Składniki: 130g miękkiego masła, 2 łyżki słodzidła, 180g mąki (u nas orkiszowa z odrobią żytniej) 1 jajko, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150g drobno pokrojonej czekolady (u nas gorzka i mleczna), szczypta soli. Wykonanie: Wszystkie s kładniki łączymy – zaczynamy od mąki, soli, proszku do pieczenia i jajka, następnie dodajemy masło i pozostałe produkty. Z powstałego ciasta formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...