Składniki: 120g mąki z konopi, 80g mąki kokosowej (plus odrobina do podsypania), 200g miękkiego masła, 2 łyżki słodzidła (u mnie erytrytol), 1 jajko, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonego anyżu, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Wykonanie: Wszystkie składniki łącze i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm, ewentualnie podsypuję odrobiną mąki kokosowej. Wykrawam dowolne kształty. Piekę w nagrzanym do 180C piekarniku ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...