ciastka - 17601 przepisów (strona:456/1174)

Pączki 250

Pączek to jedno z najpopularniejszych ciastek na naszych stołach. Obojętne, czy przygotowujemy je sami w domu czy też zaopatrujemy się w cukierni szacuje się, że w sam Tłusty Czwartek w Polsce zjadanych jest ich ponad 100 milionów. Chociaż pączek kojarzony jest z Polską, to przywędrował do naszego kraju najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu. Już wtedy hucznie świętowano ostatnie dni karnawału

Jacob Tastes
Szybki deser – jabłka, ciasto francuskie i gorzka czekolada 167

patrz zdjęcie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przenieść nasze „róże” i wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (termoobieg). Piec 15 – 18 minut. Upieczone ciastko oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie polać nią wierzch „róży”. Szybie, smaczne, wystarczająco słodkie! I mały skutek uboczny czekoladowej kąpieli. Ale chociaż nikt

gutfut
Donaty (donuts) 250

obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję i mleko, wszystko dokładnie mieszamy.  Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką

Kulinarne przygody Gatity
Churros con chocolate 209

Chrupiące churros maczamy w czekoladzie, Po prostu niebo w gębie !  Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii  jadane w sumie przez cały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach.  Churros con chocolate

Kulinarne przygody Gatity
Faworki, czyli chrust II 730

faworków. Niestety nie jest to danie dietetyczne, ale myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe ciastka: Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Faworki, czyli chrust II Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
Churros 220

Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpani jadane w sumie przez cały rok. Najlepiej smakują po nocy spędzonej na imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie   są najbardziej oblegane.  Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się

Kulinarne przygody Gatity
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 195

jest świat. Trzynastego. I dlatego trzynastego śpiewam tak. Trzynastego od morza do Tatr. Trzynastego piekniejszy jest świat. Trzynastego zaśpiewam Ci tak. Trzynastego!  Poniższe ciasteczka mnie zaskoczyły. Spodziewałam się ciastek dość twardawych, które z czasem będą twardnieć jeszcze bardziej. Natomiast tu... Nie dość, że są na początku idealnie kruche (nie przesadzam!), ale uwaga, nie wolno ich trzymać za długo

W kuchni Karmel-itki
Halloween, buuuu! PIERNIKOWE KRUCHE DUSZKI. 198

ciacha mają ok cm to 10 minut. Ale uwaga, bo jak zbyt długo będą pieczone, to zrobią się twarde.  Kiedy ostygną, zrobić gęsty lukier i posmarować posmarować nim ciastka. Cukierek albo PSIKUS! :p Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. 185

zachwycona efektem końcowym! Nie wiem, kto w końcu z blogerów pierwszy dodał ten przepis, osobiście zaczerpnęłam go stąd. CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. / przepis: źródło ./ na ok. 17-20 średnich ciastek 1/2 szklanka pasty tahini 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka kawy mielonej Miękkie masło ucieram

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWE CIASTECZKA WANILIOWE. 240

rozwałkowuję na grubość nie mniejszą niż 0,1 cm i nie większą niż 0,7 cm.  Z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka szklanką i robię wzorek stemplem do ciastek (można oczywiście wyciąć różne inne kształty). Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Piekę 8-10 minut w 180 stopniach, aż ciasteczka zaczną ładnie  się rumienić. Nie należy

W kuchni Karmel-itki
Sernik raffaello 18

żółtka (białka zachowaj do bezy) – 200 ml śmietany kokosowej (opcjonalnie gęsta część z puszki mleka kokosowego) – 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego (opcjonalnie) Spód: – 200 g maślanych ciastek – 30 g rozpuszczonego masła – 2 łyżki wiórków kokosowych Beza: – 2 zachowane białka – 120 g drobnego cukru – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 100 g wiórków kokosowych

nietylkopasta.pl
Nadziewane pierniczki w czekoladzie 17

pierniczki z czekoladą . Tak naprawdę to ciasteczka te piec można również w trakcie roku, Święta jednak są takim dodatkowo motywującym do ich upieczenia okresem. Pierniczki to pachnące przyprawami korzennymi ciastka, robione z charakterystycznego dla większości wypieków piernikowych ciasta czyli takiego, które zawiera w swoim składzie miód . To właśnie miód oraz przyprawy korzenne nadają piernikom fantastycznego smaku. Tym razem

MeCooks
Gdy wszystko idzie nie tak, właśnie wtedy powstaje magia 23

trochę mleka i golden syropu, licząc, że to wystarczy. Niestety, zamiast gładkiego ganache, kakao i tłuszcz zaczęły się od siebie oddzielać. „Trudno,” pomyślałam, „zamiast tego udekoruję ciastka karmelem.” Jednak po podgrzaniu w mikrofalówce karmel uległ skrystalizowaniu, zamieniając się w ziarnistą, nierówną masę. Zniechęcona, byłam już gotowa odłożyć wszystko na później i dać sobie spokój

codojedzenia
Miękkie pierniczki z serkiem mascarpone 23

orzeszki włoskie, wkładane w każde ciasteczko. Powierzchnię pierników smarujemy rozbełtanym jajkiem,  dzięki czemu po upieczeniu będzie gładka i rumiana. Pieczemy w 180 stopniach około 12 - 15 minut. Ciastka urosną i wyraźnie się "napuszą". Nie przeciągajcie czasu pieczenia, by pozostały mięciutkie i lekkie. Pierniczki są bardzo delikatne, dzięki dodatkowi tłustego mascarpone  ich smak nieco różni się od tych

Kronika Piekarnika
Herbata Historia i Pochodzenie 21

podawana z mlekiem i cukrem. Rosja W Rosji herbata jest przygotowywana w samowarze, który utrzymuje wodę w odpowiedniej temperaturze przez cały dzień. Rosjanie piją herbatę w towarzystwie konfitur lub ciastek, co podkreśla znaczenie gościnności. Bliski Wschód W krajach arabskich herbata jest symbolem gościnności. Miętowa herbata z Maroka, przygotowywana z zielonej herbaty, mięty i cukru, jest podawana podczas każdego spotkania

RafalCook

Proponowane wyszukiwania