Kochani tym razem zrobiłam ciastka migdałowe. Zaopatrzyłam się w mąkę migdałową i tak oto powstał smakołyk . Składniki: mąką tortowa 300 g mąką migdałowa 100 g ksylitol 100 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka masło 200 g 3 żółtka 4 krople aromatu migdałowego Wykonanie : Masło kroimy w kostkę czy paseczki , jak kto woli lub dajemy w całości ( ja swoje podgrzałam
Różowa kuchniabardzo smaczne. Mięciutkie, o delikatnym maślano-kokosowym smaku z dodatkiem ulubionego dżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających. Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy ciastek. Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego (160 g) 3 jajka 220 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 cukier wanilinowy
Walijskie Pichceniegrubość około 1 cm, tniemy na 2-2,5 cm paski i skręcamy je. Koniec jednego paska przyklejamy do stolnicy, a resztę ciasta zwijamy dookoła tworząc różę. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem, wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy
Rozpustne gotowanieBiałka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dosypujemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca, beza będzie gotowa. Bezę nakładamy na każdym ciastku (około 1 łyżeczki na ciastko) najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego. Aspirynki wkładamy do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 80 stopni i suszymy ciasteczka przez
Rozpustne gotowanieBardzo spodobała mi się nazwa tych ciastek, jak również wykorzystanie śniadaniowych kulek czekoladowych :) Są idealnym dodatkiem do kawy! Tak jak wskazuję nazwa... naprawdę "zapychają". Polecam! Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki krupczatki 4 łyżki kakao 1 szkl. chrupek śniadaniowych czekoladowych 1 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nastoletnie WypiekanieUprażyć do zezłocenia, ostudzić. Dodać do nich masło, cukier i żółtka, wyrobić palcami jak kruszonkę. Białka lekko ubić mikserem, delikatnie przełożyć do masy i wymieszać. Z masy uformować okrągłe ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie ( troszkę urosną). Piec w 180 st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieJedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika w tempie błyskawicznym. Tak się stało i tym razem z braku czasu postanowiłam popełnić coś prostego i szybkiego i się udało zrobić to w niecałe 30 minut. Jeśli trafią się Wam niespodziewani goście
Cynamonowe szczęścielewy. Otrzymany rulonik tniemy na 1cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok 13-15 minut (w zależności od wielkości ciastek) do zrumienienia. Z podanych składników otrzymałam 2 blachy mini ciasteczek
Walijskie Pichcenieminut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka np. większym kieliszkiem lub specjalną wycinarką do ciastek, około 5 cm średnicy. Ciasteczka, w odległościach od siebie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 8-10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Mus czekoladowy
Made By Mom And Sonminut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka np. większym kieliszkiem lub specjalną wycinarką do ciastek, około 5 cm średnicy. Ciasteczka, w odległościach od siebie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 8-10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Mus czekoladowy
Made By Mom And Sonmleka i ostudzić, a następnie zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany budyń i ubić tylko przez moment. 5. Na każdy krążek ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać rozdrobnionym ciastem i włożyć truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu
Jadło i czytadłositka posypać cukrem pudrem i kakao. Przełożyć do puszki lub plastikowego, szczelnego pojemnika i schłodzić 2 h w lodówce. Nie trzeba przechowywać w lodówce, ale dobrze jest trzymać te ciastka w jakimś chłodnym miejscu w domu. Mówię Wam, pyszności! ;) Przepis pochodzi z książeczki wydawnictwa Happy Books z serii "Essen&Genießen - Plätzchen
Kuchnia Prezydentowej/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina" 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko sok z utartych jabłek!) 3 duże łyżki mielonego gęstego serka śmietankowego 3 łyżki rodzynek namoczonych w rumie 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Kuchnia Prezydentowejpołowa pełnego pojemnika zniknęła z dnia na dzień. No cóż, zostawmy to bez odpowiedzi i nie doszukujmy się zbytnio przyczyny i winnego znikania. Ustalmy raz na zawsze, że ciastka znikają i już. Taką mają naturę. ;) A tygryskowe ciasteczka ukryłam bardzo głęboko, kiedy je zrobiłam. A to dlatego, że piekłam pierwszy raz i chciałam się przekonać, jak będą się przechowywać
Kuchnia Prezydentowej