Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka

Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka

Kurpie to region leżący  na pograniczu Warmii i Mazowsza. W tym przepięknym zakątku naszego kraju łączą się i mieszają wpływy wielu kultur. Szarzej region ten znany jest z corocznego Miodobrania, które tradycyjnie odbywa się pod koniec sierpnia. Fafernuchy to tradycyjny i przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis, właśnie pochodzący z Kurpi. Na tych terenach przepis ten jest wypiekany do kilku wieków. Prawdopodobnie pochodzi z Niemiec. Siłą która decyduje o smaku Fafernuchów jest to iż w swoim skład...

Czytaj dalej na blogu Ciasta z tradycjami

Warto przeczytać

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Autor

HonorataHonorata

Cześć
Jestem młoda i pełną energii dziewczyną, której pasją są wypieki. Uwielbiam piec oraz komponować nowe smaki. Oprócz wypieków bardzo lubię przeczytać dobrą książkę.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, ciasteczka, ciastka , ciasto kruche, kruche ciasto, przepisy na kruche ciasto

Inne przepisy z Ciasta z tradycjami

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.