Niedawno przypomniałam sobie z dzieciństwa ciastka ponczowe, które dawniej można było kupić w cukierni. Dzisiaj już ich nie widzę. Pomyślałam, że spróbuję je odtworzyć, żeby moje dzieci też ich posmakowały. Udało się i to z dobrym skutkiem. Czytaj więcej
Wiem co jemkolejny przepis Dr. Oetkera z książki „Czekoladowe ciasta”, który postanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam
Wiem co jemChociaż jako nastolatka często miałam na nią ochotę to nigdy nie odważyłam się jej spróbować. Krążyło o tych ciastkach tyle różnych opowieści, że skutecznie mnie to powstrzymywało przed konsumpcją, chociaż na wystawie w cukierni wyglądały bardzo smakowicie. Gdy więc zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że wreszcie nadszedł czas na ralizację moich niespełnionych do tej pory cukierniczych pragnień. Zabrałam się
Wiem co jemtakże do dekoracji babeczek). Serduszka wyglądają cudownie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, i co ważne, nie zabierze zbyt dużo czasu. Składniki (na 4 duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Krem malinowy: 75 g masła (temp. pokojowa) pół szklanki suszonych malin (zamiast suszonych można użyć
Domowa Cookierenka Agidwie pozostałe porcje ciasta (czwartej częsci nie smarujemy masą). Odciąć dookoła niepotrzebne części ciasta, które wychodzą poza spód formy (ja zagniotłam to ciasto i foremką na ciastka wycięłam "ciastko", które ułożyłam na wierzchu, ale nie jest to konieczne - możecie upiec to ciasto oddzielnie i zjeść lub po prostu wyrzucić, chociaż ja nie jestem zwolenniczką wyrzucania jakiegokolwiek pożywienia). Używając małej
chili & sugarDzisiaj. Uśmiech :) Książka. Kawa. Ciacho. Połączenie idealne:) Jeśli ktoś szuka szybkiego pomysłu na podwieczorek lub czegoś co można wziąć ze sobą w podróż, to polecam te ciastka :) Mięciutkie. W sam raz na kilka kęsów. Z nadzieniem, które można dowolnie modyfikować dostosowując je do własnych upodobań. Z lukrem lub bez. Do wyboru, do koloru :P Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne
My simple kitchenAnia www.razadobrze.blogspot.co m Judyta www.escapeintokitchen.blox .pl Ja postanowiłam nie szukać zbyt daleko i upiekłam najzwyklejsze pierniczki, które później przyozdobiłam wedle uznania :) Przepis na nie zaczerpnęłam z książki "Ciastka, ciasteczka i babeczki" autorstwa Hilaire Walden. Porcja na 2 blachy pierniczków Składniki: 18 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka
My simple kitchensłonym smakiem.Sól nadaje karmelowi szlachetniejszej słodyczy jednocześnie nie sprawiając,że jest słony. Niedowiarków zachęcam do zaeksperymentowania i połączenia czekolady i karmelu ze słonymi krakersami.Gdyby polać karmelem słodkie ciastka byłyby mdłe wręcz od nadmiaru słodyczy.Na słonych krakersach karmel i czekolada może wydac się zgoła nowym doznaniem smakowym. Prosty i nieskąplikowany sposób by stworzyć nowe snacki które
Sztuka gotowania w/g SamiryZróbcie sobie koniecznie, oczy same jedzą a ślinka cieknie do pasa. Może jest z nimi trochę "zachodu" czyli trochę paprania ale są tego warte, zapewniam. Makaroniki to ciastka bezowo - migdałowe z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem przygotowane na bazie bezy włoskiej. No to zaczynamy. Makaroniki rabarbarowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepłynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut do lekkiego zbrązowienia studzimy na kratce na kratce SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsztywno ze szczyptą soli. Powoli stopniowo dosypujemy cukier puder. Miksujemy jeszcze dwie minuty. Wyjmujemy blachę z gorącymi ciasteczkami i nakładamy na każde ciastko łyżeczkę piany z białek. Wszystkie ciastka posypujemy po wierzchu kolorową posypką cukrową. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze około 10 min. Wyłączamy i zostawiamy kruche ciasteczka z bezą w zamkniętym piekarniku na około
Poezja smakunutellą z całą pewnością zachwycą … a taka dawka słodkości od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok.13 sztuk ) * pokruszone suche ciasto ( babka , biszkopt, kruche ciastka ) – 200 g * mascarpone – 60 g * nutella – 50 g * czekolada mleczna – 100 g * olej – 1 łyżeczka * kolorowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Nutellę ucieramy z mascarpone na gładki
Ostra na Słodkośmietany (np. Łaciata 30%) 100 g solonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód tarty: Ciasteczka Oreo i herbatniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na okruchy. Przekładamy rozdrobnione ciastka do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Przekładamy “ciasto” na foremkę do tarty i palcami rozprowadzamy je na dnie i bokach foremki dobrze dociskając
W kuchni Katietajne” sekrety idealnego kruchego ciasta? Jakie są proporcje ? I czy kruche ciasto można mrozić? Poczytajcie! Ciasto kruche jest tym ciastem, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tart, babeczek, ciastek i ciasteczek oraz kruchych placków z kremem, owocami czy też innymi dodatkami. Taka żelazna proporcja kruchego ciasta to 3:2:1 , co oznacza , że używamy do jego przygotowania 3 części
Ostra na Słodkonożem. Dodać jajka, śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać po dwie. Gotowe orzeszki delikatnie posypać cukrem pudrem. Uwagi: 1 szklanka
In my kitchen