planie jest porządnie się wyspać, jeśli pogoda dopisze - udać się na spacer, a także upiec pierwszy z serników na Wielkanoc. Od przyszłego tygodnia bowiem mam zamiar wkroczyć w iście wielkanocny nastrój, sprawdzić, jak się mają moje jajka (porcelanowe), może kupić jakiegoś nowego kurczaczka...? No i napiec całe mnóstwo ciast w temacie. Będą przynajmniej dwie babki, mazurek, serniki i pascha. Chyba
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut albo szybciej (jeżeli buraki utrzecie za pomocą jakiejś maszynki). Nie dość, że jest szybka, smaczna to śmiało można ją wykorzystać do obiadu, na przyjęcia. Przygotujcie ją na wielkanocny obiad! potrzebujemy: - 2 słoiczki buraków (najlepiej sprawdzą się te z Klostergarten z Aldiego) - 1 duży lub 2 małe ząbki cozsnku - odrobina pieprzu - 1 łyżka oleju słonecznikowego lub innego Buraki odcedzić
Szybko Tanio Smacznieszczypiorkiem, dla nas, Szamotulan, bywa gzikiem. Podawany z pyrkami, najlepiej w mundurkach, i świeżą redyską, stanowi o naszej kulturowej tożsamości i odrębności na równi z postacią gwiazdora, wielkanocnym zającem i gwarowymi wyrażeniami. ( więcej w Czytadle
Jadło i czytadłoZbliża się czas weryfikacji wielkanocny przepisów. Z pewnością na niejednym stole zagości tradycyjna pascha. Ja lubię połączenie paschy z sosem żurawinowym. Choć pascha na zdjęciu poniżej jest bez sosu, to zachęcam do jego sporządzenia. 1,5 kg tłustego twarogu 100 g masła 4 żółtka ze sparzonych jaj 1 szkl. cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1,5 szklanki bakalii
Jadło i czytadłoWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego czas pomyśleć o tym, co znajdzie się na naszych stołach. Może poniższe baranki? 4 jajka ugotowane na twardo 1 opakowanie serka chrzanowego np. Tartare 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Jajka obrać i odciąć 4 końcówki na głowy baranków. Żółtka wyjąć a białka zetrzeć na tarce. Żółtka wymieszać
Jadło i czytadłoJeżeli nie macie małej foremki do upieczenia małych babeczek, (np. do koszyczka wielkanocnego) to z powodzeniem można wykorzystać puszki po konserwach. Najlepsze są te niewysokie, ale szerokie (zazwyczaj przetwory mięsne i szynki są w takich). Poza tym babeczka w takiej puszce może być piękną dekoracją samą w sobie Na przygotowanie dwóch małych babeczek potrzebujemy: 1 duże jajko 1/3 szklanki
Jadło i czytadłoKolejna smaczna,szybka i łatwa w przygotowaniu pasta. Pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na śniadanie wielkanocne. Składniki - duża makrela wędzona - 4 jajka ugotowane na twardo - mały słoiczek majonezu - domowa wegeta ( ew.sól, pieprz ) Wykonanie Makrelę starannie obieram z ości i skórki, miele w maszynce do mielenia mięsa
Kuchnia z widokiem na ogródroku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda 12 litrów - sól
Kuchnia z widokiem na ogródprzez 45 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w formie. Smacznego! Niecierpliwie czekam na wiosnę. Dłuższe dni dodają mi skrzydeł, a że pogoda jeszcze niezbyt sprzyja dłuższym spacerom, planuję wielkanocne menu. Jest tyle różnych ciast, tyle przepisów, a tak mało czasu... Interesują Was może jakieś konkretne przepisy? Albo macie jakieś sprawdzone pyszności? Bo już zawrotów głowy dostaję, a nic konkretnego wymyślić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomału zbliża się czas przedświąteczny, co za tym idzie buraki wrócą do łask. Zaczniemy przygotowywać ćwikłę do wielkanocnych wędlin i mięs. Ale o burakach starajmy się pamiętać nie tylko od Święta ;) Dzisiaj proponuję buraczki na ciepło, jako smaczny dodatek do obiadu. SKŁADNIKI: 500 g czerwonych buraków 15 g masła 10 g soku z cytryny 5 g cukru 1/4 łyżeczki
Kuchnia w opałachJakie przyprawy kojarzą sie Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne - ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne
Szybko Tanio SmacznieLutowe przepisy w telegraficznym skrócie! Wielkanocna sałatka Przekąski do szkoły i do pracy Do chleba - 3 propozycje Sałatka ziemnaczana (bez laktozy, bez glutenu) Jabłkowe placuszki dla alergika i nie tylko (bez laktozy, bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu
Szybko Tanio Smacznierozpuścić. Polać nią wierzch deserów, delikatnie przypalić palnikiem do creme brulee. Podawać natychmiast. Smacznego! A już jutro pierwszy marca - pora zacząć myśleć nad nieco bardziej wiosennymi, może nawet już wielkanocnymi, daniami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFaszerowane jajka, to stały punkt na naszym Wielkanocnym stole, choć robię je również poza świętami. Bardzo lubię połączenie smaku jajek z pieczarkami, a samo wykonanie potrawy jest banalnie proste, choć ciut pracochłonne. Niemniej polecam przepis, bo jest wielokrotnie sprawdzony. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 25 dkg pieczarek 1 mała cebula` 2 łyżki gęstego majonezu ( u mnie Winiary) sól
Gosia gotujeZupę chrzanową polecam nie tylko na święta wielkanocne. Ja robię ją kilka razy w roku, szczególnie w okresie jesienno zimowym. Zupa rozgrzewa ale też i syci. Jeśli lubicie chrzan to polecam Wam ją zrobić. Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 50 g szynki schwarzwaldzkiej 3-4 łyżki chrzanu tartego (u mnie ze słoika
Ala piecze i gotuje