Mąka z ryżu kleistego – istotny składnik kuchni azjatyckiej

Mąka z ryżu kleistego – istotny składnik kuchni azjatyckiej

Mąka z ryżu kleistego – istotny składnik kuchni azjatyckiej

Mąka z ryżu kleistego to zmielone namoczone ziarna ryżu do sushi. Potocznie nazywana “słodką mąką”, angielska nazwa to “sweet rice flour”, a po japońsku “mochiko”. Mąka ta jest znana także pod nazwą “glutinous flour”, chociaż wcale nie zawiera glutenu, ale jest bardzo kleista. Wykorzystuje się ją do przyrządzania np. deserów (przepis na koreańskie ryżowe ciastka już wkrótce ). Sprzedawana jest w postaci mrożonki, żeby zachować swoją wilgotność. Tutaj gdzie mieszkam, trudno ją znaleźć w sklepie. Natomiast ry... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Lamarida.pl

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.