sercami z otworami (te z otworami na górze). Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Puste otwory wypełniamy pysznym dżemem. Jeżeli wolimy, by ciasto miało słodszy smak posypujemy je cukrem. Gotowe ciastka układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180' C na 10 - 12 min. Smacznego
cookplstand for 15 minutes. Preheat oven to 180 degrees. Stir pumpkin seeds into the dough. Pour the batter into silicone mold. Bake for about 20 minutes. Enjoy! *** PROTEINOWE CIASTKO Z PESTKAMI DYNI /przepis własny/ 100 g ugotowanej komosy ryżowej lub innej kaszy 50 g ugotowanego groszku (około 2 łyżek); może być z puszki 2 jajka 2 łyżki protein z pestek(...)masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pestki dyni i ew. czekoladę wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowej foremki. Piec około 20 minut, uważając by ciastko się nie przypiekło. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać. Smacznego! *** Na zdjęciu: proteiny z pestek dyni, pestki w trzech rodzajach czekolady, olej z lnianki (!), styryjski olej
Poranek na słodkoPączek to jedno z najpopularniejszych ciastek na naszych stołach. Obojętne, czy przygotowujemy je sami w domu czy też zaopatrujemy się w cukierni szacuje się, że w sam Tłusty Czwartek w Polsce zjadanych jest ich ponad 100 milionów. Chociaż pączek kojarzony jest z Polską, to przywędrował do naszego kraju najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu. Już wtedy hucznie świętowano ostatnie dni karnawału
Jacob Tastespatrz zdjęcie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przenieść nasze „róże” i wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (termoobieg). Piec 15 – 18 minut. Upieczone ciastko oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie polać nią wierzch „róży”. Szybie, smaczne, wystarczająco słodkie! I mały skutek uboczny czekoladowej kąpieli. Ale chociaż nikt
gutfutobydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką
Kulinarne przygody GatityChrupiące churros maczamy w czekoladzie, Po prostu niebo w gębie ! Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii jadane w sumie przez cały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach. Churros con chocolate
Kulinarne przygody Gatityfaworków. Niestety nie jest to danie dietetyczne, ale myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe ciastka: Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Faworki, czyli chrust II Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g mąki
Kulinarne przygody GatityChurros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpani jadane w sumie przez cały rok. Najlepiej smakują po nocy spędzonej na imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie są najbardziej oblegane. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się
Kulinarne przygody Gatityjest świat. Trzynastego. I dlatego trzynastego śpiewam tak. Trzynastego od morza do Tatr. Trzynastego piekniejszy jest świat. Trzynastego zaśpiewam Ci tak. Trzynastego! Poniższe ciasteczka mnie zaskoczyły. Spodziewałam się ciastek dość twardawych, które z czasem będą twardnieć jeszcze bardziej. Natomiast tu... Nie dość, że są na początku idealnie kruche (nie przesadzam!), ale uwaga, nie wolno ich trzymać za długo
W kuchni Karmel-itkiciacha mają ok cm to 10 minut. Ale uwaga, bo jak zbyt długo będą pieczone, to zrobią się twarde. Kiedy ostygną, zrobić gęsty lukier i posmarować posmarować nim ciastka. Cukierek albo PSIKUS! :p Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizachwycona efektem końcowym! Nie wiem, kto w końcu z blogerów pierwszy dodał ten przepis, osobiście zaczerpnęłam go stąd. CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. / przepis: źródło ./ na ok. 17-20 średnich ciastek 1/2 szklanka pasty tahini 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka kawy mielonej Miękkie masło ucieram
W kuchni Karmel-itkirozwałkowuję na grubość nie mniejszą niż 0,1 cm i nie większą niż 0,7 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka szklanką i robię wzorek stemplem do ciastek (można oczywiście wyciąć różne inne kształty). Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Piekę 8-10 minut w 180 stopniach, aż ciasteczka zaczną ładnie się rumienić. Nie należy
W kuchni Karmel-itkiżółtka (białka zachowaj do bezy) – 200 ml śmietany kokosowej (opcjonalnie gęsta część z puszki mleka kokosowego) – 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego (opcjonalnie) Spód: – 200 g maślanych ciastek – 30 g rozpuszczonego masła – 2 łyżki wiórków kokosowych Beza: – 2 zachowane białka – 120 g drobnego cukru – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 100 g wiórków kokosowych
nietylkopasta.plpierniczki z czekoladą . Tak naprawdę to ciasteczka te piec można również w trakcie roku, Święta jednak są takim dodatkowo motywującym do ich upieczenia okresem. Pierniczki to pachnące przyprawami korzennymi ciastka, robione z charakterystycznego dla większości wypieków piernikowych ciasta czyli takiego, które zawiera w swoim składzie miód . To właśnie miód oraz przyprawy korzenne nadają piernikom fantastycznego smaku. Tym razem
MeCookstrochę mleka i golden syropu, licząc, że to wystarczy. Niestety, zamiast gładkiego ganache, kakao i tłuszcz zaczęły się od siebie oddzielać. „Trudno,” pomyślałam, „zamiast tego udekoruję ciastka karmelem.” Jednak po podgrzaniu w mikrofalówce karmel uległ skrystalizowaniu, zamieniając się w ziarnistą, nierówną masę. Zniechęcona, byłam już gotowa odłożyć wszystko na później i dać sobie spokój
codojedzenia