pszennej 6 szt. landrynek w różnych kolorach 20 szt. drewnianych patyczków (mogą być takie jak do szaszłyków)Dzisiaj zaprezentuję jak w prosty sposób można wykonać efektowną ozdobę na święta wielkanocne. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem przesiać i dodać
Świat Ciastamoich ulubionych sklepów z wyposażeniem wnętrz Home&You. Było tam jak zwykle wiele ciekawych rzeczy, ale jedna z nich zwróciła moją uwagę najbardziej... silikonowa foremka z motywami Wielkanocnymi. Oczywiście nie mogłam się oprzeć i wróciłam z nią do domu :-)Idealna foremka do świątecznych pralinek. Pierwszym moim pomysłem na nadzienie do nich, stał się likier jajeczny... i przy nim właśnie
Świat Ciastamnie sezon na pierniki rozpoczął się już na początku grudnia i ciągle trwa :) Tak jak przy wielkanocnych mazurkach umawiamy się z rodziną i przyjaciółmi na wspólne pieczenie i lukrowanie. Dziś pierniki na kubek - możecie je zrobić przy pomocy foremek lub po prostu wyciąć nożem mały kawałek surowego pierniczka przed włożeniem do piekarnika.Składniki na pierniki:(około 5 dużych blaszek gwiazdek
Ciastkozercyprzepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już na blogu przepisy w tym stylu:terrina z łososiem i terrina wielkanocna z szynkąŚwiąteczna Terrina z łososiem jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis.250 g wędzonego łososia2 łyżki żelatyny250 ml śmietany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzieciństwa (danie, deser)6. Jaki jest Twój ulubiony fast food?7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska?8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym?9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne?10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie?11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej)Blogi które nominuje:http://kociolek-pysznosci.blog.pl/http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/htmlhttp://studentskitchenblog.blogspot.comhttp://razadobrze.blogspot.comhttp://taste-it-2502.blogspot.comhttp://karmelkat.blog.plhttp://www.mojewypiekiinietylko.comhttp://storczyk1.blogspot.comhttp://mojkuchennyswiat.blogspot.comhttp://zwyczajnakuchnia.blogspot.comhttp://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.comMoje posty
Słodka StronaBabeczki Króliczki (lub Zajączki) to idealna propozycja dla dzieci na wielkanocny stół. Maluchy będą mieć zarówno wiele zabawy podczas ich tworzenia jak i... jedzenia.Spód babeczek może być dowolny, możemy użyć naszego ulubionego przepisu na muffinki lub skorzystać z tego poniżej.Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki na Wielkanoc- Składniki: (ok. 10 muffinek)ciasto:szklanka mąki110 g masła1/3 szklanki cukru2 jajkałyżka
Słodka StronaJaja faszerowane pastą z awokado z dodatkiem szczypiorku, czosnku to idealna propozycja na wielkanocny stół lub jako np. przekąska na przyjęcia. Awokado świetnie komponuje się z jajkami tworząc smaczną i pięknie prezentującą się przystawkę.Jaja faszerowane Pastą z Awokado - Składniki: (na ok. 10 połówek jaj)5 jajekawokado (dojrzałe)2 łyżki świeżego szczypiorku2 nieduże ząbki czosnkusok z połowy cytrynyłyżka majonezupieprzsólJaja faszerowane
Słodka Stronablisko świąt i z kolei zabrakło czasu. Obiecuję to nadrobić za rok :) a dzisiaj zapraszam na sałatkę z boczkiem i jajkiem.Do przygotowania jej zainspirowała mnie Asia chwaląc się wielkanocnymi sakiewkami. Postanowiłam jej pomysł wykorzystać do zrobienia mojej sałatki.Składniki sałatki:sałata lodowa,groszek zielony konserwowy,ogórek konserwowy (ja dałam miniaturki marynowane z chili),boczek wędzony,zielona pietruszka,jajka.Boczek pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaroku wielkanocny zajączek obdarował mnie kilkoma książkami z przepisami. Nic z list bestsellerów, ale moi bliscy wiedzą, że ja mam jakąś przedziwną awersję do wszystkiego, czym zachwycają się inni. Z tego powodu każdy drobiazg, jaki otrzymuję, jest oryginalny :)Jedną z książek jest "Kawa. 100 przepisów" Mary Ward. Książka przyjemnie wydana, nie za duża, nie za mała. W środku
Codzienna kuchnia niecodziennaOprócz mazurka na żadnym polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście sernika. W tym roku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Może nieco mniej wytworny niż wiedeński, ale równie (a może nawet bardziej) pyszny. Polska klasyka o galicyjskim rodowodzie.Ciasto:350 g mąki pszennej2 żółtka200 g zimnego masła5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
Food SquareZdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych,pełnych nadziei i miłości,radosnego, wiosennego nastroju,serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, przy pięknym stole z żurem, babami i mazurkamiżyczy Maminek kulinarny
Maminek kulinarnySerwują go też po myśliwsku z polentą, marynują w cytrusach, tymianku, następnie duszą w białym winie, po czym podają z oliwkami i wiejskim chlebem. Kuchnia polska specjalizuje się w wielkanocnych króliczych pasztetach, lubimy też dusić królika w jarzynach, śmietanie i w winie.(źródło: Basia Starecka, magazyn KUKBUK nr8)Składniki:1 tuszka królika3 łyżki oleju2 cebule200 g pieczarek3 ząbki czosnku1 marchew
Smakowity Blog Kulinarnymasy czekoladowej, mieszając delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć na sernik, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Z granatu wyjąć pestki, udekorować nimi sernik.Smacznego!Tym sernikiem otwieram sezon na Wielkanocne wypieki. Sama jeszcze nie do końca wiem, co to będzie, ale mam ogromną ochotę na babkę
Pożeraczka, czyli raz adobrze