierzchu kilka nacięć. Posmaruj oba ciastka jajkiem i posyp cukrem. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż będą ładnie złotobrązowe. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał
Gotowanie to kochanie