dziś znowu jajko w roli głównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie niż do tej pory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do sosu chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor.Jajka w żółtym sosie chrzanowym Składniki: 6 jajek
Kulinarne przygody GatityPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet
Kulinarne przygody Gatityprzerwie pomiędzy wielkanocnymi daniami na chwile przeniosłam się do Chin, a to za przyczyną akcji zorganizowanej przez Darię pod tytułem Wspólne gotowanie z Formułą - Chiny. Oto pyszne, proste, aromatyczne i bardzo szybkie danie obiadowe inspirowane Grand Prix Chin. Inspiracja Filozofia smaku. Wieprzowina smażona z brokułami Składniki: 1 brokuł podzielony na różyczki 1 łyżka oleju
Kulinarne przygody GatityWielkanocnej przerwie wracamy z cyklem Wypiekanie na śniadanie. Tym razem Małgosia wynalazła dla nas przepis w książce pod tytułem " Księga smaków Toskanii" Lori de Mori. Schiacciata to płaski chlebek toskański, zazwyczaj podawany na ciepło. Od siebie dodałam odrobinę rozmarynu, który troszkę wcześniej wymieszałam z oliwą przeznaczoną do smarowania chlebka. Najlepszy
Kulinarne przygody GatityDziś Niedziela Palmowa, święta Wielkanocne zatem tuż tuż...:) Przepis na mazurek orzechowy jutro
Proste PotrawySpokojnych, radosnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych dla wszystkim którzy zaglądają do nas często i dla tych którzy zaglądają tu od czasu do czasu :) Aby pomimo zimowego pejzażu za oknami, pogoda i wiosna była w nas. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 6 jaj 60 g masła 60 g cukru pudru Przygotowanie: 1.Oddziel białka od żółtek. 2. Rozpuść czekoladę w kąpieli
Proste PotrawyTaka prostą, ale smaczną babkę polecam na najbliższe święta Wielkanocne :) Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g tłuszczu do pieczenia 100 g wiórek kokosowych 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka krojonych ananasów, kilka łyżek aronii z nalewki - osączonej- niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać Ananasy
Proste PotrawyRewelacyjna babka z dodatkiem majonezu. Prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary)Jajka z cukrem
Praktyczna plSłodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę
wyzwania kuchenneWielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i skórką z cytryny. Mięciutka i pachnąca, o pięknym żółtym kolorze. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta
wyzwania kuchennepory kilka razy do roku, danie to pojawia się na naszym stole. Smak królika przygotowanego według tego przepisu jest po prostu rewelacyjny. Baaardzo gorąco polecam, nie tylko na wielkanocny stół i nie tylko dla wielbicieli mięsa z królika. Zapewniam Was, że zasmakuje nie tylko osobom, które królika uwielbiają, bo ja nigdy wielbicielką nie byłam, a tego zjadam z wielką
Smaczne Zdrowebędzie tam wchodził na własną odpowiedzialność czyli musi się liczyć z stratowanie jak będę biegła do pieca, potrąceniem brytfanką czy dostaniem z żeliwnego barana. Jednym słowem u mnie czas wielkanocnych wypieków. W tym roku mam kilka zamówień więc ilość baba i mazurków będzie duża, z czym się wiąże duża ilość przepisów na blogu, mam nadzieje, że zdarzę
ciastkarnia na kruchym spodzieilościach. Przyznaję się do takich moich słabości w końcu każdy je ma. Ja już zakończyłam działalność kulinarną przed świętami. Teraz czas na pakowanie, jutro wyjeżdżamy. Fajnie będzie zjeść śniadanie wielkanocne z całą rodziną. Byle tylko pogoda dopisała:) Składniki: 250 g masła 150 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiejsza propozycja jest daniem typowo Wielkanocnym, choć można ją równie dobrze ugotować w jakikolwiek inny dzień roku. Bardzo proste i smakowite danie śniadaniowe. W dodatku niezwykle ciekawie wyglądające :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 jajka Łyżka masła Pół łyżeczki zieleniny ( do wyboru szczypiorek, pietruszka, koperek lub mix tych ziół) Bułka tarta Jajka gotujemy na twardo. Następnie
Kolizje SmakówOstatnio zaczęłyśmy się zastanawiać, jakie dania kojarzą się nam ze świętami Wielkanocnymi. Na jakie dania czeka się cały rok by objeść się ich podczas świąt. Odpowiedź oczywiście padła od razu: jajka w rozmaitej formie. No ale co oprócz tego? Drugim naszym skojarzeniem był mazurek. Stąd pomysł na nasz dzisiejszy przepis, a mianowicie przepyszny mazurek cytrynowy. Niezbyt trudny w wykonaniu, bardzo
Kolizje Smaków