Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Łyżką wykładamy masę na blachę (1 łyżka=1 ciasteczko) . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. I ciastka gotowe ;) Dziś udostępniam (moim zdaniem) perfekcyjną piosenkę. Odkryłem niedawno folkowy zespół "Crystal Fighters" a dokładniej Ich piosenkę "FOLLOW" , słucham ją non stop ;) Pozdrawiam Michał
Gotuj Z MuzykąJedne z moich ulubionych kruchych ciastek – nie tylko pięknie wyglądają , ale i rewelacyjnie smakują. Delikatne , kruche , waniliowe …. zachwycą nie tylko dzieci , ale i dorosłych! A różyczki spakowane jako prezent na pewno zachwycą obdarowanego! SKŁADNIKI: * zimne masło – 200 g * mąka pszenna + krupczatka – 2,5 szkl * cukier puder – 3/4 szkl * żółtko – 3 szt * sól
Ostra na Słodkoporcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem. Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut. Jabłka myjemy, k roimy na ćwiartki , a potem na plasterki. Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem. Napełniamy masą budyniową. Na wierzch wkładamy plastry jabłek. Ciasto smarujemy żółtkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Pieczemy
Ostra na Słodkoolejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta, wyrabiamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm. Wycinamy ciasteczka ( można szklanką … foremkami ) Patelnię delikatnie natłuszczamy( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony. Uważamy by się nie przypiekły! Zajadamy posypane cukrem pudrem
Ostra na Słodkociasta formujemy kuleczki ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem! Zajadamy
Ostra na Słodkouniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości. Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek! A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę do pracy i szkoły! SKŁADNIKI: CIASTO: – mąka pszenna – 150 g – świeże drożdże 10 g – śmietana
Ostra na SłodkoChyba jedne z moich ulubionych ciastek! ( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO ) Delikatne , lekkie , nie przesłodzone …. a co najważniejsze : zdrowe! Śmiało można je zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły , lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu! Uwaga : znikają błyskawicznie ;) SKŁADNIKI : * marchew ( soczysta ) – 250 g * masło – 180 g * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier
Ostra na Słodkoprzepis na bananowe. Bez dodatku mąki, bez jajek … ale za to z płatkami owsianymi , miodem i rodzynkami. Zdrowe , pyszne , szybkie i tanie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6 dużych ciastek ) * banan – 1 szt * miód – 1 łyżka * płatki owsiane – 3/4 szkl * rodzynki – 1 łyżka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Banana rozgniatamy na papkę. Dodajemy płatki owsiane, rodzynki
Ostra na Słodkowstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Studź na kratce, a następnie zapakuj do pudełek. *Ciasteczka można również ozdobić dowolnymi kolorowymi posypkami, wtedy należy je położyć na ciastka przed wstawieniem do piekarnika
Food SquareMoja wersja cranberry noël nieco odbiega od oryginału, a to za sprawą zielonych pistacji, które idealnie się wkomponowały zarówno wizualnie, jak i smakowo. Do takiej interpretacji tych słynnych żurawinowych ciastek zainspirowała mnie kiedyś Bea i od tego czasu już nigdy nie wróciłem do oryginału. Są pyszne! Serdecznie polecam! :) Składniki: 200 g masła 80 g cukru pudru 1 łyżeczka
Food SquareWuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci
Słodka Stronacukrem to jedne z popularniejszych łakoci goszczących w naszych domach. Obraz filiżanki kawy u boku której niewinnie leży niewielkie ciasteczko to symbol damskich spotkań (i nie tylko). Ciastka idealne na zaspokojenie ochoty na "coś słodkiego" zarówno dla dorosłych jak i dzieci. A jaka zabawa przy ich tworzeniu... ;) Kruche Ciasteczka z Cukrem - Składniki: 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku(...)czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy kształty za pomocą foremek (jeżeli ich nie posiadamy możemy użyć np. szklanki). Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Każde ciastko smarujemy mlekiem, a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze ok. 170 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów ciasteczek. źródło inspiracji: margarytka.blogspot.com Moje posty
Słodka StronaDzisiaj niesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe ciastka owsiane bez mąki, cukru, za to z migdałami miodem i żurawiną. Oczywiście w waszych ciasteczkach, mogą się pojawiać Wasze ulubione dodatki, jak orzechy czy rodzynki. Ja dodałam kwaśną żurawinę, bo u nas w domu oprócz mnie nikt rodzynek nie je. Składniki: 1... Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki
Nie Bo Piekłorozchmurzyć ten ponury i deszczowy dzień, postanowiłem upiec (na pocieszenie) magdalenki. Ciastka te mają silne działanie rozweselające, pysznią się słoneczną barwą i są lekkie niczym chmurka. Sam Marcel Proust W poszukiwaniu straconego czasu wyrażał się o nich w sposób nadzwyczajny: "(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem
Food Squarekońcu dodać skórkę z cytryny, połączyć. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną). Schłodzić 30-60 minut w lodówce. Po tym czasie piec w 180 st. C. przez 10 minut. Zdjąć z blachy, wystudzić. Białko ubić na sztywną pianę. Partiami(...)cały czas ubijając. Na końcu dodać galaretkę, miksować, aż nie będzie w masie grudek. Schłodzić w lodówce przez 5-10 minut. Połowę ciasteczek posmarować dżemem - około 1/2 łyżeczki na ciastko. Na to wyłożyć krem, przykryć ciasteczkiem bez nadzienia. Przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej. Smacznego! Przede mną całe długie, przyjemne popołudnie. C. w domu, ale planów wyjazdowych na dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrze