ciastka - 17101 przepisów (strona:467/1141)

Sernik kremowy z mascarpone 78

tego, który z przepisów, tym razem. Wybór rodzaju ciasta - odpada. Zdarza się, że obok sernika w tym dniu pojawia się jeszcze słodki sąsiad, najczęściej w formie piszingera lub kruchych ciastek. W tym roku zabrakło czasu. Na stole jednak nieśmiało zostały ulokowane w małej miseczce makrony. Kupione z przyzwyczajenia, nie można stoiska z nimi ominąć, wychodząc z któregokolwiek z cmentarzy

Kronika Piekarnika
Biszkopt z polewą z batoników Daim 56

kakaowy. Składniki ciasta: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju 1 pełna łyżka masła orzechowego lub kremu o smaku ciastek korzennych 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Wykonanie: Mieszamy obie mąki, przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Jajka ubijamy z cukrem

Kronika Piekarnika
Ciasteczka kruche z masłem orzechowym 64

Pieczemy około 13 - 14 minut, nie powinny się spiec zbyt mocno, bo stwardnieją za bardzo po wystudzeniu. Przy zastosowaniu klasycznego masła orzechowego z orzeszków ziemnych, smak ciastek jest zdecydowanie bardziej zdominowany orzeszkami ziemnymi, ale to tylko argument, by w tym wydaniu również je upiec. Z dedykacją dla babć, dziadków, wnuczek i wnuczków. Smacznego

Kronika Piekarnika
Kruche cytrynowe popękane kuleczki 53

skojarzenie z wyglądem chleba tygrysiego :)) Wyciągamy, studzimy i chowamy do puszki. Co się nie zmieści, nie ma wyjścia, trzeba zjeść. Pyszne!! Drobna uwaga - gdy ściągniecie jedną partię upieczonych już ciastek z gorącej blaszki, drugą przygotujcie wcześniej i wykładajcie na blaszkę jak najszybciej.   W czasie, w którym jedni się integrują z ciasteczek wykorzystaniem, urlopu nie posiadając, inni korzystają

Kronika Piekarnika
Ciasteczka kakaowe z mąki owsianej 52

również. Co z kolejnymi, nie wiem. Co jeszcze.. Smakowały nawet ignorantom gardzącym owsem i płatkami - pieczonymi,  gotowanymi w mleku, wsypanymi do pieczywa. A tu .. owszem. Prosty przepis, ciastka formuje się w dłoniach, szybko wykłada na blaszkę i po 15 minutach gotowe. Ja przechowywałam je w dużym szklanym słoju, bo w dodatku są ładne. Sprawdzą się jako impregnat

Kronika Piekarnika
Herbatniki owsiano - orzechowe 57

Propozycja dla wszystkich, którzy cenią posmak płatków owsianych w ciasteczkach, jak również lubują się kruchych, maślanych herbatnikach. Ciastka bardzo smaczne, delikatne. Schowane w słoju lub puszce, bardzo dobrze się przechowują przez kilka dni. W przeźroczystym słoju krócej, bo je widać.. i przypominają, że nadal tam są :) Ciasto po zagnieceniu i schłodzeniu łatwo poddaje się wałkowaniu i wykrawaniu dowolnych

Kronika Piekarnika
Sernik - i piękny i pyszny. 65

dodatkowo około 1/4 szklanki) 1 opakowanie cukru waniliowego skórka starta z cytryny 1 opakowanie budyniu śmietankowego na spód : 200 gram herbatników petitków 70 gram roztopionego, ostudzonego masła Wykonanie: Spód: Ciastka wrzucamy do malaksera i mielimy na piasek. Wlewamy do nich rozpuszczone masło, mieszamy i powstałą masę wykładamy na dno posmarowanej olejem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy

Kronika Piekarnika
Muffiny cytrynowo - śmietankowe 60

jeszcze przez chwilę, do dokładnego połączenia się składników. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny, wypełniając około 3/4 wysokości papilotki. Do środka każdej babeczki wpychamy pół kostki białej czekolady. Wkładamy ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 25 minut. Zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut i wyciągamy do przestudzenia. Są przepyszne delikatnie ciepłe, jeszcze przed polaniem lukrem - skórka

Kronika Piekarnika
Rogaliki drożdżowe, bez wyrabiania 64

kilka sztuk wypełnił kremem czekoladowy. Czekoladowe przypadały tym, którym zależało na dżemie, szukający nutelli wyciągali dżemowe. Loteria, więc proponuję zaznaczać rodzaj wypełnienia w przemyślany sposób, co pozwoli uniknąć przekładania ciastek z talerza na talerz :) Składniki: 25 gram drożdży 1 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka szczypta soli 1 jajko 50 gram miękkiego, prawie rozpuszczonego

Kronika Piekarnika
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami 62

długo pieczone i mocno zarumienione, w środku staną się zbyt twarde. Polecam upieczenie ciasteczek z połowy podanych proporcji, co wystarczy na 16 całkiem sporych sztuk. Ja tym razem nadałam ciastkom kształt poduszek. Zagniecione ( właśnie z połowy proporcji ) ciasto podzieliłam na dwie części, z każdej utworzyłam wałeczek o długości około 25 cm. Wałki pocięłam ostrym nożem, każdy na 8 równych

Kronika Piekarnika
Kremowy sernik na zimno z czekoladą, polany karmelowymi procentami 68

powierzchnię. Starłam dodatkowo kilka kostek czekolady białej i ciemnej, by posypać wierzch.  Gotowe. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Serniczek ciekawie prezentuje się w przekroju dzięki kawałeczkom ciastek. Pozostawiony dłuższy czas poza lodówką, nie rozpływa się.  Ale, w zasadzie poranki, wieczory coraz częściej  mobilizują nas do wyciągnięcia swetrów.. Szybkie lokowanie żywności w lodówce

Kronika Piekarnika
Ciasteczka armeńskie Nazook z orzechami i Wina z Winiarni Zamojskiej 63

pomocą pędzelka żółtkiem i posypujemy kruszonką. Za pomocą ostrego noża kroimy około 2 cm kawałki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z drugim ciastem robimy tak samo. Ciastka pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :-) Teraz słów kilka o Winiarni Zamojskiej :-) Położona jest ona około 20 kilometrów na północ od Zamościa. Dzięki temu

kruche babeczki
Łatwe ciasto bez pieczenia z galaretką 73

regulowanej formy , którą można idealnie dopasować do wielkości herbatników. Jeśli często przygotowujesz ciasta na biszkoptach lub herbatników taka forma będzie dla Ciebie idealna, bo dzięki niej nie trzeba docinać ciastek. Odłóż niewielką ilość masy do posmarowania wierzchu ciasta (z tych proporcji ok. 2 łyżki), a resztę podziel na dwie równe części Posmaruj pierwszą warstwę herbatników połową masy i przykryj

Słodki Blog
Owsiane ciasteczka czekoladowe 78

masę. Dodajemy ubitą na sztywno pianę i już delikatnie mieszamy. Do całości wsypujemy  płatki, aromat oraz bakalie, mieszamy. Ciasto łyżką nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy ciastka. Pieczemy je około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Andruty wafle przekładane masą z mleka w proszku 81

Andruty waflowe przekładane słodką masą z mlekiem w proszku. Ciastka z gotowych blatów waflowych, nie wymagające pieczenia. Gotowana masa z masłem i mlekiem w proszku według rodzinnego przepisu. Najprostszy przepis na wafelki przekładane słodką masą z mlekiem w proszku. Andruty wszystkim dobrze znane i przez wszystkich uwielbiane. Gotowe wafle tortowe smarujemy masą z masła, mleka krowiego, cukru i mleka

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania