Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka

Kurpie to region leżący  na pograniczu Warmii i Mazowsza. W tym przepięknym zakątku naszego kraju łączą się i mieszają wpływy wielu kultur. Szarzej region ten znany jest z corocznego Miodobrania, które tradycyjnie odbywa się pod koniec sierpnia. Fafernuchy to tradycyjny i przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis, właśnie pochodzący z Kurpi. Na tych terenach przepis ten jest wypiekany do kilku wieków. Prawdopodobnie pochodzi z Niemiec. Siłą która decyduje o smaku Fafernuchów jest to iż w swoim składzie mają marchew, a ona nadaje ciastu specyficznego smaku i kształtu. Polecam!
Składniki:
300 g startej na małych oczkach marchewki
300 g mąki żytniej
30 g cukru(3 łyżki)
15 g cynamonu(1,5 łyżeczki)
10 g miodu(1 łyżeczka)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
Startą marchew wymieszaj  z cukrem i miodem. Uduś na wolnym ogniu do momentu, aż marchew puści sok. Odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej marchwi dodaj proszek do pieczenia, mąkę żytnią i cynamon. Wymieszaj. Z ciasta uformuj wałek(taki sam jak na leniwe). Ciasto pokrój pod na ukos(kształtem powinny przypominać duże leniwe). Ciastka układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez około 7-10 minut. Wystudź.

Fafernuchy-kuripowskie ciasteczka
Fafernuchy-kurpiowskie ciasteczka
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s.141



Komentarze

Popularne posty

Drukuj