śniadanie planowałam już przed świętami, ale weekend wielkanocny nie sprzyjał takim smakołykom. Pancakes na sposób polski z twarożkiem, malinami, brzoskwiniami, syropem brzoskwiniowo-malinowym i bitą śmietaną. Jako dodatek - golden syrup z poprzedniego postu. Naleśniki smakują jak gofry, a porcja widoczna na zdjęciu jest bardzo sycąca. Polecam na dobry początek weekendu.Składniki (porcja dla 4 osób):pancakes3 nie do końca pełne
W kuchni wieczoremnowego wiosennego miesiąca, nie jest to co prawda początek kalendarzowej wiosny, ale i tak bardzo się z niego ciesze. W związku z tym, że zostało 31 dni do świąt Wielkanocnych, postanowiłam, że w tym roku trochę wcześniej rozpocznę wstawianie na bloga moich świątecznych propozycji - chcę abyście mieli jak największą możliwość wyboru, najbardziej Wam odpowiadających potraw. Dziś chciałabym zaproponować Wam idealną
Słodkie Przyjemnościprofil na FB wiedzą, że od środy rozpoczynam warsztaty kulinarne w drugiej placówce. Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!"Składniki:4 jajka200 g masła1 szklanka
Słodkie Przyjemnościpieczenie. Czego chcieć więcej jak nie ciepłej polskiej wiosny? Może niektórym brakuje do szczęścia jeszcze odrobiny słodyczy - ale i to mogę Wam załatwić. Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejną Wielkanocną propozycję - Marmurkową babę z białek. Do tego na oleju! Babka wychodzi mięciutka, lekko chrupiąca z wierzchu i wilgotna w środku. Wisienką na torcie jest w tym wypadku intensywny kolor babki. Prawdziwie
Słodkie PrzyjemnościWedług mojego krótkiego 'wywiadu' na FB i wśród znajomych, ulubionym Wielkanocnym ciastem nie jest Babka a... sernik! I wiecie co? Też tak uważam! Uwielbiam jeść serniki, choć przygotowywać już trochę mniej. Dlaczego? Chyba boję się po prostu, że nie wyjdzie. Coraz częściej przełamuję się do tych moich dziwnych przekonań. Podchodzę do pieczenia z dużo większym luzem niż 2 lata
Słodkie Przyjemnościsię pewnie wcześniej niż we wrześniu/październiku, ale i tak się z tego cieszę. Zanim pochłonie mnie moje małe marzenie i zacznę przeglądać magazyny remontowe, pokażę Wam kolejną Wielkanocną propozycje na Babkę. Tym razem będzie to przepis na Babkę kawową z orzechami włoskimi. Cudowne połączenie smaków. Jeżeli nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez babki, to tą chętnie Wam polecę :)"Składniki
Słodkie Przyjemnościpewna, że w kwietniu będziemy mogli w końcu zapomnieć o grubych kurtkach. No dobra, a wracając do świąt, przygotowałam dla Was kolejną propozycję, którą spokojnie możecie pochwalić się na Wielkanocnym stole. Dziś zapraszam na Babkę migdałową z kawałkami gorzkiej czekolady."Składniki:3 jajka100 g cukru1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju1 łyżka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g mąki50 g migdałów50
Słodkie Przyjemnościjuż czasu na pieczenie, poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni wieczór. Na dziś przygotowałam dla Was przepis na Wielkanocne ciasteczka czekoladowe. Bardzo fajny i szybki sposób przygotowania świątecznych smakołyków niewielkim kosztem. Jeżeli święta spędzacie razem z dziećmi tym bardziej polecam ten przepis!" Składniki:100 g masła100 g cukru
Słodkie PrzyjemnościDrodzy!W związku z nadchodzącymi świętami Wielkanocnymi, chcę życzyć Wam samych pysznych, słodkich smakołyków, spokoju i zdrowia, chwil w gronie najbliższych i odpoczynku. Oj, tak! Odpoczynku i sobie życzę! Mam nadzieję, że w te święta naładuje swoje akumulatory i będę miała siłę na podejmowanie nowych wyzwań. Mam również nadzieję, że po świętach równie licznie spotkamy się
Słodkie Przyjemnościczym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?"Składniki:6 jaj250 g cukruekstrakt waniliowy200
Słodkie Przyjemnościwłaśnie jest takie ciasto - makowiec lub ciasto z białek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru (ok. 1/2 szklanki )1,5 szklanki mąki100
Słodkie PrzyjemnościWspominałam Wam ostatnio o blogowej rocznicy? Dwa dni temu razem z Warszawskimi Blogerami Kulinarnymi spotkaliśmy się by świętować Wielkanocne Jajeczko i przy okazji uczcić moje blogowe 3 urodziny. Na spotkanie zrobiłam dwie babki, na które przepisy na pewno niebawem pojawią się na blogu, jednak największą przyjemność miała sprawić moim znajomym dzisiejsza, wykwintna beza z truskawkami - przyznam szczerze, że truskawki
Słodkie Przyjemnościnależy zrobić aby wyszła idealna? Każdy ma swoje sposoby, mam i ja - a dzięki temu i Wy zaraz je mieć będziecie. Poniżej przedstawiam Wam mój sposób na wielkanocną babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować polecam dodanie masy serowej. Dzięki niej baba zyskuję na smaku. Ale to nie jest przymus, bez niej babka jest równie dobra, prawdziwie
Słodkie Przyjemnościopisać jej smak. Robiliście kiedyś sami babkę piaskową? (Nie mówię o takiej z proszku :) - miałam również kiedyś z taką do czynienia, nie polecam). W tym roku na moim Wielkanocnym stole pojawią się różne wypieki, ale między innymi znajdzie się na nim ta babka, mega czekoladowa. Mi bardzo smakowała. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu, zapraszam na Czekoladową
Słodkie Przyjemnościmoże jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście - tak można go z łatwością zrobić bez dodatku jaj - klik, ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych dodatków. Jeżeli chodzi o składnik padło na proszek do pieczenia, zamiast mleka dodałam sok wiśniowy
Słodkie Przyjemności