ciastka - 17601 przepisów (strona:460/1174)

Cookies z kawałkami czekolady 126

Chyba nigdy nie zrobiłam tak pysznych ciastek! Nie zdążyłam policzyć ile sama zjadłam i przyznaję, że było mi wstyd z tego powodu przed własnym mężem :) Zapach czekolady, który unosi się w domu podczas pieczenia działa jak najlepsza terapia na jesienne smutki. Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert .Przypominam, że książkę można wygrać w KONKURSIE organizowanym

bistro mama
Mince pies II 82

moje pierwsze polskie próby ich pieczenie można podejrzeć TUTAJ . Tym razem wprowadziłam trochę zmian. Przede wszystkim - dobrałam proporcje ciasta i nadzienia tak, aby starczyło idealnie na 24 pyszne ciastka. Do ciasta dodałam żółtko. A mincemeat, po przeczytaniu przepisu Nigelli, oparłam głównie na żurawinie. Dodałam jednak starte jabłka, tak jak podaje większość przepisów na to rewelacyjne nadzienie. Całość zalałam wódką

bistro mama
Ciastka z kardamonem i morelami - prezent dla koleżanki. 138

dziękujemy za wszystko co do tej pory :) I trzymamy kciuki, a już ona wie za co! I jak tu u zakręconych kobiet bywa - nic tutaj nie jest przypadkowe. Ciastka kolorystycznie musiały pasować do puszki :) Mam nadzieję, że smakowały, a puszka posłuży Ci na dłużej! Czytaj więcej

bistro mama
Rozetki 130

uchwytu. Została więc tylko kształt kwiatka. Ale niczym Maniek Złota Rączka, mając lat naście, własnymi siłami dorobiłam trzymadło. Foremka nie przetrwała moich przeprowadzek, a rozpamiętując te chrupiące naleśnikowe ciastka, kupiłam sobie nowe dwa urządzenia. Czytaj więcej

bistro mama
Ciastka z białą czekoladą i żurawiną 162

bałaganu. I choć uchwyty w szafkach dalej mają zabezpieczenia, choć mam wrażenie, że Franek ma dziesięć rączek i potrafi znaleźć się w pięciu miejscach jednocześnie, choć sprzątania po tych ciastkach tyle, jak by w kuchni przebywało kilka osób, to tę pierwszą kulinarną przygodę uważam za całkowicie udaną. Czytaj więcej

bistro mama
Tartaletki z kremem budyniowym 136

mleka. Budyń można dosłodzić według upodobań. Ostudzić, Margarynę utrzeć na puch, dodawać kolejno po łyżce budyniu, ucierać do połączenia składników. pod koniec dodać wódkę i dokładnie wymieszać. Wystudzone kruche ciastka wypelniać budyniem. Udekorować galaretka i owocami

Garnkowe fanaberie
Kokosanki 157

wsypać cukier i dalej ubijać ok. 3 minuty. Wsypać wiórki kokosowe, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy dwóch łyżek nakładać masę, formując stożki. Ciastka w trakcie pieczenia praktycznie nie rosną, więc odległości miedzy nimi nie muszą być duże. Piec w temperaturze 160 stopni, 20-25 min. (do zrumienienia) na środkowej szynie

Mix smaku
Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 175

najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji. Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo jej przygotowanie. Po prostu starałam się przedstawić

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka orzeszki 212

etapie w zasadzie nie mamy zbyt wiele roboty - po prostu musimy dokładnie wymieszać wszystkie składniki :) Orzechy mogą być zmielone, drobno posiekane albo pół na pół - zależy od tego, jakie ciastka lubimy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej jednak, by spędziło tam ono calutką noc. Dopiero następnego dnia zaczyna się zabawa :) Rozgrzewamy piekarnik

Kulinarne zapędy Kokosa
Korzenne kruche ciasteczka "Renifery" 249

dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy, nietuzinkowy sposób na dekorację tych ciasteczek lukrem. Składniki: 300 g mąki 1 płaska

Świat Ciasta
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 307

następnie zlepić w sposób pokazany poniżej (fot.1-4) , tak aby powstały trójkątne sakiewki, zamykane na "wiatraczek". Gotowe ciasteczka układać na blaszce, zachowując pomiędzy nimi około 3-4 cm odstępu. Posmarować ciastka rozmąconym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12-14 minut, do momentu, aż będą złoto-brązowe na brzegach. Źródło:  toriavey.com linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Adwentowe anyżowe "orzeszki" 294

ciepłym miejscu. Gdy w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, można je piec po 4 h. Piec 7 minut w temp.180 stopni. Rada. Ja, przed pieczeniem nacinam leciutko wierzch ciastek, wtedy ładnie pękają

Kulinarny karnet Christophera
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 564

wysokości również 10 cm (fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie). W środku ponacinać otwory wzdłuż obu boków, tak jak na zdjęciu poniżej (fot.2) . Na środku każdego ciastka układać porcję masy makowej. Zawinąć, jak malutkie beciki (fot.3) . Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4) . Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec

Świat Ciasta
Miękkie pierniki 175

piernika łyżeczka  sody oczyszczonej 50 g drożdży 50 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy razem z drożdżami, których nie rozpuszczamy jako rozczyn.. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pieczemy je 20 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka z orzechami i płatkami owsianymi. 273

rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka foremką i układamy je na blaszce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10-12 minut.  Wykładamy i ciastka gotowe :) A dziś kolejna odsłona świetnego brytyjskiego zespołu FOALS ;)   INHALER  Pozdrawiam ;)  Michał

Gotuj Z Muzyką