ciastka - 17601 przepisów (strona:449/1174)

MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA Z DOMOWYM DŻEMEM 117

wkładamy ją do lodówki na 1h. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Ja dla urozmaicenia sklejałam po 2 ciastka (w jednym wcześniej wycięłam małą dziurkę), i na wierzchnie - to z otworem nakładałam odrobinę dżemu truskawkowego.  Piec w temp. 175st do uzyskania złotego koloru

Walijskie Pichcenie
Pierniczki 184

Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto. 2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki. 3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną. 4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st. 5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy

Kuchnia domowa Ani
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 119

roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker radełko wykrawacz do pierogów i ciastek Wykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód(...)najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy z cukrem pudrem.Za pomocą łyżeczki wylewamy lukier na ciastko, mocujemy piankę. Gdy lukier zaschnie zdobimy bałwanki według własnego uznania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą patyczka do szaszłyka rysujemy oczy i uśmiechy na piankach marshmallow, noski rysujemy

Podróż w kulinaria
Kruche ciasteczka na piwie (z kremem czekoladowym) 145

wycinać z niego kwadraty (użyłam foremki). Na środku każdego kawałka nałożyć porcję kremu czekoladowego (nie za dużo, bo lekko puchnie) a boki złożyć do środka i delikatnie posklejać. Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem

Di gotuje
Kruche ciasteczka z oczkiem 164

pomocą szklanki lub innego okrągłego kształtu. W połowie kółek wycinamy na środku mniejsze kółko. Te całe smarujemy dżemem (ważne żeby był dość gęsty, bo inaczej będzie spływał z ciastek) i przykrywamy kółkiem z otworkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C (do uzyskania złotego koloru

Cynamonowe szczęście
Ciastka zlepiane 156

Blueberry Corner by "jagodzianka" Zlepiane to pyszne, kruche ciasteczka. Jedne z wielu „cukerweków” – czeskich ciasteczek bożonarodzeniowych. Moje ulubione ❤ Kiepska jakość i mała … Przeczytaj cały artykuł Post Ciastka zlepiane pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciastka cynamonowe z powidłami 133

oraz cynamon.  Zagniatam ciasto. 2.  Przygotowane ciasto cienko rozwałkowuję.  Szklanką wykrawam w cieście krążki. W połowie krążków robię na środku zakrętką mniejsze kółeczka. 3.  Przygotowane ciastka układam na blaszce. Piekę około 10 minut w temperaturze 170 stopni.   4.  Krążki bez otworów smaruję powidłami śliwkowymi. Przykrywam krążkami z dziurką i sklejam. Do przygotowania ciasteczek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pełnoziarniste pierniczki z ziemniakami 185

sporo mąki do podsypania. Ale przy kupnej mące pełnoziarnistej nie powinno być takiego problemu) .  5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pierniczki dowolnymi foremkami. Jeśli ciastek ma trzymać lizaka - laskę świąteczną, to po ułożeniu na blasze kładziemy na środku paluszka (najlepiej użyć grubych paluszków i nie musi być tak długi jak na zdjęciu, można

Domowa Cookierenka Agi
Muffiny z porem i mozzarellą 165

wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Babeczki posypać resztą sera i delikatnie oprószyć przyprawami.  Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.   Użyłam papilotek ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski ). Do wypieków polecam formę ze sklepu przyjemnegotowanie.pl , ponieważ dobrze

Di gotuje
Ciastka do kawy- kruche w weekendowym wydaniu. 238

słodkie. Są w sam raz bez dodatków jak i zarówno z czekoladą czy dżemem. Dziś zapraszam na słodko wyglądające i przepysznie smakujące ciasteczka z kleksem z dżemu truskawkowego! Kruche ciastka. Składniki: 2 szklanki mąki 2 żółtka 16g cukru waniliowego 2/5 szklanki cukru pudru 200g margaryny  dżem np. truskawkowy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść.  Wyrobić gładką masę

Tagebuch po polsku
Ciasteczka z wróżbą - na Andrzejki 207

zginałam na środku (zbliżając "rogi" pierożka do siebie). Ciasteczka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - do zarumienienia się ciastek

Kulinarny Pamiętnik
czekoladowe ciasteczka ze słonecznikiem 133

składniki: 200 g czekolady gorzkiej 50 g ziaren słonecznika 40 g cukru brązowego 110 g mąki 10 g kakao 100 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Serowe poduszeczki z nadzieniem 1212

tarce (o średnich oczkach). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i foremką wykrawać dowolne kształty.  Na połowie z nich położyć po odrobinie nadzienia (zależy jak duże będą ciastka), przykryć pozostałymi kawałkami i mocno docisnąć brzegi.  (Użyłam gadżetu do robienia pierogów. Wierzch można delikatnie naciąć, aby nadzienie nie "wchłaniało się" w ciasto - robiłam to na oba sposoby.) Całość

Di gotuje
Muffiny z żółtym serem 133

wysokości papilotek).   Babeczki posypać startym serem i delikatnie oprószyć papryką.  Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.  Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. (*) Marchewkę można zastąpić innymi warzywami, np. pietruszką, cukinią, dynią. (**) Muffinki  najlepiej doprawić wedle własnego smaku.   Użyłam

Di gotuje
Fafernuchy 164

ciężko mi było ocenić, który jest najbliższy oryginałowi. Tym bardziej, że pochodzę z podlasia i nigdy nie miałam okazji spróbować kurpiowskiego fefernucha. Mam nadzieję, że kiedyś porównam moje ciastka z tymi "prawdziwymi".  W każdym bądź razie jestem zadowolona z efektu i śmiało mogę polecić poniższy przepis.    (35-40 sztuk) 125g gotowanej marchewki 250g mąki pszenno-żytniej

Di gotuje